Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Επισκεψιμότητα και Ξεναγήσεις

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Επισκεψιμότητα και Ξεναγήσεις

Περισσότερους από 4.000 επισκέπτες υποδέχτηκε η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κατά τις δύο πρώτες μόλις εβδομάδες της λειτουργίας της, ενώ ήδη το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη διοργάνωση είναι μεγάλο, με επισκέψεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών του χώρου.

 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν τόσο η κεντρική έκθεση με τίτλο «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now), όσο και οι υπόλοιπες εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος που διοργανώθηκαν από την «Κίνηση των 5 Μουσείων» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών – ΑΠΘ).

 

Στην κεντρική έκθεση (επικεφαλής επιμελήτρια: Αdelina von Fürstenberg) παρουσιάζουν τα έργα τους 52 καλλιτέχνες από 25 χώρες σε έκταση 2.500 τ.μ. στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, καθώς και στα μνημεία και μουσεία: Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών). Η είσοδος στις εκθέσεις της Μπιενάλε είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης. Η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά έχει τη γενική διεύθυνση και το σχεδιασμό της Μπιενάλε.

 

Για τέσσερις μήνες μουσεία, μνημεία και άλλοι χώροι πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν ένα πολύπτυχο πρόγραμμα με εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Αυτές τις μέρες ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό τις Κυριακές στις 12.00 στις εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 6, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

 

Στο Περίπτερο 6 (είσοδος από 3ης Σεπτεμβρίου & Λεωφ. Στρατού) και την κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» ξεναγήσεις θα γίνονται: κάθε Κυριακή στις 12:00, από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου 2014 (με εξαίρεση τις 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου).

 

Στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται η έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» και μέρος της κεντρικής έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα», το πρόγραμμα ξεναγήσεων καλύπτει οκτώ Κυριακές: 6 και 20 Οκτωβρίου, 3 και 17 Νοεμβρίου, 1 και 15 Δεκεμβρίου, 12 και 26 Ιανουαρίου 2014. Όλες οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στις 12:00.

 

Στο ΚΣΤΘ, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Παράδοση-Ανατροπή» θα γίνουν τις παρακάτω Κυριακές, επίσης στις 12:00: 13 και 27 Οκτωβρίου, 10 και 24 Νοεμβρίου, 8 και 22 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου 2014.

 

Η είσοδος στους χώρους και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν για το κοινό.

Σχετικές ειδήσεις
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.