Το Gazarteθα φιλοξενήσει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βέρνερ Χέρτσοκ με τίτλο “Forgotten Dreams”, κατά την χρονική περίοδο 29 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου 2013.

 

Ένα συγκεντρωτικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ιδιοφυή, πρωτοπόρο και εκκεντρικό ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΣΟΚ, με 11 μοναδικές ταινίες του, με έντονες φορμαλιστικές αναζητήσεις που ξεπέρασαν ην εποχή του κι έγιναν cult.

 

Απ’ τους σημαντικότερους εκφραστές του Ευρωπαικού Σινεμά. Γεννημένος στο Μόναχο το 1942 ο Βέρνερ Χέρτσοκ (του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Βέρνερ Χ. Στίπετιτς) μεγάλωσε προστατευμένος από την ναζιστική θηριωδία σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Βαυαρίας, χωρίς τηλεόραση, κινηματογράφο ή τηλέφωνο. Η απουσία κινηματογραφικών ερεθισμάτων, όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά ενίσχυσε την επιθυμία του να στραφεί στον κινηματογράφο. Το 1961, κι ενώ ήταν ακόμα μαθητής, εργάστηκε σε χαλυβουργείο για να συγκεντρώσει το ποσό που θα χρηματοδοτούσε την πρώτη του ταινία, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Herakles (1962).

Η διαδρομή του έκτοτε, σηματοδοτήθηκε από έναν οραματικό κινηματογράφο, ο οποίος συνδυάζοντας εξπρεσιονιστικά στοιχεία με το συναίσθημα και την φαντασία του ρομαντισμού, εξερεύνησε την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Ο Χέρτσοκ, ενσωμάτωσε στο έργο του στοιχεία της γερμανικής ιστορίας και της πολιτισμικής παράδοσης της χώρας του, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη του. Σε αντίθεση όμως με τους σύγχρονούς του – τον Φασμπίντερ, τον Βέντερς, τον Σλέντορφ – μεγαλούργησε εκτός γερμανικών γεωγραφικών συνόρων.

 

Η ανήσυχη φύση του, τον οδήγησε σε δύσβατα κινηματογραφικά ταξίδια, που δοκίμαζαν τα όρια όσων συμμετείχαν. «Γυρίζουμε ασταμάτητα, χωρίς διάλειμμα. Φωνάζω στον Χέρτσοκ, τον χτυπάω, πρέπει να μάχομαι για κάθε σκηνή. Ελπίζω να πάθει πανούκλα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε!», θα δηλώσει έξαλλος λίγα χρόνια αργότερα ο Κλάους Κίνσκι, βασικός πρωταγωνιστής και συνεργάτης του δημιουργού. Φημολογείται ότι όταν ο Κίνσκι κατά τη διάρκεια των γυρσιμάτων απείλησε να παραιτηθεί, ο Χέρτσοκ τον σημάδεψε με όπλο, αναγκάζοντάς τον να ολοκληρώσει την ταινία! Στην αυτοβιογραφία του ο Κίνσκι αρνείται το περιστατικό, λέγοντας ότι το όπλο το κρατούσε ο ίδιος.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων Φιτζκαράλντο στη μέση του Αμαζόνιου, ο Χέρτσοκ έσυρε ένα ολόκληρο πλοίο από την μια πλαγιά ενός βουνού στην άλλη. Οι σχέσεις Χέρτσοκ και Κίνσκι, έφτασαν γι’ ακόμη μια φορά στα άκρα, με τον ηθοποιό να βρίσκεται στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης. Μάλιστα οι Ινδιάνοι που συμμετέχουν στην ταινία είχαν προσφερθεί να δολοφονήσουν τον «δύσκολο» ηθοποιό για χάρη του σκηνοθέτη(!) «Μερικές φορές ευχόμουν να το είχαν κάνει», θα πει αστειευόμενος χρόνια αργότερα ο δημιουργός.

Το 1999, οχτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Κλάους Κίνσκι, γυρίζει το «My best friend», σαν έναν ανορθόδοξο φόρο τιμής στον ηθοποιό, ιχνηλατώντας το χρονικό της θρυλικής συνύπαρξης. Η διαβόητη συνεργασία τους που σφραγίστηκε με πέντε ταινίες, τροφοδοτεί τα παραπολιτιστικά του κινηματογραφικού μύθου, μέσα από ανέκδοτες ιστορίες και απίστευτες μαρτυρίες.

 

Μέχρι σήμερα συνεχίζει ακάθεκτος να συνθέτει, αποσυνθέτει και ανασυνθέτει τον κινηματογραφικό του εαυτό, και να ονειρεύεται μέρη που δεν έχει επισκεφτεί ο ανθρώπινος νούς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΚΥPΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΟΤΣΕΚ

ΑΓΚΙΡΕ

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

ΔΕΥTΕΡΑ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΒΟΙΤΣΕΚ

ΦΙΤΖΚΑΡΑΛΝΤΟ

 

ΤΡITΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

EKEI ΠOY ONEIPEYONTAI TA ΠPAΣINA MYPMHΓKIA

TO ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ ΧΑΟΥΖΕΡ

ΣΤΡΟΤΣΕΚ

 

ΤΕTΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ

ΚΑΡΔΙΑ ΑΠO ΓΥΑΛΙ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΜΠΡΑ

 

ΠΕMΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ

ΦΙΤΖΚΑΡΑΛΝΤΟ

ΒΟΙΤΣΕΚ

 

ΠΑPΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

EKEI ΠOY ONEIPEYONTAI TA ΠPAΣINA MYPMHΓKIA

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ

 

ΣΑBΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΚΑΡΔΙΑ ΑΠO ΓΥΑΛΙ

TO ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ ΧΑΟΥΖΕΡ

ΦΙΤΖΚΑΡΑΛΝΤΟ

 

ΚΥPΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΜΠΡΑ

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ

ΑΓΚΙΡΕ, Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

ΔΕΥTΕΡΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΒΟΙΤΣΕΚ

EKEI ΠOY ONEIPEYONTAI TA ΠPAΣINA MYPMHΓKIA

TO ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ ΧΑΟΥΖΕΡ

 

ΤΡITΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΑΓΚΙΡΕ

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΜΠΡΑ

 

ΤΕTΑΡΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΤΡΟΤΣΕΚ

ΚΑΡΔΙΑ ΑΠO ΓΥΑΛΙ

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