Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων συνεχίζει και φέτος τη σειρά συναντήσεων “Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού”.

 

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, προσκεκλημένοι θα είναι η Αννέτα Παπαθανασίου και η ομάδα του ντοκιμαντέρ “Playing with fire”.

 

Τι σημαίνει να κάνεις θέατρο στο Αφγανιστάν;
Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν;

Πριν από έναν χρόνο, η Αννέτα Παπαθανασίου πήγε να διδάξει την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ανακάλυψε πως η υποκριτική τέχνη θεωρείται εκεί ανήθικη, πως οι γυναίκες ηθοποιοί αντιμετωπίζονται εκεί σαν πόρνες.

Αποφάσισε να το κάνει ταινία. Το ντοκιμαντέρ Playing With Fire αφηγείται τις συγκλονιστικές ιστορίες των Αφγανών γυναικών που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, απειλές για τη ζωή τους.

Κατάφερε με τους συνεργάτες της να διεκπεραιώσει τα γυρίσματα στο Αφγανιστάν, με πολύ προσωπική δουλειά και ελάχιστους πόρους. Μετά από το κλείσιμο της ΕΡΤ εν μία νυκτί, η ομάδα απευθύνεται στο κοινό για να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της ταινίας (ένα μικρό γύρισμα στο Βερολίνο, τη μετάφραση, το μοντάζ, τον υποτιτλισμό).

Πριν την ολοκλήρωσή της, η ταινία κατέχει ήδη μία σημαντική διάκριση αφού έλαβε  το βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ για το καλύτερο υπό ανάπτυξη πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2013 (EDN – Doc OnAir Prize).

 

Στις 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων «Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού», η ομάδα του Playing With Fire θα μιλήσει στο ΚΕΤ για το ταξίδι αυτό, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι καλλιτέχνες στο Αφγανιστάν και για τον εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης που αποτελεί το crowdfunding.

Spread the word!