Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ειρήνη Κανά: Η ζωή είναι γεμάτη χρώματα, λαμπερά, πλάι σε ζοφερά γκρίζα

Ειρήνη Κανά: Η ζωή είναι γεμάτη χρώματα, λαμπερά, πλάι σε ζοφερά γκρίζα

Με εικόνες της θάλασσας θα μας ταξιδέψει η Ειρήνη Κανά στην Αίθουσα Τέχνης NITRA, όπου η καταξιωμένη ζωγράφος θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα καινούργια έργα της.

 

Πρόκειται για την δέκατη έβδομη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Οι δύο πατρίδες». Τα θέματά της, από τα Χανιά και την Ύδρα. «Από τα δειλινά στο παλιό βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων, τον τόπο  που γεννήθηκα, στην Ύδρα, που με το  φως της ξέρει να παγιδεύει  τους ζωγράφους... Εκεί που λίγο ή πολύ, όλοι δοκιμάσαμε το όνειρό μας.»

Τολμηρές συνθέσεις, λαμπερά χρώματα και εκρηκτική χειρονομία. Έργα καμωμένα από φως και Ελλάδα.

 

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης στις 23 Οκτωβρίου 2013, η Ειρήνη Κανά μιλάει στο Culturenow.gr, για τη ζωγραφική και την έμπνευση της.
CultureNow: Η Γκαλερί NITRA στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει τη νέα σας έκθεση στις 23 Οκτωβρίου. Πείτε μας λίγα λόγια για τον τίτλο της «Οι δύο πατρίδες», πως προέκυψε;

Ειρήνη Κανά: Η έκθεση αναφέρεται στα Χανιά και την Ύδρα, τα Χανιά το μέρος που γεννήθηκα και την Ύδρα που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί καλλιτεχνικό λίκνο για τον εικαστικό χώρο. Πολλές γενιές ζωγράφων και μεταξύ αυτών πολύ σημαντικά ονόματα, έχουν φιλοξενηθεί για μεγάλα διαστήματα στο Μέγαρο Τομπάζη, το παράρτημα της Σχολής καλών Τεχνών στην Ύδρα, έχουν δημιουργήσει, έχουν εμπνευστεί από το ιδιαίτερο φως της. Το εργαστήριο του Τέτση όπου ανήκα, ίσως είχε πιο στενή σχέση με το νησί, εξ αιτίας του Δασκάλου που είναι Υδραίος και που μαζί του ανακαλύψαμε τις ανεξάντλητες ομορφιές του τόπου. Αισθάνομαι την Ύδρα σαν δεύτερη πατρίδα μου, το μέρος όπου «γεννήθηκα» εικαστικά . Η θεματική της έκθεσης: τοπία από τα δύο νησιά, έργα των τελευταίων τριών ετών.


C. N.: Tι σημαίνει για εσάς η ζωγραφική;

Ε. Κ.: Μεγάλωσα ζωγραφίζοντας. Ο χώρος των εικαστικών είναι για μένα λίγο σαν ιδιαίτερη πατρίδα. Η ζωγραφική, απρόβλεπτη και ευαίσθητη, σου αποκαλύπτεται αδιάκοπα, είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός...


C. N.: Από που αντλείτε την ανάγκη για δημιουργία;

Ε. Κ.: Η βασική προϋπόθεση δημιουργίας είναι η πραγματική ζωή, να μπορείς να προσλαμβάνεις σε βάθος, όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό. Η ζωή είναι γεμάτη χρώματα, λαμπερά, πλάι σε ζοφερά γκρίζα και παράξενους ενδιάμεσους τόνους. Είναι τρομακτική και μαγική, εκείνη  σε καλεί να ζωγραφίσεις, να εκφραστείς μέσα απ την τέχνη. Η ζωή σε παίρνει απ το χέρι για να σε οδηγήσει στο λευκό τελάρο.C. N.: Τι θέλετε να δώσετε μέσα από τα έργα σας;

Ε. Κ.: Ό,τι έχω. Με ειλικρίνεια ελπίζω και θάρρος.


C. N.: Τι θα επιθυμούσατε να εισπράξει ο θεατής των έργων;

Ε. Κ.: Χαρά.


C. N.: Πιστεύετε ότι η κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική δημιουργία;

Ε. Κ.: Εκτιμώ πως οτιδήποτε μπορεί να την επηρεάσει, πόσο μάλλον μία οδυνηρή εθνική κρίση. Η τέχνη πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει το μεταφορικό μέσον για τον επόμενο σταθμό. Η τέχνη δεν δίνει λύσεις, δίνει όμως κίνητρα.


C. N.: Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ε. Κ.: Να ζωγραφίζω και να ζωγραφίζω...

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντίνος Στεφανής - Ειρήνη Μαρινάκη: Ο Κάλας είναι ένας διανοούμενος με διαχρονικό λόγο
03.11.2016 17:32
Με αφορμή την έκθεση Restructuring the Mirrors of The Mind by Nicolas Calas, η οποία φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και επιμελήθηκαν η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κύριλλος Σαρρής και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, το Culture Now μίλησε με τους δύο από τους τρεις επιμελητές. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεσης Mirrors of the Mind του Νίκόλαου Κάλας, η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Μάιο του 1977, και που σήμερα είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό.
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
Massimiliano Mollona: Αντιλαμβάνομαι την Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα πολύμορφο πολιτισμικό και πολιτικό χώρο
26.05.2016 11:07
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Culture Now.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.