Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Outsider Art - H τέχνη των Aπ’ έξω στο Kalos&Klio Showroom

Outsider Art - H τέχνη των Aπ’ έξω στο Kalos&Klio Showroom

Το Kalos&Klio Showroom σε συνεργασία με τον Παύλο Βασιλειάδη ψυχίατρο, διδάκτορα του Α.Π.Θ και εικαστικό, διοργανώνουν την ομαδική έκθεση με τίτλο Outsider Art | H τέχνη των Aπ’ έξω και παράλληλα σεμινάριο για την τέχνη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

 

Ο όρος αναφερεται στο καλλιτεχνικό αυτό είδος που ήρθε στην επιφάνεια από τον Γερμανό ψυχίατρο και ιστορικό τέχνης Hans Prinzhorn και έγινε ευρύτερα γνωστό απο τον  Γάλλο ζωγράφο και γλύπτη Jean Dubuffet, ο οποίος το περιέγραψε με τον όρο Art Brut (Ωμή/ακατέργαστη Τέχνη), επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στα έργα των έγκλειστων σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

 

Αργότερα, από τον κριτικό τέχνης Roger Cardinal, χρησιμοποιήθηκε ο όρος Outsider Art (τέχνη του περιθωρίου ή, πιο ελεύθερα, τέχνη των απ’ έξω),που σήμερα συμπεριλαμβάνει και δημιουργίες καλλιτεχνών που δεν έχουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Κατά κανόνα, αυτοί που εντάσσονται στο ρεύμα έχουν ελάχιστη έως καμία επαφή με τον κόσμο της τέχνης και συχνά χρησιμοποιούν πρωτότυπες τεχνικές ή υλικά.

 

Πολλά έργα περιγράφουν ακραίες διανοητικές καταστάσεις, αντισυμβατικές ιδέες ή περίπλοκους φανταστικούς κόσμους. Στην έκθεση θα παρουσιαστουν έργα που κινούνται στα πλαίσια της  Art Brut| Outsider Art. Οι δημιουργοί τους έχουν την ιδιαιτερότητα να βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από μία άλλη οπτική και μας δείχνουν τον κόσμο όχι όπως συνηθίζουμε να τον βλέπουμε αλλά μέσα από  υποσυνείδητες διεργασίες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν υποστηρίζονται από την Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ.

 

Συμμετέχουν οι: Αμαλία Βανδερα, Δημήτρης Ζάχος, Βάσω Καλαϊτζή, Θανάσης Κοπριανός, Δήμητρα Λαίου, Δημήτρης Ρακογιάννης, Πέτρος Τεζαψίδης, Θόδωρος Τζανταρμάς.

Διακρίσεις: EUWARD, Μόναχο,  Δ. Ζάχος, Α. Βανδέρα, διακρίθηκαν στους 25 καλύτερους στην Ευρώπη.
 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το Kalos&Klio Showroom, συμμετέχει με την έκθεση στην δράση Νύχτες Gallery, στις 3 Οκτωβρίου, στο πρόγραμμα των 48ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

 

Στα πλαίσια της έκθεσης Outsider Art | H τέχνη των Απ’ έξω θα πραγματοποιηθεί στο Kalos&Klio Showroom διήμερο σεμινάριο με τίτλο ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑ από τον Παύλο Βασιλειάδη, για την τέχνη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Το σεμινάριο επιχειρεί να διερευνήσει:

•Την επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο  της τρέλας στο έργο  μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο  αιώνα
•Την ανακάλυψη και  αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές  διαταραχές.  
•Την  Art Brut  | Outsider Art
•Την επιρροή της τέχνης αυτής στη μοντέρνα  τέχνη του 20ου αιώνα  μέχρι σήμερα.
•Τις επιπτώσεις της τρέλας στο έργο γνωστών καλλιτεχνών.
•Το φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης»
•Την αυτοθεραπευτική λειτουργία της τέχνης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών και σε όποιον ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα.

Ημέρα: Σάββατο 28.09.13 & 05.10.13
Ώρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια σεμιναρίων: 6 ώρες (2 τρίωρα )
Κόστος σεμιναρίου: 45ε κανονικό, 30ε φοιτητικό (περιορισμένες θέσεις)
Δηλώστε συμμετοχή : kalosklio.showroom@gmail.com. Πληροφορίες: Τηλ.: 2314 007167, 6973 533532

Σχετικές ειδήσεις
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Ομαδική φωτογραφική έκθεση στον
19.05.2016 15:03
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο ΟΠΑΝΔΑ θα πραγματοποιηθεί Ομαδική φωτογραφική έκθεση στον "Ηώς Χώρος Τέχνης".
Ευρήματα: έκθεση των Άρη Κατσιλάκη - Κωνσταντίνας Δούνια στο K&K Showroom
16.03.2016 11:27
Οι εικαστικοί Άρης Κατσιλάκης και Κωνσταντίνα Δούνια, συνεκθέτουν στο K&K Showroom παρουσιάζοντας ένα μέρος από την καινούργια τους ατομική δουλειά.