Ένας αγαπημένος του αθηναϊκού κοινού επιστρέφει με ένα νέο, τολμηρό project στη σκηνή του Gagarin 205. O Blixa Bargeld έκανε πάντα ό,τι του άρεσε, χωρίς πολλή σκέψη και δεν είχε όρια… γενικώς, πόσο μάλλον στη μουσική!

Ο Blixa Bargeld συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα – να ερεθίζει το άγνωστο – και, στη μακριά αλυσίδα των projects του, προσθέτει το Still Smiling, μια συνεργασία- κομψοτέχνημα με τον Ιταλό μουσικό Teho Teadro.

Ο Blixa αγαπήθηκε στην Ελλάδα όσο και οι μπάντες του: η καλλιτεχνική κολλεκτίβα των θορυβοποιών Einstürzende Neubauten και οι επιζήσαντες καταραμένοι Bad Seeds τουπολιτογραφημένου στη χώρα μας ήρωα Nick Cave. Οι επιρροές και οι ήχοι των σόλο εγχειρημάτων του ποικίλλουν και περιλαμβάνουν samples, techno, λούπες, μελόδραμα, κακοφωνίες, συμβολισμούς, ηχογραφήσεις του εαυτού του ενώ καπνίζει, σίγουρα “ένα ντανταϊστικό ηλεκτρονικό καμπαρέ”. Ο Blixa είναι ένας ριψοκίνδυ νος μουσικός, και συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να είναι τολμηρό και το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον νοσηρά ρομαντικό Teho Teadro.

O Teadro, βραβευμένος Ιταλός μουσικός και συνθέτης έχει περάσει από το industrial και την avant garde στα soundtracks για ταινίες και ντοκιμαντέρ, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Scott McCloud (Girls Against Boys) και Mick Harris (Napalm Death) και με χαρακτηριστική συνέπεια ξεπηδάει από την αρμονία στο χάος και τούμπαλιν – μοιάζει, δηλαδή, ένα ιδανικό alter ego για τον ταραχοποιό Blixa.

Το Still Smiling είναι ένα άλμπουμ που συνδυάζει τον λυρισμό με τις πειραματικές φόρμες, την ευαισθησία με το χιούμορ, τααγγλικά με τα γερμανικά και τα ιταλικά, αφού ο Blixa δεν αφήνει καμιά από τις τρεις γλώσσες αναξιοποίητη. Teardo & Bargeld παίζουν με τον διάβολο εξαπολύωντας αναλογικούςκαι ψηφιακούς ήχους σε ένα μαγικό χαρμάνι που συνεπαίρνει μακριά από τα αναμενόμενα και τα κλισέ. Οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ έγιναν μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου, των δύο πόλεων όπου κατοικούν Teadro και Bargeld, και με κάποιον τρόπο το “Still Smiling” αντανακλά τον διαχρονικό ρομαντισμό της Ιταλικής πρωτεύουσας και τον θόρυβο του αιώνια φρενήρους , νεανικού και παρακμιακού Berlin. Στην καρδιά της Ευρώπης. Σαν μαύρη τρύπα.

Είπαν για το Still Smiling:

Η ακρόαση σε απορροφά χάρις στην ποικιλία μελωδικών ιδεών και καλά εκτελεσμένων πειραματισμών… Ένας έξυπνος, παιχνιδιάρικος δίσκος, προσωπικές ασκήσεις μέσα σε έναν ανήσυχο κόσμο – The Quietus

Κάποιες φορές πανέμορφη, κλασική ποπ, κάποιες άλλες απαιτητικό δείγμα μοντερνιστικού μιούζικαλ – Περιοδικό Q

Οι pizzicato ενορχηστρώσεις του Teadro συνοδεύουν τα μελωδικά φωνητικά του Bargeld προσδίδοντας μοχθηρά, υπόγεια κύματα Mojo Ο Bargeld έχει μια άτακτη, παιχνιδιάρικη διάθεση, φλερτάρει με ύφος Mae West – Uncut

Συμπληρώνουν τόσο καλά ο ένας τον άλλον που το άλμπουμ σε αι χμαλωτίζει από την αρχή ως το τέλος – Delusions of Adequacy

LINKS
blixa-bargeld.com
tehoteardo.com
Teho Teardo & Blixa Bargeld – Mi Scusi