To Soiree de Votaniqueδιοργανώνει σεμινάριο θεάτρου με τίτλο “Παιχνίδια εξουσίας”.

 

Από την εμπειρία μου ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και με την πείρα μου ως δασκάλα σε Δραματική Σχολή τα τελευταία δέκα χρόνια έχω καταλάβει ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί στην προσέγγιση του ρόλου που καλούνται να ερμηνεύσουν πηγάζουν από την έλλειψη κατανόησης του χαρακτήρα που πρόκειται να υποδυθούν.

 

Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου που υπάρχει κατά την διάρκεια των προβών στις επαγγελματικές παραστάσεις αλλά και όλα τα άλλα πρακτικά προβλήματα, δεν αφήνουν πάντα πολλά περιθώρια έρευνας, δοκιμής και πειραματισμού, ακόμα και όταν υπάρχουν όλες αυτές οι προθέσεις, με αποτέλεσμα το πέρασμα από τα διάφορα στάδια για την κατάκτηση του ρόλου να γίνεται με έναν μάλλον ενστικτώδη τρόπο.

 

Μαζί με την συνεργάτιδά μου, τη δραματολόγο Ζωρζίνα Τζουμάκα, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα σεμινάριο που θα έχει σαν στόχο να δώσει στους ενδιαφερόμενους εργαλεία δουλειάς με τα οποία θα στοιχειοθετήσουν σιγά-σιγά την δική τους μέθοδο προσέγγισης ενός ρόλου.

 

Το θέμα μας θα είναι τα «Παιχνίδια εξουσίας» στο προσωπικό, πολιτικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, η σχέση εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου και πώς αυτή ανατρέπεται. Θα αντλήσουμε το υλικό μας από διάφορα κείμενα ανάλογα με τη σύνθεση της ομάδας και θα εργαστούμε πάνω στους εξής άξονες :

 

1 Ανάλυση ρόλου

2 Ζητήματα τεχνικής και επικοινωνίας σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων

3 Σύνθεση ρόλου

4 Προετοιμασία παράστασης

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών που ίσως δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να βρεθούν σε μια επαγγελματική δουλειά, αλλά και σε ηθοποιούς με μεγαλύτερη εμπειρία. Απευθύνεται επίσης σε όσους θα ήθελαν να μαθητεύσουν στο θέατρο και δεν το έχουν πράξει ακόμα…. Ανάλογα με το επίπεδο θα δημιουργηθούν ξεχωριστά, ολιγομελή τμήματα.

 

Ιουλία Σιάμου

Αριστούχος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης ΘΕΜΕΛΙΟ. Σπουδές κλασσικού χορού. Κάτοχος του  διπλώματος Elementary της RoyalAcademy. Σπουδές τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο και κλασσικού τραγουδιού με την mezzosoprano Κατερίνα Αποστολάκη. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον AimeDeLiniere, τον Στάθη Λιβαθηνό, την Μίρκα Γιεμετζάκη.


Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Νίκο Βασταρδή στα έργα «Ο Ιμπρεσάριος της Σμύρνης» (Τονίνα), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (Β’ Αγγελιοφόρος, βοηθός σκηνοθέτη), «Προικοθήρας επί Θύρας» (Ασπασία), τον Μίνωα Βολονάκη στην «Μήδεια», την Ζωζώ Ζάρπα στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Ιφιγένεια), τον Λάμπρο Τσάγκα στα έργα «Αντιγόνη» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (χορός), τους Δημήτρη Πιατά και Χάρη Μανταφούνη στον «Μικρό Ήρωα» (Φροϋλάιν Χ), τον Σπύρο Κολιαβασίλη στον «Πατέρα» (Λάουρα) και στον « Αγαμέμνονα» (Κλυταιμνήστρα), τον Αλέξανδρο Ζαχαρέα  στο έργο «Ησαλόκ» (Βεατρίκη), τον Δημήτρη Φοινίτση στο «Dominatrix» (Λένα-Κάρεν), τον Βασίλη Νικολαϊδη στο «Ελάτε σε μας για έναν καφέ» (Ταρσίλα).


