Με εικόνες της θάλασσας θα μας ταξιδέψει πάλι η Ειρήνη Κανά, από τις 23 Οκτωβρίου 2013, στην Αίθουσα Τέχνης NITRA, όπου η καταξιωμένη ζωγράφος θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα καινούργια  έργα της. Πρόκειται για την δέκατη έβδομη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Οι δύο πατρίδες».

Τα θέματά της, από τα Χανιά και την Ύδρα. «Από τα δειλινά στο παλιό βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων, τον τόπο  που γεννήθηκα,  στην Ύδρα, που με το  φως της ξέρει να παγιδεύει  τους ζωγράφους…Εκεί που λίγο ή πολύ, όλοι δοκιμάσαμε το όνειρό μας.»

Τολμηρές συνθέσεις, λαμπερά χρώματα και εκρηκτική χειρονομία. Έργα καμωμένα από φως και Ελλάδα.

Ο Μάνος Στεφανίδης, αναφερόμενος στη ζωγραφική της, γράφει μεταξύ άλλων:

«Φιλοδοξία της ζωγράφου είναι να καταστήσει εικόνα κάθε μορφή έρωτα. Έρωτα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα πράγματα. Ίσως, γι αυτό οι πίνακές της είναι τόσο αισθησιακoί, τόσο χυμώδεις με τις ανάγλυφες, παστόζικες πινελιές τους.

Δεν υπάρχει εδώ όμως, μια αντίφαση από τη στιγμή που μιλάω ταυτοχρόνως για δράμα ή μελαγχολία παράλληλα με τη χαρά της ζωής, joie de vivre και την έκρηξη των χρωμάτων; Νομίζω, όχι. Εφόσον η τέχνη γενικά είναι η μελαγχολική ασπίδα μας απέναντι στη βαρβαρότητα της ζωής. Εφόσον είναι ο τρόπος να κοιτάμε την καθημερινότητα. ‘Η είναι ο τρόπος της Ειρήνης Κανά, ακόμα κι όταν οι ποδηλάτες της ή τα ιστιοφόρα, ξεκινάνε από ένα λιμάνι του Αιγαίου για να φτάσουν στον ουρανό.»

«…αυτό που κυριαρχεί είναι το εντελώς προσωπικό ύφος που έχει κατακτήσει η ίδια. Με πολλή δουλειά. Με πολλή αυτοσυγκέντρωση. Με το πείσμα, εν τέλει, κάποιου που θέλει να φέρει στο φως μια μισοβυθισμένη πολιτεία…..»