Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει και φέτος την απευθείας προβολή θεατρικών έργων του φημισμένου National Theatreτης Αγγλίας, ξεκινώντας τη νέα χρονιά με τον Οθέλλο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και πρωταγωνιστή τον βραβευμένο Άντριαν Λέστερ.

 

Δέκα χρόνια πριν, μόλις είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ο Νίκολας Χάιτνερ ανέβασε έναν εξαιρετικό, σύγχρονο Ερρίκο Ε’ με σαφή αναφορά στον πόλεμο του Ιράκ, και πρωταγωνιστή τον Αντριαν Λέστερ. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντώνται φέτος και πάλι στη σκηνή, με αφορμή ένα ακόμη αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Οθέλλο. Πρόκειται για μια συναρπαστική παραγωγή, ένα σφιχτοδεμένο δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, που στη διάρκεια των τριών ωρών που διαρκεί, στιγμή δεν χάνει τη δραματική του ένταση.

 

OOthello’ είναι η πρώτη της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής για τέταρτη συνεχή χρονιά προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

 

Το έργο μεταδίδεται ζωντανά από το θέατρο Olivier του Λονδίνου.

 

Στον ομώνυμο ρόλο ο βραβευμένος με το Ολίβιε Αντριαν Λέστερ (AdrianLester), στον ρόλο του διπρόσωπου Ιάγου ο επίσης βραβευμένος με Ολίβιε, Ρόρι Κινίαρ (RoryKinnear), τον ρόλο της εύθραυστης και ενθουσιώδους Δυσδαιμόνας έχει η Ολίβια Βινάλ (OliviaVinall) ενώ τον Κάσιο ερμηνεύει ο Τζόναθαν Μπαίηλυ (JonathanBailey). Η σκηνοθεσία είναι του Νίκολας Χάιτνερ (NicholasHytner) τα σκηνικά της Βίκι Μόρτιμερ(VickiMortimer), η μουσική του Νικ Πάουελ (NickPowell) και οι φωτισμοί του Τζον Κλαρκ(JonClark).

 

Η καταστροφική δύναμη της ζήλιας είναι το θέμα που πραγματεύεται το αριστούργημα του Σέξπηρ, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1604. Ο μαύρος αξιωματικός Οθέλλος, νεόνυμφος με την νεαρή και όμορφη Δυσδαιμόνα, ηγείται μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης και γίνεται θύμα του υπαξιωματικού του Ιάγου, που τον εκδικείται γιατί χάνει την προαγωγή του από τον Κάσιο. Με δόλο και ψέμα ξυπνά στον Οθέλλο τη ζήλεια για τη γυναίκα του, λέγοντας του ότι η Δυσδαιμόνα τον απατά(με τον Κάσσιο), οδηγώντας τον στην καταστροφή.

 

Ο Νίκολας Χάιτνερ που διαδέχθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ,τον Απρίλιο του 2003, τον Τρέβορ Ναν, ήδη ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την – θριαμβευτική κατά γενική ομολογία – καριέρα του στο Εθνικό στο τέλος του Μαρτίου το 2015. Τα έργα που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος είναι έργα- ορόσημα στην πορεία του ιστορικού θεάτρου, μερικά δε από αυτά το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και στο Μέγαρο, σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο, όπως ο O Τίμων ο Αθηναίος ή το Oneman, twoguvnors(υπηρέτης δύο αφεντάδων).

 

O Χάιτνερ, πιστεύει ακράδαντα ότι ο Σαίξπηρ είναι ‘σύγχρονος’ και όπως έκανε μερικά χρόνια πριν με τον Ερρίκο τον Ε’ , ανεβάζει έναν Οθέλλο που αναφέρεται στην εποχή μας. Το δράμα παίζεται στον βρετανικό στρατό προ εικοσαετίας, σε μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο.


Το έργο, πολυαναμενόμενο, έγινε αμέσως soldout, ενώ πέντε αστέρια παίρνει για τη σκηνοθεσία του από την κριτική που το περιγράφει ‘ευφυές, ευκίνητο, διαυγές, συναρπαστικό και βαθύτατα κατανοητό’. Ο Οθέλλος του Χάιτνερ είναι μακριά από κάθε ρατσιστική προσέγγιση, η σκηνοθεσία του έχει απίστευτη συνοχή και ευλαβική προσήλωση στην στρατιωτική πρακτική αλλά και στην εκφορά του λόγου. Η καθαρότητα και η φυσικότητα της εκφοράς του Σαιξπηρικού λόγου είναι τέτοια που παρασύρει τον θεατή αφού ακούγεται τόσο σημερινός όσο και η καθομιλουμένη αγγλική.

 

Το ανέβασμα του Οθέλλου’ γράφει ο Τσαρλς Σπένσερ στην Telegraph ‘απογειώνεται ή κατακρημνίζεται από του ηθοποιούς που παίζουν τον Οθέλλο και τον Ιάγο, και εδώ το δίδυμο ηθοποιίας ανάμεσα στον ‘Μαυριτανό’ Λέστερ και τον Ιάγο του Ρόρι Κινίαρ αποδεικνύεται εξαιρετικό’

 

Ο Αντριαν Λέστερ (AdrianLester), ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας με εξαιρετικές ερμηνείες στο θέατρο, ανάμεσα τους και αυτή του Ερρίκου του Ε’, στον κινηματογράφο (Primarycolors του Μάικ Νίκολς) αλλά και τηλεοπτικός σταρ(πρωταγωνιστής από το 2004 έως το 2012 της δημοφιλούς σειράς Hustle) έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αναδεικνύοντας το ταλέντο του στην ερμηνεία σαιξπηρικών ηρώων, ο Λέστερ ενσαρκώνει έναν χαρισματικό, αξιοπρεπή και συγχρόνως τρωτό Οθέλλο που απογειώνεται εκφραστικά στην τελευταία πράξη, όπου μέσα από την πρόκληση της μοναδικής ποίησης, εκφράζει την απώλεια, τον πόνο, την ενοχή και τη θλίψη.

 

Πέντε αστέρια παίρνει και η ερμηνεία του Ρόρι Κινίαρ, ηθοποιού τεράστιας γκάμας που απολαύσαμε στο LastoftheHaussmans από το ΝΤLive αλλά και στο Skyfall, το τελευταίο φιλμ του Τζέημς Μποντ. ‘Ο Κινίαρ παρουσιάζει την εκπληκτική περίπτωση ενός sociopath…ο Ιάγος του καίγεται από περιφρόνηση για το ανθρώπινο είδος και για την ομορφιά που υπάρχει στη ζωή των άλλων’ υπογραμμίζει ο Guardian.