Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η μεσογειακή εμπειρία: έκθεση στο πλαίσιο της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η μεσογειακή εμπειρία: έκθεση στο πλαίσιο της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της φετινής, 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την έκθεση «Η μεσογειακή εμπειρία: Η Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου. Μια εισαγωγή» σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2013 και θα είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.

 

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ και επιμελητής της έκθεσης, Ντένης Ζαχαρόπουλος: "το θέμα της «Μεσογείου» έχει απασχολήσει ερευνητικά τους μεγαλύτερους ιστορικούς του 20ού αιώνα. Η πρόθεσή μας οργανώνοντας την έκθεση με τίτλο «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» δεν είναι να γυρίσουμε ούτε στα βήματα του Braudel, ούτε να αναρωτηθούμε πάνω στη σύσταση μιας πολιτιστικής πραγματικότητας, η οποία, από όποια μεριά και να την πιάσει κανείς, συνιστά την αρχή του ιστορικού κόσμου στο σημείο που συναντιούνται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.

Η πρόθεσή μας είναι διαφορετική, διότι βασίζεται σε μια διαίσθηση και στην έρευνα που ξεκινά από αυτή χωρίς να προτείνει ούτε μια σύνθεση ούτε καν μια ανάλυση, παρά μόνον μια αρχική κριτική μεθοδικότητα για να υποστηρίξει μια πρώτη ταξινόμηση του υλικού μας.

Η φιλοδοξία μας σεμνή, περιορίζεται αρχικά στη συλλογή στοιχείων, δεδομένων, έργων, αποφεύγοντας όσο πιο συστηματικά τις γενικεύσεις, τα ιδεολογήματα και τις εικονογραφήσεις που διανθίζουν την κυρίαρχη μεσογειακή μυθολογία.

Αυτό που ονομάζουμε μεσογειακή εμπειρία αφορά πρόσωπα και πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την γεωγραφική και ιστορική Μεσόγειο. Το πλαίσιο της ιστορίας των μορφών, αυτό δηλαδή που συγκροτούν οι αναπαραστάσεις, οι προσλαμβάνουσες και οι νοοτροπίες μιας κοινωνίας, καθώς και οι πρακτικές που πηγάζουν από αυτές, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορικής μελέτης και αναφέρεται πιο άμεσα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Σπάνια όμως οι καλλιτεχνικές πρακτικές και οι εξειδικευμένες εκφράσεις τους αντιπαρατίθενται και μελετώνται σε σχέση με τις νοοτροπίες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και την ιστορία τους. Ακόμα σπανιότερα, η ιστορία της τέχνης αποδέχεται πως οι καλλιτέχνες , από τον Gustave Courbet κι ύστερα, προέρχονται από/και συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πως το έργο τους ορμάται και στοχεύει στην καθημερινή πραγματικότητα της ζωής. Διότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι εμπειρίες και οι πρακτικές της καθημερινής ζωής μεταθέτουν, και κατά περιπτώσεις, ανατρέπουν τα δεδομένα της λόγιας και εξειδικευμένης καλλιτεχνικής πράξης."

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των παρακάτω καλλιτεχνών:

Marina Abramović, Art and Language, Isabelle Arthuis, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός , Αλέξης Ακριθάκης, Στυλιανός Αντωνάκος, Mona Breede, Alighiero Boetti, Mirosław Bałka, Marie José Burki, Daniel Buren, Lothar Baumgarten, Marcel Broodthaers, Herbert Brandl, Yannis Bouteas-Γιάννης Μπουτέας, Pedro Cabrita Reis, Pier Paolo Calzolari, Gérard Collin- Thiébaut, Βλάσης Κανιάρης, Λίζη Καλλιγά , Ernst Caramelle, Lawrence Carroll, Cherif et Silvie Defraoui, Jimmie Durham, Διοχάντη, Δανιήλ, Diego Esposito, Donald Evans, Lionel Estève, Angus Fairhurst, Michel François, Agnès Fornells, Gaylen Gerber, Απόστολος Γεωργίου , Rodney Graham, Γιάννης Γαΐτης, Γιώργος Γυπαράκης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Γιώργος Χαρβαλιάς, Πάνος Χαραλάμπους, Lisa Hoever, Jenny Holzer, Ann Veronica Janssens, Alain Jacquet , Mike Kelley, Ed Kienholz, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Joseph Kosuth, Tadashi Kawamata, Peter Kogler, Ελένη Καμμά, Άρης Κωνσταντινίδης, Martin Kippenberger, Δημήτρης Κόζαρης, Νίκος Κεσσανλής, William Klein, Νίκη Καναγκίνη, Νίκος Κουρούσιης, Richard Long , Jim Lutes, Robert Longo, Άννα Λάσκαρη, Στάθης Λογοθέτης, Γιώργος Λάππας, Γιώργος Λαζόγκας , Matt Mullican, Juan Muñoz , Côme Mosta-Heirt, Reinhard Mucha, Cildo Meireles, Μίλτος Μανέτας, Eliseo Mattiacci, Erwan Mahéo, Max Neuhaus, NSK, Xavier, Noiret-Thomé, Στράτος Ντόντσης, Rivane Neuenschwander, Νικος Ναυρίδης, Gabriel Orozco, Meret Oppenheim, Dennis Oppenheim, Pino Pascali, Manfred Pernice, Emmanuel Péreire Michelangelo Pistoletto, Μαρία Παπαδημητρίου , Ηλίας Παπαηλιάκης, Λήδα Παπακωνσταντίνου , Ρένα Παπασπύρου, Ulf Rollof, Jean-Pierre Raynaud, Patrick Raynaud, Χρύσα Ρωμανού, Thomas Struth, Thomas Schütte, Κώστας Σαχπάζης, Remo Salvadori, Joe Scanlan, Adrian Schiess, Mariella Simoni, Γεωργία Σαγρή, Γιώργος Σαπουντζής, Βασίλης Σκυλάκος, Κύριλλος Σαρρής, readymades belong to everyone®, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Τσουμπλέκας , Θανάσης Τότσικας, Takis, Θόδωρος, Henk Visch, Βασίλης Βασιλακάκης, Franz West, Lawrence Wiener, Daniel Walravens, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Γιώργος Ξένος, Gilberto Zorio.

Την έκθεση συνοδεύει ειδική έκδοση .

Συντελεστές έκθεσης:

Επιμελητής: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΜΜΣΤ
Βοηθοί επιμελητή: Αλέξιος Παπαζαχαρίας και Μάρω Ψύρρα
Εποπτεία Επιστημονικής ομάδας ΜΜΣΤ: Μαρία Τριανταφυλλίδου, Διευθύντρια ΜΜΣΤ
Επιστημονική ομάδα ΜΜΣΤ: Θούλη Μισιρλόγλου, Κατερίνα Σύρογλου, Ιωάννα Σουρούδη, Μάρω Ψύρρα
Σχεδιασμός εντύπου-γραφιστικά: Ιωάννα Σουρούδη
Στήσιμο έκθεσης: Περικλής Γαλανός, Στέλιος Θεοδωρίδης, Στέφανος Σταθάκης

 

Λεζάντα έργου: Juan Muñoz, Untitled (man looking from balcony), μολύβι σε χαρτί, ευγενική παραχώρηση της γκαλερί Bernier/ Eliades, Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.