Ο ΝΕΟΝ έχει την τιμή να παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger, με έργα από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και το Estate Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne.

“Είμαι 50 ετών και έχω ζήσει πάντα ελεύθερος. Θέλω να τελειώσω τη ζωή μου ελεύθερος. Όταν φύγω απ’αυτόν τον κόσμο, θέλω να πουν αυτό για μένα: δεν ανήκε σε καμία σχολή, σε καμία θρησκεία, σε κανένα οργανισμό, σε καμία ακαδημία, και προπάντων σε καμία ιδεολογία εκτός από την ιδεολογία της Ελευθερίας”.

Gustav Courbet: Επιστολές του Gustav Courbet, 1992, University of Chicago Press, μετάφραση Petra Ten-Doesschatte Chu.

Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μία διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kιppenberger κατέστρωσε μία ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων. Η δύναμή της μεγεθύνθηκε από τη μεθοδική και εσωτερικά εγγενή ανάγκη του να εκφράσει τον πόθο του για προσωπική ελευθερία μέσα στην καλλιτεχνική του δημιουργία, συγκεράζοντας έτσι τη ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο σ’ ένα συνεπές και συνεχές Gesamtkunstwerk (Καθολικό Έργο Τέχνης). Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες! Με γενναιότητα πλοηγήθηκε σ’ αχαρτογράφητα νερά ανεξερεύνητων πεδίων ελευθερίας, μία επικίνδυνη αποστολή η οποία του κόστισε τον πρώιμο θάνατό του στην ηλικία των 44 ετών. Εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει το ταξίδι του αυτό και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους Κανόνες.

 
Η έκθεση Martin Kippenberger: A Cry for Freedom υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ.

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο κ. Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Ιστορικός Τέχνης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι παρακατώ εκδηλώσεις:

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 19:00
Josephine Von Perfall
One of You, among You, with You I Understanding Martin Kippenberger
within his Artistic Network, 1978 – 1997

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013, 19:00
Susanne Kippenberger
Η νεότερη  αδερφή του καλλιτέχνη, συγγραφέας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Berlin daily Der Taggespiegel ομιλεί με αφορμή τη βιογραφία:“Kippenberger: The artist and his families”

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 21:00 – 24:00
Cycladic Late Night
Late exhibition opening and film screening
A documentary on the life of Kippenberger του Jörg Kobel, Γερμανία, 2005
Διάρκεια: 75’

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 19:00
Τραύμα & Δημιουργία
Συζήτηση μεταξύ συγγραφέων και ψυχιάτρων