Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

The sheltering word: Έκθεση από την Ειρήνη Γκόνου, στη Νέα Υόρκη

The sheltering word: Έκθεση από την Ειρήνη Γκόνου, στη Νέα Υόρκη

Η έκθεση της Ειρήνης Γκόνου με τίτλο “The sheltering wordθα φιλοξενηθεί στο Heyman Center for the Humanities at the Columbia University στην Νέα Υόρκη, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου 2013.

 

Θέμα της, είναι η προστατευτική και θεραπευτική ιδιότητα της γραφής ως ένα ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ιδίωμα.

 

Η έκθεση αυτή που διαμορφώθηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο,είναι μια εικαστική αναζήτηση της ίδιας αυτής ιδιότητας και δράσης της γραφής και του αντικειμένου της σε διάλογο με το πολιτισμικό ιδίωμα των Νοτίων ακτών της Μεσσογείου.

 

Με μέσο φυσικά υλικά όπως το χειροποίητο χαρτί, φυτικά μελάνια, καλάμι, ξύλο, ύφασμα η Ειρήνη Γκόνου κατασκευάζει και αποδίδει την δική της εκδοχή στην έννοια της προστασίας μέσα από το αντικείμενο και μέσα από την λέξη.

 

Σε ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης που υπογράφει ο καθηγητής ιστορίας στο Columbia University Μark Μazower διαβάζουμε:

 

“Μόνο περιστασιακά μπορεί να τύχει να έρθει κανείς αντιμέτωπος με ένα αντικείμενο σύγχρονης τέχνης με τέτοια δύναμη και πεποίθηση που να πρέπει να σταματήσει και να το προσέξει. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία όταν συνάντησα την δουλειά της Ειρήνης Γκόνου. Αυτά τα φυλαχτά και ταλισμάν, πένες-φτερά, ενδυμασίες και ξεθωριασμένες φωτογραφίες, συγχωνεύουν το παλιό  με το καινουριο, το Ελληνικό με το Αραβικό, με έναν εντελώς νέο τρόπο, αποφεύγοντας επιδέξια την ναρκοθετημένη περιχή των κλισέ, και κάνοντας οικεία και ευκρινή την διαχρονική εικονογραφική δύναμη της χειρόγραφης λέξης...

Σχετικές ειδήσεις
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος): Έκθεση της Πάκυ Βλασσοπούλου στο Enterprise Projects
30.05.2016 14:28
Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται η έκθεση cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος) της Πάκυ Βλασσοπούλου στο Enterprise Projects.
Ατομική έκθεση κοσμήματος της Jee Hye Kwon στο Popeye loves Olive
06.05.2016 14:04
H σχεδιάστρια κοσμημάτων Jee Hye Kwon έρχεται στο Popeye loves Olive - Art Space από την Ν. Υόρκη με σκοπό να παρουσιάσει συλλογές των τελευταίων ετών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 20.00.
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.