Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το artAZ συμμετέχει στο Moniker Art Fair 2013

Το artAZ συμμετέχει στο Moniker Art Fair 2013

Το artAZ, η Ελληνική πλατφόρμα προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης,δίνει φέτος τον Οκτώβριο ένα μεγάλο εικαστικό ραντεβού στο Λονδίνο, όπου θα εκθέσει στο Moniker Art Fair, το κορυφαίο εικαστικό γεγονός της Urban & Street Art.

 

Για πρώτη φορά Έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους στη διεθνή εικαστική διοργάνωση πλάι σε κορυφαίους street artists όπως οι Banksy, D*Face, Shepard Fairey κ.ά. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τέχνης του Λονδίνου, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ετήσια ραντεβού για την παγκόσμια εικαστική κοινότητα και πόλο έλξης για το διεθνές «εικαστικό πλήθος». Ανάμεσα στις μόλις 16 συμμετοχές του Moniker Art Fair για το 2013 επελέγη και το artAZ.

 

Το Moniker πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή λίγων, αυστηρά επιλεγμένων γκαλερί απ' όλον τον κόσμο, ενώ εκφράζει το πνεύμα και την ουσία της Street Art, διαμορφώνοντας και παρουσιάζοντας τις τελευταίες τάσεις αυτής, και όλα τα αστέρια της διεθνούς σκηνής, καθώς πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των δημοφιλέστερων καλλιτεχνών, των κορυφαίων γκαλερί και των πιο πρωτοποριακών επιμελητών του χώρου. Είναι η πρώτη φορά στην τετραετή πορεία της διοργάνωσης που συμπεριλαμβάνεταιΕλληνική συμμετοχή. “Στο Moniker καταγράφεται η ιστορία της Street Art τη στιγμή που δημιουργείται” λέει ο Άγγελος Αγιοστρατίτης, καλλιτεχνικός δευθυντής του artAZ, “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε και τη δική μας υπογραφή στη σύγχρονη ιστορία της διεθνούς Street Art”.

 

Η «Ελληνική συμμετοχή» απαρτίζεται από τρεις δημοφιλείς ανερχόμενους Έλληνες και δύο κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες του χώρου και θεωρείται ήδη μια από τις πλέον ανταγωνιστικές της διοργάνωσης. Το artAZ παρουσιάζει τους: Σιμόνη Φοντάνα (Κέρκυρα, Ελλάδα), Κωνσταντίνο Βραζιώτη (Αθήνα, Ελλάδα)
, Αργύρη Σαρασλανίδη, aka. SER (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα),
FLYING FÖRTRESS (Μόναχο / Αμβούργο, Γερμανία), PURE EVIL (Λονδίνο, Αγγλία). 
Η επιλογή των καλλιτεχνών και η επιμέλεια της συμμετοχής υπογράφεται από την Αλεξάνδρα Κολλάρου.

 

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κωνσταντίνος Βραζιώτης (Αθήνα, Ελλάδα) 
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που έχουν βγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Κωσνταντίνος Βραζιώτης κέρδισε αρχικά αναγνώριση μέσα από τον τομέα της εικονογράφισης, φτάνοντας να συμπεριληφθεί για τη δουλειά του σε σημαντικές εκδόσεις όπως το “Illustration Now, Vol. 2” της Taschen και το “Big Book of Contemporary Illustration” του Martin Dawber. Η τέχνη του, που περιστρέφεται γύρω από την εικονική “Coco” - μούσα και κεντρική ηρωίδα του έργου του, αντλεί από ετερόκλητες πηγές, πρωτίστως από τις αστικές εμμονές, την υψηλή ραπτική και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Πολυτελείς και παρακμιακοί, οι πίνακες του Κωνσταντίνου αποπνέουν τελικά μια βίαιη κομψότητα. Το εικαστικό του ιδίωμα είναι ο μακάβριος ποπ σουρεαλισμός.

 

Αργύρης Σαρασλανίδης, aka. SER (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) 


“Old Master” της Ελληνικής Street Art, ο SER είναι ένας από τους πρωτοπόρους της εγχώριας Urban - Street σκηνής, υπέυθυνος σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία και την εξέλιξη της. Η δουλειά του – ένα εκλεκτικό υβρίδιο γκραφίτι παλαιάς σχολής, κουλτούρας των κόμιξ και ποπ σουρεαλισμού – χαρακτηρίζεται από μια υπόγεια διάθεση, όντας παράλληλα έντονα σατιρική. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα στρατό από τερατώδεις αλλά κάπως αγαθούς χαρακτήρες προκειμένου να υπογραμμίσει και να σχολιάσει τον παραλογισμό absurdity της ανθρώπινης φύσης.. Η δουλειά του SER work is all over Greece, είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες, είτε για πίνακες που βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, είτε για την εμπορική του δουλειά, σε συνεργασια με γνωστές Ελληνικές και διεθνείς μάρκες.

 

Σιμόνη Φοντάνα (Κέρκυρα, Ελλάδα)

Αδιαμφισβήτητα η Βασίλισσα της Ελληνικής Street Art, η Σιμόνη Φοντάνα είναι μια από τις δημοφιλέστερες καλλιτέχνιδες του είδους, απολαμβάνοντας αναγνώριση τόσο από το κοινό όσο και από τους συναδέρφους της. 
Το στυλ της χαρακτηρίζεται από μια σχεδόνν παιδική αθωότητα, ενώ οι αναφορές της αντλούν από την Γιαπωνέζικη εικονογραφία και το manga, φιλτραρισμένα μέσα από μια ευαίσθητη Δυτική προσέγγυση και από την προσωπική της ποπ-σουρεαλιστική αισθητική. Ευαίσθητοι και ονειρικοί, οι αναγνωρίσιμοι γυναικείοι χαρακτήρες της περιέχουν στοιχεία της καλλιτέχνιδας, παραπέμποντας αφηρημένα στην αυτοπροσωπογραφία. Η Σιμόνη είναι εξαιρετικά δημοφιλής, τόσο για τις τοιχογραφίες της, όσο και για τα έργα της, για τα οποία υπάρχει μόνιμα λίστα αναμονής.

