Το θέατρο για τα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει σήμερα όχι μόνο εκείνους που ασχολούνται με αυτό αλλά και πολλούς άλλους (εκπαιδευτικούς, γονείς και βεβαίως, τα παιδιά και τους νέους). Το θέατρο προωθεί την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και πέρα από αυτό συντελεί στην ψυχοπνευματική του ανάπτυξη… Βοηθά στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αποδεσμεύει την φαντασία τους, βλέπουν πως υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης όπως αυτή της γλώσσας του σώματος. Αναπτύσσει την κοινωνικότητα του (μοιράζεται αυτό που βλέπει με άλλους γύρω του και αυτό που βλέπει είναι μια συλλογική δουλειά).

Έπειτα ερεθίζεται αισθητικά βλέποντας τα σκηνικά, τα κουστούμια και όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται (παραστάσεις) τόσο αποκτά κριτικό πνεύμα για το τι του αρέσει, τι όχι και για πιο λόγο. Οι παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, μουσικής για παιδιά είναι μια ευκαιρία να μάθουν για τις ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο..

Σήμερα επίσης, πολλές παραστάσεις στοχεύουν στη διαδραστικότητα και το παιδί κερδίζει τρομερά εφόδια πνευματικότητας..

Το παιδί πέρα από την ανάγκη του για επαφή με το θέατρο έχει ανάγκη, κυρίως, το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε παραστάσεις και να συμβάλλει στην εξέλιξη της ιστορίας που ταυτόχρονα παρακολουθεί.. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δέχεται την πληροφορία (της εκάστοτε παράστασης) μέσα από την εμπειρία και την δημιουργικότητα. Προωθούνται αισθήματα ομαδικότητας και συνεργατικότητας. Η δύναμη της αυτοέκφρασης γίνεται το μέσο που ενεργοποιεί και απελευθερώνει την παιδική φαντασία. Ταυτόχρονα δημιουργεί μελλοντικούς ανθρώπους με αυξημένα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, έννοιες απαραίτητες για την εκμηδένιση της ψυχρής και απάνθρωπης νοοτροπίας της σημερινής κοινωνίας.

Η διαδραστική παράσταση που συμμετέχω για 2η συνεχή χρονιά αφορά το γνωστό σε όλους μας παραμύθι «Τα 3 γουρουνάκια». Η εκδοχή της παράστασης όμως στοχεύει κυρίως στη συμμετοχή και την ένταξή των παιδιών στο παιχνίδι της ιστορίας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα γουρουνάκια γνωστά παιχνίδια τα οποία προωθούν την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ τους. Ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν διάλογο για την πλοκή της ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη κριτικής σκέψης αλλά και εξωτερίκευσης και ανάπτυξης του λόγου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, όλοι οι ηθοποιοί και συντελεστές έχουμε βιώσει πολύ όμορφα συναισθήματα παρατηρώντας τον αυθορμητισμό αλλά και τη χαρά στη ψυχαγωγία των παιδιών. Πιστεύω ότι η επιτυχία της παράστασης την προηγούμενη χρονιά οφείλεται ακριβώς στην ευκαιρία των παιδιών να βιώσουν ένα ήδη γνωστό παραμύθι για αυτά, παίζοντας και, γενικότερα, έχοντας λόγο σε αυτό που παρακολουθούν.

Info:

Η Μαρίνα Καραβανάκη συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην παιδική παράσταση «Τα τρία γουρουνάκια» που θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Άβατον από τις 5 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 15.00 και 17.00