H Feelgood παρουσιάζει την περιπέτεια του Roland Emmerich με τίτλο “Λευκός Οίκος: Η πτώση (White House Down)”, που θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013.

 

O δυναμικά ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ ChanningTatum (MagicMike) ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο με ΄Οσκαρ JamieFoxx (Ray, Django ο Τιμωρός) σε μια καταιγιστική περιπέτεια της ColumbiaPictures, που ξεχωρίζει για την παιγνιώδη και υπονομευτική της διάθεση. Ο σκηνοθέτης RolandEmmerich αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία του στις ταινίες δράσης αλλά και στην καταστροφή του Λευκού Οίκου (Μέρα Ανεξαρτησίας), ενώ παράλληλα φωτίζει εύστοχα την κωμική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών. Έτσι, εκτός από εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής και κυνηγητού, το «Λευκός Οίκος: Η Πτώση» διαθέτει ατάκες και διαλόγους που κλείνουν το μάτι στον θεατή και αποφορτίζουν την ένταση, προσφέροντας μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία.

 

Σύνοψη:

Ο JohnCale (ChanningTatum) είναι μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου και έχει μόλις ενημερωθεί ότι η αίτηση για να γίνει μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία του Προέδρου των ΗΠΑ JamesSawyer (JamieFoxx)έχει απορριφθεί. Στην προσπάθεια του να μην απογοητεύσει τη μικρή του κόρη με τη δυσάρεστη είδηση, την ξεναγεί στον Λευκό Οίκο. Για κακή τους τύχη όμως, μια βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση καταλαμβάνει το κτίριο. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση διαλύεται και ο χρόνος τελειώνει, είναι στο χέρι του Cale να σώσει τον Πρόεδρο, την κόρη του και φυσικά τη χώρα.

 

Trivia/ Fun Facts

 

  • Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στην PennsylvaniaAvenue στον αριθμό 1600. Δεν είναι απλά το σπίτι ή το γραφείο του Προέδρου των Η.Π.Α., είναι και ένα σύμβολο δημοκρατίας, ηγεσίας και ελευθερίας με πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Όπως επισημαίνει ο Emmerich“Αυτό που σε συγκλονίζει όταν βρίσκεσαι εκεί μέσα, είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο κτίριο, είναι απλά ένα σπίτι που περιτριγυρίζεται από ψηλότερα κτήρια και ένα πάρκο. Από την άλλη υπάρχει εκεί μέσα όση τεχνολογία μπορείς να φανταστείς και ακόμα περισσότερη. Υπάρχουν τόσες φήμες για απίστευτα αμυντικά συστήματα που υπάρχουν. Αν το καλοσκεφτείς υπάρχει τρομερή προστασία, εξαιτίας κάποιου πιθανού χτυπήματος, αυτό ακριβώς πραγματεύεται και η ταινία”.

 

  • Το σκηνικό ήταν ευθύνη του σχεδιαστή παραγωγής KirkM. Petruccelli. Πρόκειται φυσικά για τον αφανή ήρωα της παραγωγής που έπρεπε να αναπαραστήσει το σύμβολο μιας χώρας, της Αμερικάνικης ιστορίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είχε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ταινίας, να κατασκευάσει τα σκηνικά, όπως το κέντρο άμεσης ανάγκης ή το δωμάτιο όπου βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και όχι μόνο, καθώς το μεγαλείο που εκπέμπει ο Λευκός Οίκος προκύπτει και από τις φήμες που υπάρχουν γύρω από αυτόν.

 

Πολλά έχουν συμβεί και πολλά που δεν ξέρουμε αν πραγματικά ισχύουν, για παράδειγμα, μιλάνε για τούνελ κάτω από το Λευκό Οίκο” εξηγεί ο Petruccelli. “Λένε ότι ένα τέτοιο χρησιμοποίησε και η MarilynMonroe και μπορεί όντως να είναι αλήθεια. Εγείρονται θέματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα τέλειο μέρος, για να φτιάξεις μια ιστορία”.

 

 

  • Για τις ανάγκες της ταινίας χρειάστηκαν 300 μαραγκοί, 45 χτίστες, 32 σχεδιαστές χώρου και 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές, για να κατασκευάσουν το πολύπλοκο σκηνικό. Έκλεισαν το MelsCiteduCinema στο Μόντρεαλ, όπου η παραγωγή κατέλαβε όλους του χώρους για να σχεδιάσουν από την αρχή το Λευκό Οίκο. “Έπρεπε να δημιουργήσουμε δύο φορές το σκηνικό, αφού το σενάριο ήταν γεμάτο φωτιές και εκρήξεις” σημειώνει ο σχεδιαστής παραγωγής, Petruccelli.

 

  • Για να προσδώσουν στην ταινία μεγάλη ακρίβεια και ρεαλισμό, οι παραγωγοί στράφηκαν στην εταιρεία McLartyAssociates (εταιρεία συμβούλων σχετικά με τον κινηματογράφο και ευρύτερα με την ψυχαγωγία), για να λάβουν συμβουλές αναφορικά με το Λευκό Οίκο. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον ThomasF. “MackMcLartyIII που εκτέλεσε χρέη διευθυντή προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προέδρου Clinton.

 

  • Οι παραγωγοί μάς αναφέρουν πως ένα πρότζεκτ σαν το Λευκός Οίκος: Η Πτώση μπορεί να εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως π.χ. τι είδους υπολογιστές χρησιμοποιούν στο Λευκό Οίκο και τι βλέπει κανείς στην οθόνη, όταν κάνει login. Ποια διακριτικά φέρουν τα μέλη του Κογκρέσου, για να μπορεί να τους διακρίνει η ασφάλεια; Ποιος είναι υπεύθυνος, όταν ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων κατέβει στον Λευκό Οίκο και πώς αντιδρά η αστυνομία; Τι οχήματα συναντάς; Τι στολές φορούν οι φρουροί; Ποια είναι η σχέση των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας του Λευκού Οίκου; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν από τους παραγωγούς. Όλα έγιναν στην εντέλεια, αλλά και με μεγάλη προσοχή παράλληλα, για να μην κινδυνέψει η ασφάλεια του κτιρίου.

 

  • Η εμπειρία να συνεργαστεί με τον ChanningTatum ήταν πραγματικά απολαυστική για την JoeyKing(και για ποια κοπέλα δεν θα ήταν!). Φυσικά, αφού υποδύονταν τον πατέρα και την κόρη, υπήρξε και στην πραγματικότητα ένα δέσιμο μεταξύ τους. “Είχαμε αυτόν τον χαιρετισμό που τον αποκαλούσαμε η χειραψία των Chan. Είναι το πιο κουλ πράγμα. Είναι η χειραψία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο και φτιάξαμε μόνοι μας τη χορογραφία” λέει η King. “Επίσης, είναι φανταστικός και άνετος. Είναι ο μπαμπάς μου, ο αδερφός μου και ο καλύτερος φίλος μου”.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Roland Emmerich

Σενάριο: James Vanderbilt

Παραγωγοί: J. Fischer, Harald Kloser, James Vanderbilt, Larry Franco, Laeta Kalogridis

Παίζουν: Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal, Joey King, Jason Clarke, Richard Jenkins, James Woods

Μουσική: Thomas Wander & Harald Kloser

Διάρκεια: 137’