Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Οι πολιτισμικές επιλογές και δραστηριότητες της Ελληνογερμανικής Αγωγής πάντοτε ξεχωρίζουν για την ποιότητα που προσφέρουν και για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται. Κι αυτή η διαπίστωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για τις μέρες που διανύουμε.

 Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά, για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό συγκρότημα , (που το γνωρίζουμε παράλληλα και ως μια κυψέλη τέχνης, χάρη στις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στους χώρους του), με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσής του, θα γίνουν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 7:30 μμ. στην Παλλήνη.

 Ο ταλαντούχος αυτός ζωγράφος, που έχει μια πληθώρα σημαντικών εκθέσεων στο ενεργητικό του, γνωστός τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, διαμορφώνει υποβλητικές εικαστικές συνθέσεις, που δραστηριοποιούν το στοχασμό και τη φαντασία του θεατή.

 Στα έργα του, μικρών ή μεγαλύτερων διαστάσεων, διακρίνεται ο ευφάνταστος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το σχέδιο και το χρώμα, διαπλέκοντας «εικόνες μέσα στις εικόνες», οι οποίες παραπέμπουν στη συνθετότητα των διεργασιών λειτουργίας, τόσο των αισθήσεων που απορρέουν από τις εντυπώσεις της πραγματικότητας, όσο κι εκείνων που απαυγάζουν από τη μνήμη. Τα θέματά του, σκοπίμως παραπέμπουν σε μια πολυσυλλεκτικότητα τρόπων και μοτίβων, που αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς μελετημένα και ρυθμικά διαρθρώνονται, τονίζοντας τη δομική και τη δυναμική ευελιξία της κάθε του σύνθεσης.

Με πρωτοτυπία κι ευρηματικότητα, αλλά χωρίς «εγκεφαλισμούς», ο Γιάννης Αδαμάκης ανοίγει έναν διάλογο με το βάθος και την επιφάνεια, σε πραγματικό κι αλληγορικό επίπεδο. Ο χώρος ταυτίζεται - στα έργα του - με το χρόνο, άλλοτε πάλι σχετικοποιούνται. Αντιδιαστέλλει ωστόσο, έμμεσα κι απρόσμενα ο καλλιτέχνης, την επαναφορά (μέσω των μοτίβων του) με την παραλλαγή και τη μοναδικότητα με την παρομοίωση, την ίδια στιγμή που από τις εγγύτητες, τις παραδοξότητες και τις παρυφές τους, γεννώνται  απορίες, αινίγματα κι ερωτηματικά, σχετικά με τις θέσεις , τις διαθέσεις και τις αποστάσεις που αποκομίζουμε την αληθοφάνεια ή που εμείς εντέλει διαμορφώνουμε το «ορατό».

Μέσα από μια προσωπικά εκφραστική και σύγχρονη εικαστική αξιοποίηση, διαφόρων συνδυασμένων ιδιωμάτων, όπως τα διακρίνει κανείς στα αφομοιωμένα στοιχεία του ρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού, του λετρισμού, του ιμπρεσιονισμού και της αφαίρεσης, - που χρησιμοποιεί με γνώση κι έμπνευση ο ζωγράφος -  αποκαλύπτεται, με ζωντάνια και παιγνιώδη διάθεση, η ίδια η «πλοκή» αφήγησης της εικόνας στα έργα του, τα οποία αναθέτουν στο θεατή, να δημιουργήσει εκείνος τους δικούς του συνειρμούς, για την πρόσληψη της «πραγματικότητας» που τον ορίζει, καθώς το «θέμα» είναι μόνον η αφορμή.

Επιμελήτρια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη, είναι η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, η οποία και θα μιλήσει στα εγκαίνια, για το σκεπτικό των έργων του, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

 

Σχετικές ειδήσεις
Η μαύρη γραμμή, έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη στην Πινακοθήκη Λέφα
20.12.2016 13:45
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει τον Ιανουάριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Λασιθιωτάκη με τίτλο «Η Μαύρη Γραμμή».
ΜΑΠΑ: έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πολυχώρο Area 364
09.12.2016 14:26
Ο Πολυχώρος Area 364 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, των Μάιπα Πέτρου και Πάλλη Γιάννη, με τίτλο ΜΑΠΑ.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Close up: έκθεση του Γιάννη Βαλυράκη στη Σύρο
01.07.2016 10:13
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μ.μ., στην έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βαλυράκη, CLOSE-­‐UP, στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη.
Ελλάδα, η χώρα του ποτέ και του πάντοτε: έκθεση του Νάνου Βαλαωρίτη στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος
10.05.2016 14:47
Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος – δεξαμενή η ατομική έκθεση ζωγραφικής του λογοτέχνη και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, με τίτλο Ελλάδα η χώρα του ποτέ και του πάντοτε.