Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο μ’ ένα μουσικό καλειδοσκόπιο για την αλλαγή των εποχών και των διαθέσεων.

Πιάνο: Κατερίνα Καραμπάτσα
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Φιλοδοξώντας να γεφυρώσει τον χώρο ανάμεσα στο αμιγώς λυρικό ή συμφωνικό ρεπερτόριο, την αθηναϊκή πολυφωνική παράδοση και τη σύγχρονη λόγια δημιουργία, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων ιδρύεται το 1999 ως η τρίτη ιστορικά ελληνική επαγγελματική χορωδία και ένα από τα πέντε αυτοδύναμα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Αποτελούμενη από επαγγελματίες τραγουδιστές, με κλασικές σπουδές αλλά και την εμπειρία άλλων μουσικών χώρων, θεμελιώνει πρωταρχικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας και αποκτά σταθερό κοινό, παρουσιάζοντας όλα τα είδη της φωνητικής μουσικής, ελληνικής και διεθνούς, σύγχρονης και κλασικής. Λόγω του πολύπλευρου προφίλ της γίνεται περιζήτητη από συνθέτες και αρχιμουσικούς και συνεργάζεται πλέον τακτικά με όλα τα μεγάλα μουσικά σύνολα της χώρας και με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, υπό την μπαγκέτα πολλών καταξιωμένων αρχιμουσικών.

Ξεχωριστές στιγμές στην πορεία της χορωδίας αποτέλεσαν οι διεθνείς συνεργασίες με τους Jean Michel Jarre και Ennio Morricone στο Ηρώδειο, καθώς και οι εμφανίσεις στο Πασχαλινό Φεστιβάλ της Μόσχας «Βαλέρι Γκέργκιεφ» και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης με την «Ορέστεια» του Ξενάκη υπό τη διεύθυνση του Gürer Aykal. Πρόσφατη επιτυχία της χορωδίας η συμμετοχή της στην πολυβραβευμένη ηχογράφηση της όπερας «Αλέξανδρος» του Handel για την εταιρεία Decca, με διεθνή διανομή υπό την μπαγκέτα του Γιώργου Πέτρου.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της προσφορά, η χορωδία επιτελεί αξιόλογο κοινωνικό έργο, παρουσιάζοντας ειδικά επιλεγμένα προγράμματα φωνητικής μουσικής σε σχολεία, λέσχες φιλίας, γηροκομεία και απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης, ενώ συχνά συμμετέχει σε εκδηλώσεις κοινωφελών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τη χορωδία από την ίδρυσή της διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.

Κατερίνα Καραμπάτσα
Η Κατερίνα Καραμπάτσα γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας απ’ όπου και αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου το 1992 (τάξη Λ. Ρίζου) και πτυχίο αρμονίας. Παράλληλα με τη φοίτησή της στο Φυσικό τμήμα του Παν/μίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του πιάνου στο Ωδείο Αθηνών αποφοιτώντας το 1997 με διπλωμα πιάνου (τάξη Α. Γαρουφαλή). Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύμη, Κω, κ.ά.) και στο εξωτερικό (Κύπρο, Αλβανία, Αγγλία, Ιαπωνία).

Σταύρος Μπερής
Ο Σταύρος Μπερής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική κιθάρα με τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου, κλασικό τραγούδι με τους Κική Μορφωνιού, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Σταμάτη Μπερή και ανώτερα θεωρητικά με τον Μιχάλη Τραυλό. Με υποτροφία του Guildhall School of Music and Drama (Λονδίνο), ειδικεύτηκε στην προκλασική μουσική με τους Thomas Hemsley, David Roblou, Emma Kirkby και Phil Pickett. Έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο με πολλά σύνολα Παλιάς Μουσικής και έχει συνεργαστεί με τον David Roblou στις μπαρόκ όπερες “The Tempest” του Locke, “Venus and Adonis” του Blow, “Ballo dell’ Ingrate”, “L’incoronazione di Poppea” του Monteverdi κ.ά.

Σαν μέλος του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές, διευθύνοντας επίσης και το φωνητικό σχήμα του συνόλου “Χορωδιακό Εργαστήρι Αθηνών”. Ως σολίστ έχει τραγουδήσει τα ορατόρια “Μεσσίας” του G. F. Handel και “Κατά Ιωάννη Πάθη” του J. S. Bach. Από τον Σεπτέμβριο του 1993 έχει αναλάβει την διεύθυνση της Χορωδίας της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 400 και πλέον συναυλίες καθώς επίσης και πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τον Σεπτέμβριο του 1994 διδάσκει στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Deree College). Τέλος από τον Ιούνιο του 1998 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χορωδιών του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Έχει διδάξει τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων στα έργα “9η Συμφωνία”, Fantasie, “Μeeresstille und Gluckliche Fahrt” και “Elegisher Gesang” του Beethoven, “Deutsches Requiem” του Brahms, “Requiem”, “C Minor Messe”, “Cosi fun tutte” του Mozart, “Ιπτάμενος Ολλανδός” του Wagner, “Requiem” του Fauré, “Ζορμπάς” και “Canto General” του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.