Η καλλιτεχνική ομάδα “Perros”θα παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά την άκρως επιτυχημένη παράσταση με τίτλο “Άγρια Μοναξιά” στο Θέατρο Όρα, από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, μετά την απροσδόκητα μεγάλη αποδοχή που της επιφύλαξε το κοινό κατά την περσινή της πρώτη παρουσίαση σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

 

Το έργο είναι βασισμένο στο έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Τhe Lonesome West” και η σκηνοθεσία του Σπύρου Αθηναίου.

 

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν για τέσσερις εβδομάδες.

 

Το έργο:

Δύο Ιρλανδοί αδελφοί, ο Κ και ο Β, ζουν μαζί στο πατρικό τους σπίτι. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του πατέρα τους από τον μεγάλο αδελφό (Κ), έχουν μοναδικό σκοπό να πληγώνει ο ένας τον άλλο. Οι προσπάθειες του ιερέα Γ και της μικρής Γκ, να συμφιλιώσουν τα δύο αδέλφια δεν καρποφορούν. Έτσι οι δύο οδηγούνται σε ένα μονόδρομο πρωτοφανούς αντιπαλότητας. Το έργο «Άγρια Μοναξιά» ανήκει στην τριλογία του “Λήνεην”, κι είναι γραμμένο κατά τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας του Μάρτιν Μακ Ντόνα. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από τους έντονους διαλόγους, την αμεσότητα και τη ζωντάνια του αγγλικού θεάτρου των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, κάτω από την αδρή επιφάνεια του κωμικού, αποκαλύπτονται οι τραγικές πτυχές του σύγχρονου κόσμου.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η διασκευή για μας είναι κάτι σαν διακόσμηση.

 

Αρχικά η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους διασκευής συνίσταται στο να δοθεί βάση σε σημεία οπού ήταν σκοτεινά, να σκοτεινιάσουν άλλα που δεν χρειάζονταν. Αλλά με βάση ποιόν; Με βάση την ιδέα και το όραμα. Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη εκδοχή κάτω από τα δικά μας κάτοπτρα, δεν θα μας εξυπηρετούσε το έργο αυτό κάθε αυτό.

 

Το κείμενο έχει διασκευαστεί για να χλευάζει τους ‘ευτυχιομανείς’ και όσους αναζητούν καινούριες δεξιότητες απόλαυσης με σκοπό την αφύπνιση τους απ τον λήθαργο. Για να συντηρεί στο μυαλό του θεατή την ιδέα ότι δεν γίνεται να εξετάζουμε τα πάντα γύρω μας με χρησιμοθηρικούς όρους, χωρίς συνέπειες.

 

Όσο αφορά την προσαρμογή.. η διαδικασία των προβών και η σοβαρή μελέτη που έχει γίνει πάνω στο έργο, έχουν βάλει τη παράσταση σε έναν δρόμο οπού τα πάντα, ό,τι περιέχει το κείμενο, η διαδικασία της εκτέλεσης και η άποψη πάνω στον τρόπο που προσεγγίστηκαν κάποιες ερμηνείες έχουν να κάνουν με 2 πλάσματα. Τον Πίθηκο, και τον Λύκο. Και ο,τι πρεσβεύουν. Για παράδειγμα.. (λύκος=λευκός στα αρχ. ελληνικά -> φωτεινός. wolf ->white) ο Λύκος είναι το ξέφωτο στα δάση της ανθρώπινης ψυχής. Πρεσβεύει την ιδέα ότι ΔΕΝ μπορούν τα πάντα να υπολογιστούν, να αγοραστούν, να πουληθούν, να μετρηθούν. Για τον Πίθηκο το να είσαι ζωντανός σημαίνει να περιμένεις τη στιγμή που να ¨χτυπήσεις¨.

Πρόκειται για έναν υπόκωφο επαναπροσδιορισμό των ρόλων με βάση την προσαρμογή, έτσι ώστε να φτάσει η σκηνοθετική ιδέα στην πραγμάτωση της άθικτη, ενισχυμένη, και σαφώς προσαρμοσμένη. Όχι απαραίτητα σε κάποιο μέρος της Ιρλανδίας. Αλλά μέσα μας.

 

Κλείνοντας λίγα λόγια για τους Perros…

Η ομάδα Perros δημιουργήθηκε το 2011 ως ένας πυρήνας καλλιτεχνών με στόχο να προβάλλουν τις εφαρμοσμένες τέχνες, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το video art.

 

Ιδρυτικά μέλη της είναι οι: Σπύρος Αθηναίου, Κίμων Κουρής, Βασιλική Τζάμου, Γιώργος Λιάσιος, Δημήτρης Κουρής.

 

Πιστεύοντας ότι στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, η Τέχνη, και ειδικά ο συνδυασμός διαφορετικών μορφών και εκφράσεων της, μας βοηθά να ασκήσουμε τη «θετική μας ματιά» απέναντι στα πράγματα, oι Perros φιλοδοξούν να αποδείξουν ότι το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά απέναντι στα προβλήματα αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

 

Έτσι τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους ανεβάζοντας το έργο «Ο Συγγραφέας και ο αδερφός του Συγγραφέα» στο θέατρο Studio Vis Motrix, μια παράσταση η θερμή αποδοχή της οποίας τους έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουν στη φετινή για την οποία δουλεύουν με επιμονή, κέφι, συνέπεια και επαγγελματισμό.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές
Μετάφραση: Βασιλική Τζάμου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου
Διασκευή – προσαρμογή: Σπύρος Αθηναίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Κουρής
Μουσική: Σπύρος Αθηναίου / Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνογράφου: Κώστας Κουρής
Ενδυματολογία: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Stage Fighting: Bαγγέλης Μανιτάκης

Τεχνική Υποστήριξη: Ανδρέας Αθηναίου

 

Παραγωγή: Perros 2012

Ηθοποιοί
Κ: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γ: Σταύρος Ευκολίδης
Β: Κίμων Κουρής
Γk: Βασιλική Τζάμου