Η περιοδεία της παραγωγής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου “Κοινός Λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου συνεχίζεται με μια παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013.

 

Πρόκειται για ένα θεατρικό οδοιπορικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τον Εμφύλιο, μέσα από αφηγήσεις ανωνύμων γυναικών τις οποίες συγκέντρωσε και δημοσίευσε η Έλλη Παπαδημητρίου.

 

Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και πρωταγωνιστεί η Λυδία Κονιόρδου. Μαζί της ένας δυνατός θίασος από τις Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

 

Η παράσταση αυτή, που πρωτοπαίχτηκε το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και αγκαλιάστηκε από το κοινό και από το σύνολο των κριτικών, παρουσιάζεται φέτος ξανακοιταγμένη και με νέα διανομή, με πρωταγωνίστριες τη Λυδία Κονιόρδου και την Ελένη Κοκκίδου.

 

Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου, που καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια, ενώ μας μεταφέρουν από τη Σμύρνη στον Πόντο κι από την Αθήνα και τον Πειραιά στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου.

 

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε γυναικείες αφηγήσεις, που με χαρακτηριστική ευαισθησία ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.

 

Η παράσταση διερευνά και φέρνει στο φως τη σχέση ανάμεσα στο λόγο των Τραγικών και το λόγο των Ανωνύμων, με τη βοήθεια ενός θιάσου από γυναίκες ηθοποιούς που κοσμούν το ελληνικό θέατρο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης

Επιλογή & διδασκαλία τραγουδιών Κώστας Βόμβολος

Επιμέλεια κίνησης Αγγελική Στελλάτου

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες Μαριλένα Σταφυλίδου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί

Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου