Η Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου και η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση «Πολωνοί Καλλιτέχνες στην Ελλάδα – Οι δύο όψεις του νομίσματος», που εγκανιάζεται την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013.

 

Συμμετέχουν:

Katarzyna Chierowska, Krystyna Kowalska Petalidou, Małgorzata Kowalska Petalidou, Iwona Lisocka-Fromm.

 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ζουν και δημιουργούν στη χώρα μας και αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καλλιτεχνικής της ζωής, αλλά και της σχετικά νέας πολυπολιτισμικής της κουλτούρας. H κοινή πολιτισμική καταγωγή, δίνει συχνά στους δημιουργούς τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής, «κωδικοποιημένης» εκφραστικότητας. Υπάρχει όμως μια τέτοια «κωδικοποίηση» στον ελεύθερο δημιουργικό κόσμο των καλλιτεχνών;

 

Στην έκθεση εκπροσωπούνται διαφορετικές καλλιτεχνικές τάσεις και προσεγγίσεις της τέχνης αλλά το κεντρικό μοτίβο, βαθιά ριζωμένο στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση παραμένει κοινό. Η τέχνη, πάντα και σε κάθε της διάσταση, αντανακλά τους προβληματισμούς, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του δημιουργού. Κάθε ανθρώπινη εμπειρία, ωστόσο, και καθετί στον αληθινό κόσμο έχει δύο πλευρές, όπως είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Υπάρχει η μπροστινή όψη, υπάρχει και η πίσω πλευρά, όπως υπάρχει ο κόσμος της φαντασίας και της ψευδαίσθησης και ο πραγματικός κόσμος, αυτός που τον αγγίζουμε και γνωρίζουμε με τις αισθήσεις μας.

 

Αυτοί οι δύο κόσμοι, οι δύο προβολές τους, αντίστοιχες στην ανθρώπινη αντίληψη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οι δύο όψεις του νομίσματος». Την εκλεπτυσμένη αισθητική και συνθετική φαντασία μορφής και χρωμάτων στα έργα της Krystyna Kowalska Petalidou ισορροπεί η καλλιτεχνική ελαφρότητα των ιμπρεσιονιστικών σκήνων από συγκεκριμένες στιγμές καθημερινής ζωής, τις οποίες με ενθουσιώδη αφοσίωση στην ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει στα έργα της η Małgorzata Kowalska Petalidou. Παράλληλα, την καλλιτεχνική προσομοίωση της πραγματικότητας, με την οποία στα τελευταία έργα της η Iwona Lisocka-Fromm τεκμηριώνει την ψευδαίσθηση της φαντασίας και της αίγλης, τη «σχολιάζουν» οι εγκαταστάσεις και τα καλλιτεχνικά events της Katarzyna Chierowska, η οποία με τον δικό της τρόπο και καλλιτεχνική ακρίβεια απεικονίζει τις «δύο όψεις του νομίσματος» και στη ζωή της σύγχρονης Αθήνας.

 

Η παρουσία αυτών των καλλιτεχνών στον ελλαδικό χώρο αποδεικνύει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, η οποία πάντα συνοδεύεται από τις διαφορετικές διαλέκτους της.

 

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες από την Πολωνία που αφού ρίζωσαν στην Ελλάδα, με την δημιουργία τους πλουτίζουν την πολιτιστική της ζωή.

 

Krystyna Kowalska / Χριστίνα Κοβάλσκα Πεταλίδου

Γεννήθηκε στην Πολωνία και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) στην πόλη Λοτζ (Łódź) και αποφοίτησε με ειδικότητα της διακοσμήτριας των εσωτερικών χωρών. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα ως διακοσμήτρια εσωτερικών χωρών, σύντομα όμως την κέρδισε η ζωγραφική. Το 1988 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου άλλαξε ριζικά το στιλ της ζωγραφικής της. Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Πολωνία και Ελλάδα καθώς επίσης στην Ιταλία, Η.Π.Α, Γερμανία, Ρωσία, Σλοβακία κ.α. Τακτικά παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Πολωνία καθώς και σε διεθνή συμπόσια και εκθέσεις ζωγραφικής.

 

Małgorzata Kowalska / Μαργαρίτα ΚοβάλσκαΠεταλίδου

Γεννήθηκε το 1969 στην Πολωνία και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης Λοτζ (Łódź). Στην Ελλάδα ήρθε το 1989. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Αντώνη Ανδρεάδη για τέσσερα χρόνια. Ασχολείται επίσης με την δημιουργία προσωπικών ρούχων, ενώ επαγγελματικά κατέχει και δίπλωμα στην σύγχρονη καλλιτεχνική ταπισερί (arttapestry).

 

Κατερίνα Χιερόφσκα / Katarzyna Chierowska

Γεννήθηκε το 1953 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας σε οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βρότσλαβ (Akademia Sztuk Pięknych Wrocław). Αποφοίτησε το 1977 με Μάστερ Καλών Τεχνών. Η δημιουργικότητά της έχει πολλαπλό χαρακτήρα. Ασχολείται με τη δημιουργία του καλλιτεχνικού γυαλιού με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία και από το 1974 συμμετέχει σε εκθέσεις γυαλιού φωτογραφίας και ζωγραφικής. Το 1979 έλαβε βραβείο του Δήμου του Βρότσλαβ. Το 1980 πήρε υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Πολωνίας και το 1985 του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Από το 1985 μένει και δημιουργεί στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία της Πολωνίας (σε κρατικές) και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

 

Ιβόνα Λισότσκα-Φρομ / Iwona Lisocka-Fromm

Γεννήθηκε στην Βαρσοβία. Σπούδασε Αραβική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Το 1986 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι και αποφοίτησε το 1991 από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας με δίπλωμα στη ζωγραφική και γλυπτική. Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Πολωνία Ιταλία Γαλλία Γερμανία και Ελλάδα.