Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Blogs σε κινούμενες εικόνες

Blogs σε κινούμενες εικόνες
Όταν πέντε Έλληνες σκηνοθέτες ενώνουν έξι φιλμικά blogs και δημιουργούν μία ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους, το σινεμά μοιάζει με ιντερνετικό ακτιβισμό.

Όταν πέντε Έλληνες σκηνοθέτες ενώνουν έξι φιλμικά blogs και δημιουργούν μία ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους, το σινεμά μοιάζει με ιντερνετικό ακτιβισμό.

Το περιοδικό Διαγωγή Μηδέν παρουσιάζει την ανεξάρτητη παραγωγή @THENΣ BLOGS, δηλαδή μία πρώτη απόπειρα φιλμικής συνύπαρξης από πέντε Έλληνες σκηνοθέτες.

Έξι φιλμικά blogs που δημιουργήθηκαν από πέντε διαφορετικές ματιές πάνω στην σύγχρονη Αθήνα. Το καθένα έχει έντονη την ιδιαιτερότητα του δημιουργού του.

Τα έξι φιλμάκια, όπως εμφανίζονται στην ενιαία ασπρόμαυρη ταινία, είναι τα εξής: «I Love you» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, «Δωρεά» του Γιώργου Καρυπίδη, «Λίλη Λος Τρελες» του Θανάση Σκρουμπέλου, «Χθές Σήμερα Αύριο» της Δέσποινας Καρβέλα, «Η Αλίκη πεθαίνει στη χώρα των θαυμάτων» του Γιώργου Καρυπίδη και «Africa» της Λένας Βουδούρη .

Σε όλες τις ταινίες κυριαρχεί ορατή αλλά και κρυμμένη, καθημερινότητα της Αθήνας, με το μαυρόασπρο φωτογραφικό της ύφος μέσα στην ζοφερή αλλά και με αγάπη και χιούμορ ατμόσφαιρα της ταινίας.

Στόχος της δημιουργίας της ταινίας, από τους πέντε σκηνοθέτες, είναι η συμμετοχή τους στο DIGITAL WAVE και η προβολή του φιλμ στις αίθουσες που έχουν αρχίσει να προβάλουν ψηφιακό κινηματογράφο.

Μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογικότητα όλων των συντελεστών επιτεύχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και λοιποί συνεργάτες ένωσαν το ταλέντο τους και με τη βοήθεια και υποστήριξη του free press κινηματογραφικού περιοδικού «Διαγωγή Μηδέν» έκαναν μια φιλμική επανάσταση!

Οι ταινίες, αυτοτελείς στην ουσία, που συνθέτουν την ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους, πραγματεύονται η κάθε μία τα εξής:

«I love you», του Αλέξανδρου Παπαηλιού
Μια παρέα νέων βιώνει τα αδιέξοδα του έρωτα, της επιβίωσης και της καθημερινότητας στην Αθήνα. Η συνάντησή τους με έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο που περιφέρεται στη πόλη τους, γίνεται αφορμή για να συγκρουστούν με τη ρομαντική πλευρά της ζωής . Η αγάπη το βάζει στα πόδια ή λυτρώνεται;

«Δωρεά», του Γιώργου Καρυπίδη
Ο μοναχογιός μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας - της οποίας τελευταία επιθυμία είναι ο εργένης γιος της να παντρευτεί - θα «νοικιάσει» μια πόρνη για να την παρουσιάσει ως την μέλουσσα γυναίκα του.

«Λίλλη λος Τρέλλες», του Θανάση Σκρουμπέλου
Μέρες Χριστουγέννων και οι αρχές δίνουν άδεια εξόδου στον φυλακισμένο για τρομοκρατικές ενέργειες Αντώνη Παύλου. Η κόρη του Άρτεμη του έχει ετοιμάσει μια σπουδαία έκπληξη που θα ανατρέψει όλα τα μέχρι τότε δεδομένα.

«Σήμερα, Χθες, Αύριο», της Δέσποινας Καρβέλα
Ένα ανοιξιάτικο πρωινό μιας Αθηναίας που ξεκινάει με ένα ερωτικό ραντεβού στο Λυκαβηττό και συνεχίζει με δυο τυχαίες συναντήσεις στο περίπατό της στο κέντρο της πόλης, που κάνουν την ημέρα της ιδιαίτερη και προχώρημα για τη ζωή της.

«Η Αλίκη πεθαίνει στη χώρα των θαυμάτων», του Γιώργου Καρυπίδη
Όταν το ασταμάτητο πιάνο της γατόφιλης δεσποινίδος Αλίκης καταντάει ανυπόφορο για τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας, δύο από αυτούς - για να απαλλαγούν από την προαναφερθείσα δεσποινίδα - θα συλλάβουν και θα εκτελέσουν ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο σχέδιο

«Africa», της Λένας Βουδούρη
Η Ρέα έχει το διαζύγιο της στο χέρι και κανένα να το γιορτάσει η να κλάψει στην αγκαλιά του. Ο σύζυγος έχει τα παιδιά, η καλύτερη φίλη της είναι απασχολημένη και το γραφείο της κλείνει λόγω εορταστικού τριήμερου. Κάνει λοιπόν βόλτες με το αυτοκίνητο της στην Αθήνα και τον μόνο που συναντάει είναι τον Βίκτωρα, ένα μικροπωλητή από την Νιγηρία...

Δείτε περισσότερα: www.myspace.com/athensblogs

Σχετικές ειδήσεις
Το Exile Room αυτόν τον Φεβρουάριο μιλάει ισπανικά!
03.02.2017 17:01
Το Exile Room αναλαμβάνει να συστήσει τρεις ισπανόφωνες σκηνοθέτιδες μέσα από δύο μεγάλου μήκους ταινίες και ένα εργαστήριο πειραματικής εθνογραφίας.
Σύγχρονοι Έλληνες Σκηνοθέτες στον Κεραμεικό
16.12.2016 14:39
Τις Κυριακές στις 20:30, στο mini cinema του Τεχνοχώρου Φάμπρικα, ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος παρουσιάζει μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες σύγχρονων Ελλήνων σκηνοθετών.
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς στο Cine Άστυ
26.08.2016 14:48
Το Cine Άστυ ανοίγει 1-7 Σεπτεμβρίου 2016 με ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη, ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ.
Η περίπτωση του Οιδίποδα, του Rainer Simon στην Αλκυονίδα
09.03.2016 12:31
Ο RAINER SIMON θα βρίσκεται στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016. Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες των DEFA STUDIO, παρουσιάζει τις ταινίες τους και συνομιλεί με το κοινό.
Scopophilia: Κινηματογραφιστές από τη Θεσσαλονίκη ζητούν τη βοήθειά σας!
07.03.2016 13:34
Η κινηματογραφική ομάδα που δημιούργησε τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Το Μπαλόνι, e-Social και White Collar βρίσκεται στο στάδιο προ-παραγωγής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της με τίτλο “Scopophilia” και ζητά τη βοήθειά σας!