Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

Το εργαστήριο νέων καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φέτος πραγματοποιείται μέσα από μία εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς και η πρώτη του φάση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 25 Οκτωβρίου 2013.

 

Ως εργαστήριο, αποτελεί ένα πρόγραμμα εγγενώς ρευστό, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν αφότου η Μπιενάλε ξεκινήσει και να διαμορφώσουν τα έργα τους στην πορεία της διοργάνωσης. Σειρά από ομιλίες , παρουσιάσεις και άλλα δρώμενα θα πλαισιώνουν το εργαστήριο σε όλη του τη διάρκεια.

 

Το εργαστήριο, συνεπές με το κεντρικό σκεπτικό της Μπιενάλε, έχει ως στόχο να διερευνήσει τα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα, αλλά ακόμη και τους περιορισμούς του γεωγραφικού και πολιτισμικού πεδίου που ορίζει η Μεσόγειος.

 

Επικεφαλής διδάσκοντες του εργαστηρίου θα είναι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες , o Adrian Paci και ο Νίκος Ναυρίδης. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα καλλιτεχνών από ποικίλα δημιουργικά πεδία και με διαφορετική βάση εμπειριών, οι οποίοι καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

 

Οι επιμελητές του εργαστηρίου, έχουν ήδη προεπιλέξει πέντε συμμετέχοντες, τον Αποστόλη Ρίζο, τη Νάνα Σαχίνη, τον Αναστάση Στρατάκη, τη May Roosevelt και το Χρήστο Δημητριάδη. Η ομάδα συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα συμπληρωθεί και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τελειοφοίτων-αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Φλώρινας η επιλογή των οποίων βασίστηκε στην κατάθεση φακέλων στην ιστοσελίδα http://plartform.gr/ του Πεδίου Δράσης Κόδρα.

Η επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών απαρτίζεται από τους: Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ), Δημήτρη Μιχάλαρο (Chief Director ΠΔΚ – Εικαστικός καλλιτέχνης), Βασίλη Ζωγράφο (Επιμελητής Κόδρα Fresh – Εικαστικός καλλιτέχνης), Θοδωρή Μάρκογλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελητής ΚΜΣΤ, επιμελητής του Εργαστηρίου) και Αρετή Λεοπούλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ, επιμελήτρια του Εργαστηρίου)

 

Διεύθυνση: Κατερίνα Κοσκινά
Διδάσκοντες: Adrian Paci, Νίκος Ναυρίδης

Επιμέλεια –Συντονισμός Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου
Συντονισμός ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.