Με εικόνες της θάλασσας θα μας ταξιδέψει η Ειρήνη Κανά στην Αίθουσα Τέχνης NITRA, όπου η καταξιωμένη ζωγράφος θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα καινούργια έργα της.

Πρόκειται για την δέκατη έβδομη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Οι δύο πατρίδες». Τα θέματά της, από τα Χανιά και την Ύδρα. «Από τα δειλινά στο παλιό βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων, τον τόπο  που γεννήθηκα, στην Ύδρα, που με το  φως της ξέρει να παγιδεύει  τους ζωγράφους… Εκεί που λίγο ή πολύ, όλοι δοκιμάσαμε το όνειρό μας.»

Τολμηρές συνθέσεις, λαμπερά χρώματα και εκρηκτική χειρονομία. Έργα καμωμένα από φως και Ελλάδα.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης στις 23 Οκτωβρίου 2013, η Ειρήνη Κανά μιλάει στο Culturenow.gr, για τη ζωγραφική και την έμπνευση της.

CultureNow: Η Γκαλερί NITRA στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει τη νέα σας έκθεση στις 23 Οκτωβρίου. Πείτε μας λίγα λόγια για τον τίτλο της «Οι δύο πατρίδες», πως προέκυψε;

Ειρήνη Κανά: Η έκθεση αναφέρεται στα Χανιά και την Ύδρα, τα Χανιά το μέρος που γεννήθηκα και την Ύδρα που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί καλλιτεχνικό λίκνο για τον εικαστικό χώρο. Πολλές γενιές ζωγράφων και μεταξύ αυτών πολύ σημαντικά ονόματα, έχουν φιλοξενηθεί για μεγάλα διαστήματα στο Μέγαρο Τομπάζη, το παράρτημα της Σχολής καλών Τεχνών στην Ύδρα, έχουν δημιουργήσει, έχουν εμπνευστεί από το ιδιαίτερο φως της. Το εργαστήριο του Τέτση όπου ανήκα, ίσως είχε πιο στενή σχέση με το νησί, εξ αιτίας του Δασκάλου που είναι Υδραίος και που μαζί του ανακαλύψαμε τις ανεξάντλητες ομορφιές του τόπου. Αισθάνομαι την Ύδρα σαν δεύτερη πατρίδα μου, το μέρος όπου «γεννήθηκα» εικαστικά. Η θεματική της έκθεσης: τοπία από τα δύο νησιά, έργα των τελευταίων τριών ετών.

C. N.: Tι σημαίνει για εσάς η ζωγραφική;

Ε. Κ.: Μεγάλωσα ζωγραφίζοντας. Ο χώρος των εικαστικών είναι για μένα λίγο σαν ιδιαίτερη πατρίδα. Η ζωγραφική, απρόβλεπτη και ευαίσθητη, σου αποκαλύπτεται αδιάκοπα, είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός…

C. N.: Από που αντλείτε την ανάγκη για δημιουργία;

Ε. Κ.: Η βασική προϋπόθεση δημιουργίας είναι η πραγματική ζωή, να μπορείς να προσλαμβάνεις σε βάθος, όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό. Η ζωή είναι γεμάτη χρώματα, λαμπερά, πλάι σε ζοφερά γκρίζα και παράξενους ενδιάμεσους τόνους. Είναι τρομακτική και μαγική, εκείνη  σε καλεί να ζωγραφίσεις, να εκφραστείς μέσα απ την τέχνη. Η ζωή σε παίρνει απ το χέρι για να σε οδηγήσει στο λευκό τελάρο.

C. N.: Τι θέλετε να δώσετε μέσα από τα έργα σας;

Ε. Κ.: Ό,τι έχω. Με ειλικρίνεια ελπίζω και θάρρος.

C. N.: Τι θα επιθυμούσατε να εισπράξει ο θεατής των έργων;

Ε. Κ.: Χαρά.

C. N.: Πιστεύετε ότι η κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική δημιουργία;

Ε. Κ.: Εκτιμώ πως οτιδήποτε μπορεί να την επηρεάσει, πόσο μάλλον μία οδυνηρή εθνική κρίση. Η τέχνη πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει το μεταφορικό μέσον για τον επόμενο σταθμό. Η τέχνη δεν δίνει λύσεις, δίνει όμως κίνητρα.

C. N.: Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ε. Κ.: Να ζωγραφίζω και να ζωγραφίζω…