Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

H Πόρνη του Οχάιο, του Χανόχ Λεβίν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

H Πόρνη του Οχάιο, του Χανόχ Λεβίν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Η Πόρνη του Οχάιο, του ισραηλινού δραματουργού Χανόχ Λεβίν, ταξιδεύει από την Λεμεσό της Κύπρου στην Αθήνα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013.

 

Η πόρνη του Οχάιο είναι μια μαύρη κωμωδία που μιλά για το σεξ, τα λεφτά, το θεό, την αγάπη, τα όνειρα, την εθνική τιμή, την κοινωνική ασφάλιση και λέει για όλα ψέματα!

Η Πόρνη του Οχάιο είναι η ιστορία μιας πόρνης του δρόμου που περιμένει έναν πλούσιο τουρίστα να την παντρευτεί και να της αγοράσει μια βίλα με πισίνα και είναι σίγουρη πως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να συμβεί.  Είναι η ιστορία ενός γέρου ζητιάνου, του Οϊμπίτερ, που σε όλη του τη ζωή ονειρεύεται  μια συνάντηση με μια πόρνη στο Οχάιο της Αμερικής.

 

Όταν φθάνουν τα 70στά του γενέθλιά του αποφασίζει να προσφέρει στον εαυτό του τη πολυτέλεια ενός δώρου που να μπορεί να ανταποκρίνεται  στις οικονομικές του... αντοχές: συνεύρεση με ξεπεσμένη πόρνη του δρόμου. Από την άλλη, ο γιος του, επίσης ζητιάνος, φαντασιώνεται με την ιδέα πως στη πραγματικότητα ο πατέρας του, είναι ένας κρυφός πλούσιος άνθρωπος που  η κολοσσιαία περιουσία του, κάποια μέρα θα γίνει δική του. Ο γιος του δεν μπορεί να αποδεχθεί παρόλα αυτά  την ιδέα πως ο πατέρας του πέταξε 15 ευρώ με αυτό τον τρόπο και γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του είναι αδύναμος σαν χαρακτήρας, προσπαθεί να πάρει πίσω τα λεφτά. Η πόρνη, πρακτικότερη όλων - ικανοποιείται από τις ελάχιστες  αποταμιεύσεις του γέρου και  καταπραΰνει  τον καημό του, παρέχοντας του υποκρινόμενη  μια ψευδαίσθηση του έρωτα.

Στο τέλος, η φαντασία –λέει ο Χανόχ Λεβίν, ο συγγραφέας του έργου- παραμένει η μοναδική δυνατότητα ανακούφισης μέσα στην άθλια ζωή του.

 

Είναι η ιστορία της αναμονής και των τριών τους. Της αναμονής που τους κρατάει ζωντανούς ή τουλάχιστον όχι εντελώς πεθαμένους και τους οδηγεί μέσα από την σκόνη και τη βρωμιά στο απέραντο γρασίδι της πρόσοψης της βίλας της πόρνης του Οχάιο.
O ισραηλινός θεατρικός συγγραφέας Χανόχ Λεβίν (Hanoch Levin, 1943-1999) ανήκει στους αναμορφωτές της σύγχρονης ισραηλινής δραματουργίας και το συγκεκριμένο έργο , που ανέβηκε για πρώτη φορά το 2006 στο φημισμένο θέατρο La MaMa της Νέας Υόρκης, θεωρείται από τα καλύτερα που έχει γράψει.

 

Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της ΕΘΑΛ "Η Πόρνη του Οχάιο" παρουσιάστηκε σε πανελλήνια «πρώτη» με αφορμή την 25ετία του θεάτρου της Λεμεσού και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά /κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Παίζουν: Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Βασιλική Κυπραίου και Μηνάς Τίγκιλης

Σχετικές ειδήσεις
Humanismus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.02.2017 12:55
Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης σκηνοθετεί την μαύρη κωμωδία Humanismus, η οποία βασίζεται σε έργα των Βασίλη Ζιώγα και Τζόναθαν Σουίφτ. Η παράσταση ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 3 Μαρτίου 2017.
Νέα πρεμιέρα για την παράσταση «…και Ιουλιέτα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.12.2016 16:49
Με νέα ημερομηνία έναρξης τις 30 Δεκεμβρίου 2016 εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση της θεατρικής πράξης και υπόσχεται μια οπτικοακουστική διαδραστική εμπειρία που εντυπωσιάζει και σίγουρα ξαφνιάζει.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Επάγγελμα πόρνη: Νέος κύκλος παραστάσεων στο Vault
21.04.2016 10:03
Μετά τις παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, το "Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, επανέρχεται στη σκηνή του VAULT THEATRE PLUS για να κλείσει και τη φετινή άκρως πετυχημένη του σεζόν, με έναν νέο κύκλο παραστάσεων. Από Δευτέρα 9 έως Τρίτη 31 Μαίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, για 8 ακόμη παραστάσεις.
Ο Κύκλος του 10 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.03.2016 16:26
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί από τις 8 Απριλίου 2016 και για πέντε μόνο παραστάσεις το μουσικοθεατρικό έργο Ο Κύκλος του 10.