Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Στο σφυρί το Οσκαρ του Πολίτη Κέην

Στο σφυρί το Οσκαρ του Πολίτη Κέην
Θεωρείται η καλύτερη ταινία του Ορσον Ουέλες και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Το μοναδικό όσκαρ (σεναρίου) που κέρδισε, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις.

Μπορεί να κέρδισε μόνο ένα βραβείο Οσκαρ αλλά η ταινία "Ο Πολίτης Κέην" του Ορσον Ουέλες, του 1941, θεωρήθηκε η καλύτερη και σημαντικότερη ταινία του. Τώρα το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόκειται να πουληθεί έναντι ενός ίσως και περισσότερων εκατομμύριων δολαρίων.


Ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προς πώληση στις 11 Δεκεμβρίου, το αγαλματίδιο που κέρδισε ο Ορσον Ουέλες μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς για το σενάριο της ταινίας. Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης θα κυμανθεί από 800.000 έως 1.200.000 δολάρια.

Η ταινία, που αναφέρεται σε έναν διψασμένο για εξουσία βαρόνο του τύπου με πολιτικές φιλοδοξίες, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.

Το βραβείο Οσκαρ του Πολίτη Κέην έχει διαγράψει μια εξαιρετικά περιπετειώδη πορεία μέχρι να φτάσει στη δημοπρασία.

Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι είχε χαθεί μέχρι που εμφανίσθηκε σε μια δημοπρασία του οίκου Σόθμπις το 1994.

Μέχρι τότε το κρατούσε κρυμμένο ένας κινηματογραφιστής στο Λος Άντζελες που κάποτε συνεργαζόταν με τον Ουέλες και εκείνος του το είχε δώσει αντί αμοιβής για τις υπηρεσίες του.

Η μικρότερη κόρη του Ουέλες Μπεατρίς μήνυσε τους Σόθμπις και τον κινηματογραφιστή και διεκδίκησε το βραβείο.

Οταν όμως προσπάθησε να το πουλήσει η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών μήνυσε εκείνη καθώς υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τη διάθεση των βραβείων στην ανοικτή αγορά.

Το 2003 η Ουέλες πούλησε το Οσκαρ στο ίδρυμα Dax, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Λος Αντζελες που στηρίζει διάφορες εκπαιδευτικές, υγειονομικές και άλλες προσπάθειες. Η Dax παραχώρησε το Οσκαρ στους Σόθμπις για δημοπράτηση.

Σχετικές ειδήσεις
Η συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Limbo» υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο
25.08.2016 11:37
Η μικρού μήκους ταινία «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη -στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ- εξασφάλισε υποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2016 (European Film Awards).
Suntan: Μία από τις πενήντα καλύτερες ταινίες για τα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»
24.08.2016 15:10
Το «Suntan» βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ίνγκριντ Μπέργκμαν x 4: Βραδιά αφιερώματος στην Αλκυονίδα
24.08.2016 11:18
Στις 29 Αυγούστου 2016, ημερομηνία γέννησης και θανάτου της αξεπέραστης ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ η NEW STAR θέλοντας να τιμήσει την βραβευμένη με τρία ΟΣΚΑΡ ηθοποιό, παρουσιάζει 4 από τις καλύτερες ταινίες της, αποκλειστικά στο "ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema" με ενιαίο εισιτήριο.
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην
17.11.2015 11:47
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία στην Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.