Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Maryvonne Riedelsheimer, Δημήτρης Μπαμπίλης: Για το project aliens.vote

Maryvonne Riedelsheimer, Δημήτρης Μπαμπίλης: Για το project aliens.vote

 

«Ποιος μπορεί να είναι σήμερα ο ρόλος του θεάτρου;» Με οδηγό αυτό το ερώτημα θέσαμε σε εφαρμογή το project aliens.vote και ήρθαμε σε επαφή για την πρώτη του εφαρμογή στην Αθήνα. Η ευκαιρία της διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών, στο σημερινό κλίμα των «ιδιαίτερων» σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, ήταν η τέλεια έναρξη. Και μεις; Πως θα εργαζόμασταν; Πως θα ξεπερνούσαμε τους φραγμούς της απόστασης και της γλώσσας; Αλλά και του ίδιου του θέματος, με τις διαφορετικές κοινωνικές καταβολές και τις κοινωνικοπολιτικά πλαίσια που περιβάλλουν τον καθένα μας;

Η απάντηση είναι «με το θέατρο». Και αν θέλουμε να προτείνουμε μια ξεκάθαρη θέση, αυτή είναι πως η γλώσσα του θεάτρου, με τις αναφορές του που ξεπερνούν σύνορα και παραδόσεις (ακόμα και αν η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι τοπική), με τον ευρύ και οριζόντιο χαρακτήρα του, μπορεί να αποτελέσει τον τόπο εκείνο που η εκάστοτε κοινότητα θα συναντηθεί, θα προβληματιστεί και θα ανταλλάξει οπτικές. Ακόμα και για πολιτική. Ή κυρίως για αυτήν.

 

«Και η ψήφος; Είναι απαραίτητη; Είναι αυτή η πολιτική μας πρόταση;»

«Ναι και Όχι!» Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταδείξουμε ότι το υπάρχον σύστημα, από την ίδια του τη φύση, παράγει αποκλεισμούς, αδικίες και παραλογισμούς. Το σχόλιό μας, τοποθετείται σε ένα μετα-πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι το ένα ή το άλλο κόμμα, ο ένας ή ο άλλος ηγέτης, που ευθύνεται για το σημερινό ευρωπαϊκό τέλμα. Είναι η λογική που τα διέπει. Ένα αυστηρά οικονομικό λεξιλόγιο, που αντικατοπτρίζει μια ψυχρή, απάνθρωπη νοοτροπία.

Σε αυτό κάνουμε κριτική. Και αντιπροτείνουμε τον ζωντανό, ζεστό λόγο του θεάτρου και της ίδιας της πολιτικής…

 

 

 

Info:

Ο Δημήτρης Μπαμπίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι θεατρολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται ευρύτερα με τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, φωτογραφία, βίντεο) τόσο ως πρακτική όσο και μέσα από την θεωρητική-ερευνητική τους διάσταση, με έμφαση στη σχέση τους με την κοινωνική πραγματικότητα. Εκλεκτές του συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Βασίλης Παπαβασιλείου ,ο Wladimir Staniewski, αλλά και με την γερμανική κολεκτίβα Rimini Protokoll στο Βερολίνο, έχουν μέχρι τώρα καθορίσει την οπτική του για το θέατρο.

H Maryvonne Riedelsheimer γεννήθηκε το 1986 και έχει σπουδάσει θέατρο, κοινωνική και πολιτιστική ανθρωπολογία στο FU του Βερολίνου. Το 2009 έγινε ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος δραματουργίας της Γερμανομεξικανικής θεατρικής εταιρείας Teatro Prieto. Με την παράσταση PeepShow,ταξίδεψε σε Μεξικό, Κολομβία, Γαλλία και Γερμανία και βραβεύτηκε στο Regietheater-festival “Versionale” το 2011. Από το 2012 συνεργάζεται στις παραγωγές του Frank Castorf στην Volksbuhne  του Βερολίνου και στο Wagner Festspiele στο Bayteut

 

 
Η παράσταση Η Ελλάδα εκλέγει το Γερμανικό Κοινοβούλιο - Αliens-vote.org θα παρουσιαστεί στο Bios στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Σχετικές ειδήσεις
Δέσποινα Αναστάσογλου - Δημήτρης Αγαρτζίδης: Πώς είναι, άραγε, μια ολόκληρη προσωπικότητα;
06.12.2016 13:43
Η Δέσποινα Αναστάσογλου και ο Δημήτρης Αγαρτζίδης γράφουν για την «Persona», μία από τις σημαντικότερες ταινίες του εικοστού αιώνα, η οποία “ζωντανεύει” στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς: Μίχαελ Κόλχαας  - Μια ιστορία που αξίζει να πεις σήμερα
08.11.2016 17:33
H Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς γράφει για την παράσταση «Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου» η οποία παρουσιάζεται στο BIOS.
Θάλεια Γρίβα: Τι κάνουμε με τα παραμύθια, οέο;
16.09.2016 12:56
Σε αυτήν την περίεργη κατηγορία ανθρώπων, που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο, συμβαίνει κάτι μαγικό. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να τρέχει μια πρόβα, και μέχρι την πρεμιέρα, αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στη ζωή τους. Γίνεται προτεραιότητα, και μπορεί, όσο περνάνε οι μέρες, και πλησιάζει η πρεμιέρα, μια μέρα να ξεχάσεις να φας, ή, ακόμα χειρότερα, να ξεχάσεις να ταΐσεις το σκύλο! Ή, έτσι λέω στον εαυτό μου ότι συμβαίνει γενικώς, και δεν είμαι μόνο εγώ που το παθαίνω… Όμως, παρά τις αντιξοότητες, που εκούσια αντιμετωπίζουμε, οι θεατρίνοι επιβιώνουμε, σαν τις κατσαρίδες και είμαστε εδώ ακόμα και μετά από πυρηνική καταστροφή.
Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου
17.08.2016 10:40
Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος.
Κωνσταντίνος Ντέλλας: Insomnia Greca: Ξαγρυπνώντας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.04.2016 14:32
Η δημιουργία της πλατφόρμας bouλouki project είναι αποτέλεσμα πολλών ιδεών και αναγκών προσωπικών των τελευταίων χρόνων. Το Insomnia Greca που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι, λοιπόν, το πρώτο project αυτής της πλατφόρμας όπου με τη σύμπραξη αγαπημένων φίλων που συστήνουν τη δημιουργική ομάδα (Ανδρέας Σκούρτης, Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνα Μαρδίκη), τη μουσική επιμέλεια (Αλέξανδρος Κτιστάκης), την επιμέλεια των φώτων (Παναγιώτης Λαμπής), αλλά και τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών, πήρε μορφή και ουσία.