Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, στο Θέατρο Αργώ

Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, στο Θέατρο Αργώ

Το γνωστό έργο του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Ταύροις, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου ΑΡΓΩ, για 8 μόνο παραστάσεις, από 9 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 19.00.


Η παράσταση , κρατά ανέγγιχτο το κείμενο του Ευριπίδη και τοποθετεί τη δράση του έργου, αντί της Ταυρίδας, στα προπύλαια του Άδη, στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ λογικής και παραφροσύνης, μνήμης και λήθης. Η ζοφερή χώρα της θυσίας και του αίματος θυμίζει τον κόσμο της ρηγματωμένης πίστης του σημερινού ανθρώπου.


Καίρια πρόταση για την ένταξη του έργου στη μεταφυσική του ατμόσφαιρα, αποτελεί η σύνδεση και η παράλληλη εξέλιξή του με το κορυφαίο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου ΩΔΗ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ, που πραγματεύεται με τη μοναδική γλωσσική του ταυτότητα ένα αντίστοιχο συμβολικό όραμα θριαμβευτικής νίκης κατά του Θανάτου.


Η σκηνοθεσία είναι της Κερασίας Σαμαρά, που ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο. Η πρωτότυπη μετάφραση του Ηρακλή Λογοθέτη μεταφέρει τον αρχαίο λόγο εύρυθμα και έμμετρα στη νέα ελληνική γλώσσα, ο σκηνικός χώρος που δημιούργησε η Κλαιρ Μπραίσγουελ, παραπέμπει εύστοχα σε νεκρικό δείπνο, ενώ η εμπνευσμένη μουσική του συνθέτη Τάκη Μπαρμπέρη, απροσδόκητα σύγχρονη, απογειώνει τις σκηνικές εκρήξεις. Η κινησιολογική επιμέλεια είναι της Χριστίνας Βασιλοπούλου, και η εικαστική δημιουργία του Θανάση Παναγιώτου και της Μαρίας Ντούσκα.


Η παράσταση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στα φεστιβάλ ΛΑΜΠΕΤΕΙΑ 2013, ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ 2013, ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2013.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κερασία Σαμαρά, Αλέξανδρος Νταβρής, Βαγγέλης Σαλευρής, Ελένη Κάκκαλου, Δέσποινα Μπουγιατιώτη, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Τώνια Αποστόλου , Αντώνης Χαντζής, Χρήστος Μπαλτάς.

Σχετικές ειδήσεις
Η Θηλιά, του Πάτρικ Χάμιλτον στο Θέατρο Αργώ
16.01.2017 15:57
«Η Θηλιά», το έργο του Πάτρικ Χάμιλτον, ανεβαίνει στη σκηνή του Αργώ από την Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία της Κέλλυ Πήλιουρα και μετάφραση-διασκευή της Βίκυς Αλεξοπούλου.
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές, από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ
25.05.2016 11:45
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ με την παράσταση «Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές», η οποία θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Αίθουσα Τελετών) την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στις 20.30.
…Από έρωτα, του Θοδωρή Αθερίδη: νέες παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ
28.04.2016 15:40
Η Εταιρεία θεάτρου «ΘΕΑΣΗ» παρατείνει λόγω επιτυχίας τις παραστάσεις της ερωτικής ιστορίας του Θοδωρή Αθερίδη «…από έρωτα», από τη Δευτέρα 9 μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ.