Ο Κωνσταντίνος Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, 20 μουσικοί, η Θεοδώρα Μπάκα και ένας MC συναντώνται επί σκηνής σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, το Σάββατο 28 & την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Το 2003, ο Κ. Βήτα κυκλοφόρησε τις δικές του «Transformations» μεταμορφώνοντας αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε μία συνέντευξή του είχε πει τα εξής: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον…». Δέκα χρόνια αργότερα συμβαίνει το ίδιο, αντιστρόφως: κάποιοι άλλοι (με παρεμφερείς απόψεις πάνω στην τέχνη των αναδιατυπώσεων), μετασχηματίζουν τις δικές του συνθέσεις.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποια κομμάτια του Κ. Βήτα διασκευασμένα για φυσικά όργανα, αλλά για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας.

Το σύνολο ARTéfacts ensemble από το 2007 κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς των «τριάντα-κάτι» ετών. Είναι όλοι δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Ενδεικτικό το ότι σκηνοθετούν ως και τα διαλείμματα! Ελεύθερα αναδημιουργώντας θέματα  του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Και το εννοούν.

***

Ο Κ. Βήτα γεννήθηκε στη Μελβούρνη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε κιθάρα, αρμονία, ζωγραφική και ιστορία τέχνης. Όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει κάτι «σαν τον Dylan». Έφηβος άκουγε techno, acid… Αγαπάει την Αθήνα, δηλώνει παλιομοδίτης, συλλέγει βινύλια, του αρέσουν οι Randy Newnan, Madona, Carl Craig, Joni Mitchell. Έγραψαν πως η μουσική του ανασαίνει μόνο σε δρόμους και μοναχικά δωμάτια…

Ο Κ. Βήτα δημιούργησε την ηλεκτρονική μπάντα Στέρεο Νόβα το 1992 και ηχογράφησε 5 επίσημα άλμπουμ μαζί τους. Διέλυσε το γκρουπ το 1996 για να ακολουθήσει τη δική του μουσική πορεία. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από τους χώρους της μουσικής, του θεάτρου και του χορού (Πλάτωνος, Γαλάνη, Μπρούσκου, Μαυρομάτη, Κοκκίνου, Λαζαρίδου, Βογιατζή, Παπαϊωάννου, Καλογρίδη, Μουμουλίδη, Κουτσάφτη κ.ά.). Η θεατρική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συνθέματα για έργα των Μπρεχτ, Έλιοτ, Τρίαρς, Κέιν, Ζενέ, Κλωντέλ. Έχει γράψει μουσική για ντοκυμανταίρ, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά, ενώ έχει κυκλοφορήσει συνολικά 26 δίσκους (οι 17 προσωπικοί).

Το ARTéfacts ensemble λειτουργεί με επταμελή βασικό πυρήνα και κύκλο συνεργατών. Στόχος, η παρουσίαση ενός σύγχρονου ρεπερτορίου με τρόπο προσιτό, ιδίως με ροή.

Ειδικά για το σύνολο, έχουν γράψει οι Cacciatore, Γυφτάκης, Κορνήλιος Σελαμσής. Ο τελευταίος, είναι και ενορχηστρωτής του σχήματος.

«Ευχάριστη έκπληξη» θεωρήθηκε η εμφάνισή τους στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (14/2/13). Παρουσίασαν συνθέσεις των Reich, Murail, Hurel, Zappa κ.α. σε multimedia πλαίσιο, διευρύνοντας την έννοια της συναυλίας.

***

Κ. Βήτα: Τραγούδι & Σύνθεση

Κορνήλιος Σελαμσής: Ενορχήστρωση & Διεύθυνση

Θεοδώρα Μπάκα: Τραγούδι

Λουίζος Ασλανίδης: Βίντεο & Σκηνοθετική επιμέλεια

Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά

Μάνος Βεντούρας: κόρνο

Δημήτρης Γκόγκας: τρομπέτα

Μάριος Δαπέργολας: βιόλα

Αλέξανδρος Δρυμωνίτης: ηλεκτρική κιθάρα

Σοφία Ευκλείδου: βιολοντσέλο

Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου: τρομπόνι

Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί

Ai Motohashi-Σιδέρη: πιάνο

Βαγγέλης Μπαλιούσης: ντραμς

Δημήτρης Ντακοβάνος: φαγκότο

Guido De Flaviis: σαξόφωνο

Μόρφω Παπαδημητρίου: βιολί

Κώστας Σερεμέτης: κρουστά

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο

Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο

Μαρίνος Τρανουδάκης: κρουστά

Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο

 

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192