 

FLYING FÖRTRESS (Μόναχο / Αμβούργο, Γερμανία)

Ο Γερμανός Flying Förtress ξεκίνησε να ασχολείται με το κλασικό γκραφίτι στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Αποσύρθηκε για να επικεντρωθεί στις σπουδές του στο graphic design και επέστρεψε στην ενεργό δράση γύρω στο millennium, εισβάλοντας στην πόλη με έναν ολόκλρηρο στρατό από τα εικονικά Teddy Troops. Αφού κατέκτησε τα τοπικά εδάφη, ξεκίνησε να εισβάλει σε ξένες χώρες, ταξιδεύοντας ανά τις ηπείρους προκειμένου να εκθέσει τη δουλειά του. Στους συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονται εταιρείες όπως οι ADDICT (Αγγλία), CARHARTT (Γερμανία), STUSSY (ΗΠΑ), KIDROBOT (ΗΠΑ) QUIKSILVER (Γαλλία), ενώ έχει και δικό του t-shirt label, το ROCKAWAYBEAR. Η δουλειά του έχει απαθανατιστεί στο βιβλίο “Part Of Rebellion # 1 - Flying Förtress”.

 

PURE EVIL (Λονδίνο, Αγγλία)

Με πληθώρα ευγενών αλλά και αγίων στο γενεαλογικό του δέντρο, ο Pure Evil είναι ίσως ο πιο γαλαζοαίματος καλλιτέχνης της διεθνούς Street Art - σίγουρα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους. Η δουλειά του εξερευνά το ναυάγιο των Ουτοπικών ονείρων και τον μύθο της Αποκάλυψης. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Street Art κατά τη δεκαετή διαμονή του στην California, όπου επηρεαστηκε πολύ από το West Coast Graffiti. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, άρχισε να γεμίζει τον τόπο με τα (διάσημα πια) λαγουδάκια του. Ο Pure Evil εκθέτει εκτενώς σε διεθνή κλίμακα, με πρόσφατες ατομικές εκθέσεις σε Κίνα, Ρωσία, Μογγολία, Βραζιλία, ΗΠΑ και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Τα έργα του βρίσκονται επίσης σε δημοπρασίες, ενώ ο ίδιος συχνά δίνει διαλέξεις και συμμετέχει σε εργαστήρια για την Street Art.

 

Πληροφορίες για το artAZ

Λειτουργώντας σαν πλατφόρμα προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης, το artAZ είναι διεθνώς γνωστό σαν ο δημοφιλέστερος Ελληνικός εικαστικός κόμβος, με επισκέψεις από 60+ χώρες σε μηνιαία βάση. Ιδρύθηκε το 2007 από την Αλεξάνδρα Κολλάρου και τον Άγγελο Αγιοστρατίτη, με αποστολή να διαδώσει την Ελληνική Τέχνη, να στηρίξει μια νέα γενιά καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται έξω από τα όρια του κατεστημένου, να καταστήσει την τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό. Το artAZ εκπροσωπεί ένα εκλεκτικό μίγμα καλλιτεχνών απ' όλες τις δημιουργικές πειθαρχίες, αλλά εστιάζει στα ανερχόμενα ταλέντα και ειδικεύεται στην Urban & Street Art. Με βάση του την Αθήνα, το artAZ δραστηριοποιείται έντονα εκτός έδρας, έχοντας πλέον σαν κύριο στόχο την προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό. Το 2013 το artAZ παρέλαβε το πρώτο βραβείο στα ετήσια Αγγλικά Βραβεία Urban Art Awards, στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Γκαλερί 2012.

Σχετικές ειδήσεις
1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair
30.11.2016 13:54
Το όραμα της δημιουργίας και καθιέρωσης μίας καινούργιας, πρωτοποριακής και πολυδιάστατης Art Fair, λαμβάνει χειροπιαστή μορφή με την υλοποίηση της 1ης Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την 1η έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016.
Inevitable Nature: η έκθεση του Νίκου Μόσχου στη Swab Art Fair 2016
06.09.2016 10:54
Η αίθουσα τέχνης ‘ena’ έχει την τιμή να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Swab Art Fair 2016”, που θα λάβει χώρα στη Βαρκελώνη, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2016, παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου, με τίτλο «Inevitable Nature». Πρόκειται για εξαιρετική συγκυρία αφού η συμμετοχή αυτή σηματοδοτεί και την έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας της γκαλερί με τον καταξιωμένο ζωγράφο.
kinono_1: Το Μηδέν ταξιδεύει στην Τήνο!
10.08.2016 13:48
Το Μηδέν συμμετέχει στο Kinono_1_Tinos Art Gathering με μια επιλογή έργων βίντεο στην κεντρική εικαστική έκθεση και 2 ενότητες βιντεοτέχνης που θα προβληθούν στις 16 Αυγούστου 2016, 20:00, Meeting Point, Χώρα Τήνου.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.