Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

In mute festival, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

In mute festival, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει στη Μικρή Σκηνή το “In mute Festivalγια δυο βραδιές, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2013.

 

Ηλεκτρονικοί ήχοι του τώρα και κινηματογραφικές ταινίες του 1920, σε ένα διήμερο φεστιβάλ «αταίριαστων» συνυπάρξεων.

 

Εκεί που ο κινηματογράφος σιωπά, η μουσική παίρνει το λόγο…

 

Ένα νέο φεστιβάλ που δίνει ήχο στο βωβό κινηματογράφο.

 

Τέσσερα μουσικά σχήματα, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με τον βωβό κινηματογράφο. Τέσσερις συναυλίες που συνοδεύουν μουσικά τέσσερις ταινίες, με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για δύο βραδιές, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

 

Το In mute είναι ένα διήμερο φεστιβάλ που στοχεύει να αναδείξει την δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος, θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βουβών ταινιών.

 

Στην πρώτη έκδοση του In Mute και ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English, θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς της ταινίας Strike του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe.

 

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner θα δημιουργήσει τον ιδανικό "χώρο" για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκιμαντέρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty και οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.

Μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως προβολές με την συνοδεία μουσικής αλλά και ως συναυλίες με την συνοδεία εικόνας.

 

Πρόγραμμα

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

 

The Wind (1928)

Σκηνοθεσία: Victor Sjostrom

Διάρκεια: 78'

Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης

(κιθάρα, laptop)

 

Nanook of the North (1922)

Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty

Διάρκεια: 79'

Μουσική: Thomas Koner (laptop)

& Ivana Neimarevic (πιάνο)

 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου*

 

The Fall of the House of Usher (1928)

Σκηνοθεσία: Jean Epstein

Διάρκεια: 66'

Μουσική: Silent Move

(Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο , κιθάρα

Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

 

Strike (1925)

Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein

Διάρκεια: 89'

Μουσική: Lawrence English (laptop)

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 

*Την Κυριακή, πριν από τις προβολές, θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και Έλληνες σκηνοθέτες.

Σχετικές ειδήσεις
ERGO Festival 16 στον τεχνοχώρο Εργοτάξιον
24.05.2016 13:47
Ο νέος τεχνοχώρος ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ ανοίγει τις πόρτες του με το ERGO Festival 16, με σκοπό την ανάδειξη ομάδων Θεάτρου και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν στέγη για έναν αριθμό παραστάσεων για τη σεζόν 2016-2017.
16th Athens Technopolis Jazz Festival: Το πρόγραμμα
12.05.2016 11:32
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival, από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του.
17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η πρεμιέρα, η λήξη και οι παράλληλες εκδηλώσεις
05.04.2016 17:06
Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με την ταινία Mon Roi (Ο Βασιλιάς μου), της Maiwenn.
Borderline Festival 2016 εντός και εκτός Στέγης
29.03.2016 10:33
Το Borderline Festival επιστρέφει και φέτος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά σε άλλους χώρους της πόλης, και μας προσκαλεί να ηλεκτριστούμε μαζί του!
3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
03.03.2016 11:32
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί για τρίτη χρονιά στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στις 23 και 24 Μαρτίου, όπου θα δούμε τη δουλειά της Ευαγγελίας Κολύρα, του Χάρη Κούσιου και της Ιωάννας Αγγελοπούλου.