Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π.Καβάφη: στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π.Καβάφη: στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία παράσταση αφιερωμένη στα 150 Χρόνια από τη Γέννηση του Ποιητή, Κ. Π. Καβάφη, με τίτλο Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ. Π. Καβάφη.

 

Οδός Λέψιους 10. Αλεξάνδρεια. Στο φτωχικό διαμέρισμα με τη λιτή διακόσμηση ο Κωνσταντίνος Καβάφης ανασύρει μνήμες από τη ζωή και την τέχνη του. “Συναντάει” αγαπημένα του πρόσωπα και επιχειρεί έναν τελευταίο απολογισμό. Η ατμόσφαιρα δεν είναι θλιμμένη. Ένας στίχος, κάποιοι διάλογοι και μερικές σκόρπιες επιθυμίες ζωντανεύουν τη βραδιά δίνοντάς της ένα ξεχωριστό νόημα. 

 

Το Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π.Καβάφη της Μικρής Όπερας του Κόσμου είναι ένας φόρος τιμής στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Στη σκέψη του, την εσωτερική του πάλη και τα πάθη. Στην ποίηση και τα όνειρά του. Στους κώδικες λέξεων. Στην αρμονία του ρυθμού του. Στην οικουμενικότητα των στίχων του.

 

Η παράσταση δεν αφηγείται, δεν επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή ούτε αναπαριστά. Μας ταξιδεύει στα μονοπάτια του μυαλού ενός μεγάλου ποιητή που είχε την ψυχική δύναμη να ξεπεράσει την εποχή του και την πόλη του.

 

Τα κείμενα της παράστασης της “Μικρής Όπερας του Κόσμου”, που επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μετά την όπερα “Ο Κουρέας της Σεβίλης”, υπογράφει ο Ηλίας Λιαμής. Βασιζόμενος στα κείμενα του ποιητή, καθώς και στις μελέτες των Τίμου Μαλάνου, Στρατή Τσίρκα, Λιντλ, Γ.Π.Σαββίδη και Γιώργου Σεφέρη, εμπνεύστηκε μια ανάγλυφη διαδρομή και αναδρομή στις αναζητήσεις και τις προσδοκίες του μεγάλου μας ποιητή. 

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος: Βασίλης Αναστασίου
Σύνθεση κειμένου: Ηλίας Λιαμής
Κοστούμια: Λέντιο Κονξχόλι
Video-art: Δημήτρης Ζόγκας
Φωτισμοί: Β. Αναστασίου – Δ. Ζόγκας

Παίζουν:
Ποιητής: Πάνος Κορδαλής
Άννα Κομνηνή, Μητέρα, Νοσοκόμα: Μαρκησία Γαδ
Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Σχετικές ειδήσεις
Πέδρο Καζάς, του Φώτη Κόντογλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.11.2016 11:47
Το θρυλικό διήγημα Pedro Cazas, που γράφτηκε από τον Φώτη Κόντογλου στο Παρίσι το 1918 επιβάλλοντάς τον αμέσως στους λογοτεχνικούς κύκλους, παρουσιάζει η Ηωάννα Σπανού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.
Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11.05.2016 10:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.