Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Περιποιητής φυτών, του Παύλου Μάτεσι στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος Εθνικού Θεάτρου

Περιποιητής φυτών, του Παύλου Μάτεσι στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 τον «Περιποιητή φυτών», έργο του πολυσχιδούς και παθιασμένου με το θέατρο συγγραφέα Παύλου Μάτεσι, σε δραματουργική επιμέλεια του βραβευμένου σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζου.


Ο «Περιποιητής φυτών» είναι ένα ευφάνταστο και υπαινικτικό κείμενο , σκληρό και συνάμα τρυφερό, για την αγωνία του ανθρώπου να υπάρξει - μία ωδή για τη ζωή και το θάνατο.

 

Πρωταγωνιστές του έργου είναι δύο άνδρες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια σε μια ερημική παραλία για να ετοιμάσουν μια θεατρική παράσταση . Μόνο που αυτή η παράσταση δεν ανεβαίνει ποτέ. Οι δύο ερασιτέχνες θεατρίνοι δεν υποδέχονται ποτέ το κοινό τους. Ζουν αυτοεξόριστοι και περιχαρακωμένοι σε μια ‘no man’s land’, βυθισμένοι σε μια εμμονική επανάληψη της καθημερινότητάς τους.

Η μόνη επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο είναι η επαφή τους με τον έναν και μοναδικό «μαθητή» τους: έναν «περιποιητή φυτών», που τους είναι πιστός και αφοσιωμένος. Η τελευταία όμως επίσκεψη του νεαρού «περιποιητή» θα ταράξει τα γνώριμα νερά…

«Τα παιχνίδια που παίζουν αυτοί οι δυο άνδρες με συγκινούν. Με συγκινούν τα ψέματα που λένε. Στον εαυτό τους και στον άλλον. Άλλωστε ‘δεν υπάρχουν ψέματα’. Μόνο τύφλωση υπάρχει. Σε ένα βαθμό τύφλωση ακούσια-αλλά ως επί το πλείστον οικειοθελής. Γιατί η διαύγεια πονάει», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

 

Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη παράσταση παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή το 1989, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου . Την ίδια χρονιά ο Παύλος Μάτεσις τιμήθηκε για τον «Περιποιητή φυτών» με το Έπαθλο «Κάρολος Κουν» για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς.


«Αν είχαν έρθει θεατές και κάναμε έναρξη;»

 

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επιμέλεια : Εκτορας Λυγίζος
Σκηνικά /Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου

Διανομή (αλφαβητικά) Περιποιητής φυτών: Μιχάλης Κίμωνας Κωνστάντιος: Δημήτρης Παπανικολάου Φρίξος: Γιώργος Σιμεωνίδης

Φωτογραφίες Εύη Φυλακτού

Σχετικές ειδήσεις
Lessons of leaking του Dmitij Gawrisch και machina ex στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
09.01.2017 17:21
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει στις 13- 15 Ιανουαρίου 2017 την παράσταση Lessons of Leaking του Dmitij Gawrisch και της ομάδας machina ex.
Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες) των influx και Πρόδρομου Τσινικόρη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
03.11.2016 16:10
Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου ξεκινά τη φετινή σεζόν με την παράσταση Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες) από τους influx και τον Πρόδρομο Τσινικόρη.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.
Graffito, όπως άγριο του Παύλου Μάτεσι στον Τεχνοχώρο Cartel
01.03.2016 15:24
Η παράσταση «Graffito, όπως άγριο», βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι, και σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Τεχνοχώρο “Cartel” για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.