Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μαριάννα Καβαλλιεράτου - Klokworks: Recalculate στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μαριάννα Καβαλλιεράτου - Klokworks: Recalculate στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η νέα παραγωγή της Μαριάννας Καβαλλιεράτου και της χορευτικής ομάδας klokworks είναι μια αφηρημένη στη φόρμα, αυστηρή στους κανόνες και ακριβής στην εκτέλεσή της χορογραφική σύνθεση . Η παράσταση με τίτλο Recalculate, από το Σάββατο 19 έως και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Στο νέο έργο της Ελληνίδας χορογράφου, που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Robert Wilson, «το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή».

 

Η Καβαλλιεράτου οδηγεί το θεατή σε γνώριμες όψεις του σύγχρονου κόσμου μέσα από τη λιτή γεωμετρία που δημιουργεί η κίνηση στο χώρο.

 

Στο Recalculate, τρίτο έργο της ομάδας Klokworks, 4 χορευτές αναζητούν την πορεία τους. Μια πορεία την οποία αλλάζουν διαρκώς καθώς η δράση τους δημιουργεί νέους προορισμούς.

 

Το ίδιο όμως ισχύει και για τη χορεύτρια και χορογράφο Μαριάννα Καβαλλιεράτου που συνεργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια με τον διάσημο αβανγκάρντ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον. Έχει ήδη χαράξει τη δική της πορεία εξερευνώντας την κινητική σύνθεση και τη γεωμετρία των σωμάτων στο χώρο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι η φόρμα η δομή και η δράση, η λιτότητα και η αφαίρεση. Και το νόημα; Υπάρχει μήπως αναφορά στη σύγχρονη καθημερινότητα, όπου για κάποιους η δράση δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή ή ίσως αποτελεί και έναν τρόπο αποφυγής της σκέψης; Οι εικόνες παραπέμπουν άραγε σε έναν κόσμο ρευστό, όπου η συνεχής αλλαγή πορείας είναι πλέον αναπόφευκτη; Η χορογράφος αφήνει τους συμβολισμούς και την ερμηνεία ανοιχτά. Και επιμένει: «Δεν είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τα πάντα στην Τέχνη. Αρκεί να είμαστε εκεί».

 

Συντελεστές:
Ιδέα: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Φωτεινή Τιμοθέου
Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, klokworks
Μουσική: Dom Bouffard
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Video art: Alessandro Giacalone
Κοστούμια, κατασκευές: Craig Green

 

Χορεύουν: Meg Harper, Καλλιόπη Σίμου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Μαριάννα Καβαλλιεράτου


Το recalculate ξεκίνησε από μια πρόταση του Ρόμπερτ Ουίλσον για ένα work-in- progress (έργο εν εξελίξει) που παρουσιάστηκε στο Open House του Watermill to 2012. Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos για την εικαστική συμβολή του. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Sue Jane Stoker.

 

Παράλληλες δράσεις:
Κυριακή 20 Οκτωβρίου Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου Workshop με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου.

Σχετικές ειδήσεις
Manual Solos, της Ίριδας Καραγιάν στο Θέατρο Πόρτα
27.01.2017 12:39
Η Ίρις Καραγιάν παρουσιάζει στο Πόρτα τη νέα της δημιουργία, το Manual Solos, συνεχίζοντας την παρουσίαση χορευτικών παραστάσεων στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού.
Η Σκελετογυναίκα στο Κινηματοθέατρο Τριανόν
21.11.2016 11:44
Η Μαίρη Παππά, σε συνεργασία με τη χορογράφο Μελίνα Αργυρίου και τον χορευτή Γιάννη Μήτσο, παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Η Σκελετογυναίκα», για δυο μόνο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Το Sweet Mambo της Pina Bausch στη Στέγη
17.10.2016 12:09
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στο Sweet Mambo, της θρυλικής χορεύτριας και χορογράφου Pina Bausch, σε μία παραγωγή του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.
6 & 7 από το Tao Dance Theater στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
21.03.2016 14:36

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!» Μινιμαλισμός στα όρια της ανθρώπινης κίνησης, σε δύο παραστάσεις σύγχρονου χορού από έναν Κινέζο χορογράφο με διεθνή αναγνώριση.
óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο
29.02.2016 10:52
Δύο έργα σύγχρονου χορού απο τις νέες χορογράφους Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου συναντιούνται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να πραγματευτούν τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.