Στην τηλεόραση έλαβε μέρος στις σειρές «Ευτυχισμένες μέρες» σε σενάριο Άννας Αδριανού και σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου και «Ιστορίες από την απέναντι όχθη» σκηνοθεσία Α. Μπαφαλούκα, Γ. Κορδέλα. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους «Ριλέα» της Μαριάντζελα Γκίντη. Από το 2000 διδάσκει αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεμέλιο.

Το 2000 σκηνοθέτησε το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού. Για την παράσταση αυτή προτάθηκε για το βραβείο Νέου Δημιουργού Κάρολος Κουν. Σκηνοθετεί την παράσταση «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» με τον Νότη Μαυρουδή και τη Σχολή Θεμέλιο. Επίσης έχει σκηνοθετήσει τα έργα «Παραλογές» (δημοτικά ποιήματα) και «Θαυμαστή Μπαλωματού» του Λόρκα στην ομάδα Περίακτοι. Το 2007 ιδρύει την Ομάδα 8. Παρουσίασε τα έργα «.. στη σοφίτα», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντανίλο Κις και «Προφήτης» του Διονύση Σιδηροκαστρίτη. Το 2009-2010 σκηνοθέτησε τη «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων και τον Ιανό. Την ίδια χρονιά σκηνοθετεί την « Κερένια Κούκλα» του Κων/νου Χρηστομάνου στο Θέατρο Θεμέλιο. Το 2012 ξεκινά η συνεργασία της με την Ζωρζίνα Τζουμάκα. Διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν την Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη στο θέατρο Θεμέλιο. Η Ιουλία Σιάμου ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση παίχτηκε για δύο σαιζόν (άνοιξη-φθινόπωρο) και παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου τον Μάρτιο του 2013. Στο Φεστιβάλ Page 31, παρουσίασαν τις performances Αλληλογραφία, Γιώργος Σεφέρης-Μαρώ, τον Απρίλιο του 2012 και Κασσάνδρα της Κρίστα Βολφ, το Νοέμβριο του 2012, στο CAMP. Τον Μάρτιο του 2013 σκηνοθέτησαν την παράσταση Othelloproject στο Beton7 στα πλαίσια του φεστιβάλ «Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙ» πάνω στα έργα του Σαίξπηρ. Η Ζωρζίνα Τζουμάκα έκανε τη διασκευή και η Ιουλία Σιάμου έπαιξε τη Δυσδαιμόνα. Τον Μάιο του 2013 παρουσίασαν σε θεατρικό αναλόγιο το έργο Η μικρή μας χώρα του Ζαφείρη Βάλβη στο Εθνικό Θέατρο, στα πλαίσια το φεστιβάλ «Αναγνώσεις».

 

Ζωρζίνα Τζουμάκα

Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο θέατρο και τις τέχνες του θεάματος DEAThéâtreetArtsduSpectacle στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (PARISIII) του οποίου είναι υποψήφια Διδάκτωρ. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στα εργαστήρια του PaulGarson και του Γεώργιου Πετρούνια και συμμετείχε σε σεμινάρια στο ThéâtreduSoleil και στο ThéâtredelaCinquante (πρώην εργαστήρι του Ανδρέα Βουτσινά) από τον PhilippeKartel (GRLProductions).  Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου, της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεατρολόγων, έχει κάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη για την παράσταση Παράξενα συναισθηματικό (Τεχνόπολις – Θέατρο Χώρα, 2003) ως δραματολόγος, και με τον Ανδρέα Στάικο στην παράσταση Καπνοκράτωρ (Θέατρο Εμπρός – AlteraPars, 2005) ως βοηθός σκηνοθέτη. Συνεργάστηκε με τη Σίσσυ Παπαθανασίου στη διοργάνωση του «Θεατρικού Αναλογίου» (Άλεκτον, 2005) και των «Αναγνώσεων» (Εθνικό Θέατρο 2008 και 2009). Το 2011 έγραψε μαζί με την Ιουλία Ριζοπούλου το κείμενο της παράστασης Αυγά μύγας σε ιστό αράχνης (θέατρο Αλκμήνη – Άκης Δαυής), βασισμένης πάνω στους Καλόπιστους θεατρίνους του Μαριβώ. Το 2012 ξεκινά η συνεργασία της με την Ιουλία Σιάμου. Διδάσκει Δραματολογία στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεμέλιο.