Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η όπερα Αντιγόνη στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη

Η όπερα Αντιγόνη στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα Skull of Yorick Productions παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Αντιγόνη» βασισμένη στο κείμενο του Σοφοκλή για έξι παραστάσεις στο Ράδιο Σίτυ. Πρόκειται για μία παράσταση που συνθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία χαρακτήρισαν τη δουλειά της ομάδας και αποτέλεσε σταθμό για το καλλιτεχνικό της ύφος.

 

Η ιδιαιτερότητα της έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργεί μία ξεχωριστή ηχητική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας τον ήχο του 20ου και 21ου αιώνα, την φωνητική virtuosité του 19ου αιώνα και της Baroque εποχής. Είναι η δεύτερη πλήρης παράσταση που ανεβαίνει από την ομάδα, στην οποία χρησιμοποιείται μία εντελώς ανατρεπτική ενορχήστρωση ενός έργου. (Η πρώτη ήταν «I Pagliacci plugged» στο Θέατρο Άνετον - Δεκέμβριος 2012). Η «Αντιγόνη» αδιαμφισβήτητα αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής αυτής, συνδυάζοντας πλέον πολλούς ηχόκοσμους. Επίσης, το γεγονός ότι πρόκειται για αρχαιοελληνικό δράμα δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να βιώσει το αριστούργημα του Σοφοκλή μέσα από μία πραγματικά σπάνια οπτική γωνία. Μία «Αντιγόνη» με χαρακτήρα διαχρονικό που αγγίζει τον παλμό της εποχής. 

 

Σκηνοθετικά η «Αντιγόνη» προσεγγίζεται με έντονα αλληγορικά στοιχεία, τα οποία εκφράζουν την ανάγκη να πράξει ο πολίτης αυτό που γνωρίζει πως είναι σωστό, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Το έργο εξιστορεί τη μάχη μεταξύ ηθικής και ασέβειας, πίστης στις παραδόσεις και  τυρρανικής εξουσίας. Σκηνογραφικά η «Αντιγόνη» της Skull of Yorick είναι λιτή, εμμένοντας στους δεσμούς μεταξύ των τεσσάρων ηρώων, που είναι ξεκάθαροι και ορατοί από τον καθένα. 

 

Στον ομώνυμο ρόλο εμφανίζεται η Τζένη Δριβάλα, η οποία ενσαρκώνει την Αντιγόνη , αντλώντας σε βάθος από την ανεπανάληπτη φωνητική της ικανότητα. Είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει διακριθεί στο παρελθόν για την ερμηνεία της λυρικής εκδοχής της Αντιγόνης.  

Την Ισμήνη υποδύεται η Κασσάνδρα Δημοπούλου, διεθνώς αναγνωρισμένη στο χώρο της λυρικής τέχνης και συνιδρύτρια της Skull of Yorick Productions.

Ο Πωλ Ζαχαριάδης ως Αίμονας, με την ιδιαίτερη και καλλιτεχνικά ευαίσθητη υποκριτική και μουσική προσέγγιση του στο ρόλο, μεταφέρει τη δύναμη της φλόγας που πηγάζει από το νεαρό της ηλικίας του γιου του βασιλιά.

Τέλος, ο Φίλιππος Μοδινός (συνιδρυτής της Skull of Yorick Productions), ερμηνεύει τον υπερόπτη Κρέοντα, που παραμένει εγκλωβισμένος στον εγωισμό και την ισχυρογνωμοσύνη του.

Σχετικές ειδήσεις
Ναμπούκο, του Giuseppe Verdi από το MET HD Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.01.2017 13:02
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας προσκαλεί σε ακόμη μία απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Στην παράσταση του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2017 θα απολαύσουμε την όπερα του Βέρντι, Ναμπούκο.
Η όπερα «Φροσύνη» από την Ομάδα Ραφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.12.2016 17:11
Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής και του λαμπρού εκπροσώπου της Παύλου Καρρέρ, η Όπερα «Φροσύνη» παρουσιάζεται από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου Όπερα στο Μέγαρο.
«Λεόντιος και Λένα», η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή στο Φεστιβάλ Αθηνών
21.07.2016 16:03
Η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή, «Λεόντιος και Λένα», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπύχνερ, παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στις 28 και 31 Ιουλίου 2016 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Κορνήλιος Σελαμσής γοητεύτηκε από το έργο του Μπύχνερ και, θεωρώντας ότι ταιριάζει απόλυτα στο οπερατικό ιδίωμα, το παρουσιάζει ως ολοκληρωμένη όπερα, σε εξ’ ολοκλήρου νέο και πιο ομοιογενές ποιητικό κείμενο-λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή.
Μάκμπεθ, η όπερα του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπρετ Μπέιλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.07.2016 11:25
Μετά την συγκλονιστική, αφυπνιστική έκθεση / περφόρμανς Exhibit B, ο Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Μπρετ Μπέιλυ, επανέρχεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει μία από τις πρόσφατες παραγωγές του, που περιοδεύει διεθνώς, την όπερα του Βέρντι Μάκμπεθ (macbEth), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Παλιάτσοι, από την Όπερα της Βαλίτσας στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού
05.05.2016 16:14
Το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού φιλοξενεί την Όπερα της Βαλίτσας με τό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, Παλιάτσοι, για μία παράσταση την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.