Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Στο σφυρί το Οσκαρ του Πολίτη Κέην

Στο σφυρί το Οσκαρ του Πολίτη Κέην
Θεωρείται η καλύτερη ταινία του Ορσον Ουέλες και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Το μοναδικό όσκαρ (σεναρίου) που κέρδισε, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις.

Μπορεί να κέρδισε μόνο ένα βραβείο Οσκαρ αλλά η ταινία "Ο Πολίτης Κέην" του Ορσον Ουέλες, του 1941, θεωρήθηκε η καλύτερη και σημαντικότερη ταινία του. Τώρα το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόκειται να πουληθεί έναντι ενός ίσως και περισσότερων εκατομμύριων δολαρίων.


Ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προς πώληση στις 11 Δεκεμβρίου, το αγαλματίδιο που κέρδισε ο Ορσον Ουέλες μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς για το σενάριο της ταινίας. Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης θα κυμανθεί από 800.000 έως 1.200.000 δολάρια.

Η ταινία, που αναφέρεται σε έναν διψασμένο για εξουσία βαρόνο του τύπου με πολιτικές φιλοδοξίες, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.

Το βραβείο Οσκαρ του Πολίτη Κέην έχει διαγράψει μια εξαιρετικά περιπετειώδη πορεία μέχρι να φτάσει στη δημοπρασία.

Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι είχε χαθεί μέχρι που εμφανίσθηκε σε μια δημοπρασία του οίκου Σόθμπις το 1994.

Μέχρι τότε το κρατούσε κρυμμένο ένας κινηματογραφιστής στο Λος Άντζελες που κάποτε συνεργαζόταν με τον Ουέλες και εκείνος του το είχε δώσει αντί αμοιβής για τις υπηρεσίες του.

Η μικρότερη κόρη του Ουέλες Μπεατρίς μήνυσε τους Σόθμπις και τον κινηματογραφιστή και διεκδίκησε το βραβείο.

Οταν όμως προσπάθησε να το πουλήσει η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών μήνυσε εκείνη καθώς υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τη διάθεση των βραβείων στην ανοικτή αγορά.

Το 2003 η Ουέλες πούλησε το Οσκαρ στο ίδρυμα Dax, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Λος Αντζελες που στηρίζει διάφορες εκπαιδευτικές, υγειονομικές και άλλες προσπάθειες. Η Dax παραχώρησε το Οσκαρ στους Σόθμπις για δημοπράτηση.

Σχετικές ειδήσεις
Στην ταινία «Toni Erdmann» το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2016
23.11.2016 16:16
Η ταινία «Toni Erdmann», μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας και Ρουμανίας, κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ. Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Η ταινία πραγματεύεται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του στη σύγχρονη εταιρική κουλτούρα.
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Βράβευση του «Ουζερί Τσιτσάνης» στην Ατλάντα
11.11.2016 14:04
Το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Ατλάντα.
Δύο νέα βραβεία για το
03.11.2016 14:20
Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κέρδισε χθες βράδυ στην Φλωρεντία, στο Montelupo Fiorentino MIIFF, το "Invisible" του Δημήτρη Αθανίτη
Suntan: Μία από τις πενήντα καλύτερες ταινίες για τα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»
24.08.2016 15:10
Το «Suntan» βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.