Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συνδιοργανώνει με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών, οι κινηματογραφικές εκδηλώσεις του οποίου θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών προβάλει 34 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από 17 χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισημερινό, Κάτω Χώρες – Μαρόκο, Κίνα, Κύπρο, Νορβηγία, Τουρκία, Τσεχία, Σουηδία. Στόχος της διοργάνωσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα ζητήματα της ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας, καθώς και τις κοινωνικές παραμέτρους τους.

Στους θεατές θα μιλήσουν προσκεκλημένοι σκηνοθέτες  από τη Βραζιλία, την Τουρκία, την Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ενώ από την Κύπρο θα δώσει διάλεξη για παιδιά φορείς του ιού HIV, ο Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης θα συζητήσουν με το κοινό ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ), η Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας), η Δήμητρα Κογκίδου (Δρ. ψυχολόγος – κοσμήτωρ της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.), Θεοφανώ Παπαζήση (καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.) και Λίνα Παπαδοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.). Στις εκδηλώσεις θα μιλήσουν επίσης μέλη του συλλόγου Θετική Φωνή και της φοιτητικής οργάνωσης Good As You(Th) για τις οικογενειακές σχέσεις που έχουν ανάγκη τα ΓκΛΑΤ παιδιά και τη στάση των γονιών τους.

Το πορτραίτο της Αφίσας και του Προγράμματος προσέφερε η Gabrielle Le Roux, από την έκθεσή της «Proudly African and Transgender».
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών υποστηρίζεται από τις Πρεσβείες της Ελβετίας και Σουηδίας, τα Γενικά Προξενεία της Γαλλίας και των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη 2014 – Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης», καθώς και τις οργανώσεις «Good As You(Th)», «Θετική Φωνή» & «Ath Check Point», «Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης» και «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών».