Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

Το εργαστήριο νέων καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φέτος πραγματοποιείται μέσα από μία εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς και η πρώτη του φάση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 25 Οκτωβρίου 2013.

 

Ως εργαστήριο, αποτελεί ένα πρόγραμμα εγγενώς ρευστό, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν αφότου η Μπιενάλε ξεκινήσει και να διαμορφώσουν τα έργα τους στην πορεία της διοργάνωσης. Σειρά από ομιλίες , παρουσιάσεις και άλλα δρώμενα θα πλαισιώνουν το εργαστήριο σε όλη του τη διάρκεια.

 

Το εργαστήριο, συνεπές με το κεντρικό σκεπτικό της Μπιενάλε, έχει ως στόχο να διερευνήσει τα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα, αλλά ακόμη και τους περιορισμούς του γεωγραφικού και πολιτισμικού πεδίου που ορίζει η Μεσόγειος.

 

Επικεφαλής διδάσκοντες του εργαστηρίου θα είναι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες , o Adrian Paci και ο Νίκος Ναυρίδης. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα καλλιτεχνών από ποικίλα δημιουργικά πεδία και με διαφορετική βάση εμπειριών, οι οποίοι καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

 

Οι επιμελητές του εργαστηρίου, έχουν ήδη προεπιλέξει πέντε συμμετέχοντες, τον Αποστόλη Ρίζο, τη Νάνα Σαχίνη, τον Αναστάση Στρατάκη, τη May Roosevelt και το Χρήστο Δημητριάδη. Η ομάδα συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα συμπληρωθεί και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τελειοφοίτων-αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Φλώρινας η επιλογή των οποίων βασίστηκε στην κατάθεση φακέλων στην ιστοσελίδα http://plartform.gr/ του Πεδίου Δράσης Κόδρα.

Η επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών απαρτίζεται από τους: Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ), Δημήτρη Μιχάλαρο (Chief Director ΠΔΚ – Εικαστικός καλλιτέχνης), Βασίλη Ζωγράφο (Επιμελητής Κόδρα Fresh – Εικαστικός καλλιτέχνης), Θοδωρή Μάρκογλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελητής ΚΜΣΤ, επιμελητής του Εργαστηρίου) και Αρετή Λεοπούλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ, επιμελήτρια του Εργαστηρίου)

 

Διεύθυνση: Κατερίνα Κοσκινά
Διδάσκοντες: Adrian Paci, Νίκος Ναυρίδης

Επιμέλεια –Συντονισμός Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου
Συντονισμός ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.
Η Σοφία Παπακώστα στην 17η Mediterranea στο Μιλάνο
23.11.2015 11:38
Η Σοφία Παπακώστα, καλλιτέχνης από την Κύπρο, η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα και εκπροσωπείται από τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, συμμετείχε στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών, στην έκθεση Mediterranea 17 "No Food's Land" - Young Artists Biennale.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.