Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Νίκος Μαστοράκης: Μας συστήνει την «Κύρβα» και μας μιλά για την Κρητική μουσική

Νίκος Μαστοράκης: Μας συστήνει την «Κύρβα» και μας μιλά για την Κρητική μουσική

Ο Νίκος Μαστοράκης, μας συστήθηκε δισκογραφικά συμμετέχοντας στο album «Το Σκοτεινό Τρυγόνι», με 12 μελοποιημένα ποιήματα - κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η «Κύρβα» είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, με την οποία ο Μαστοράκης καταφέρνει να παντρέψει με επιτυχία την παράδοση με την έντεχνη μουσική . Το λαούτο, το νέυ και η λύρα, πρωταγωνιστούν σε κάθε τραγούδι, αναζωπυρώνοντας θύμησες αλλοτινών εποχών. Ο Σωκράτης Μάλαμας αναλαμβάνει την παραγωγή του άλμπουμ και ερμηνεύει τα επτά από τα δεκατρία τραγούδια. Από τρία τραγούδια ερμηνεύουν ο Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι: Νικόλας Ευαντινός, Δέσποινα Δραγασάκη, Μαρία Μουτσάκη, Στέργιος Πολύζος και Μανώλης Δουλούμης.

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 

Culturenow.gr: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η «Κύρβα», η πρώτη σας ολοκληρωμένη δουλειά. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό το cd, τον τίτλο του και την πηγή έμπνευσής σας.
Νίκος Μαστοράκης: Είναι ένα cd που αποτελείται από 13 τραγούδια δικής μου σύνθεσης. Τα 7 τραγούδια ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, 3 ο Ψαραντώνης και 3 η Μαρίνα Δακανάλη. Τον τίτλο τον εμπνεύστηκε ο Σωκράτης επηρεασμένος από την αρχαία ονομασία της πόλης μου της Ιεράπετρας, η οποία ονομαζόταν Κύρβα. Τώρα για την πηγή έμπνευσής μου τι να σας πω, σε κάθε τραγούδι και διαφορετική.

 

Cul.N.: Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει την ευθύνη της παραγωγή του άλμπουμ και ερμηνεύει τα επτά από τα δεκατρία τραγούδια. Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς νιώθετε γι’ αυτή;
N.M.: Βασικά με το Σωκράτη είχαμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν με τον δίσκο ‘’ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ’’ , άρα η γνωριμία υπήρχε. Αυτή τη φορά, του έστειλα ένα ντέμο με 22 τραγούδια, απλά για να μου πει τη γνώμη του και να με καθοδηγήσει τι μπορώ να κάνω με αυτά τα τραγούδια. Δεν του πρότεινα να τραγουδήσει –αν και κατά βάθος  ήθελα- σεβόμενος την ιδιότητά του ως συνθέτη και στιχουργού. Μου το πρότεινε αυτός και έτσι έγινε η συνεργασία.

Για τη συνεργασία αυτή νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και χαρά και τον ευχαριστώ από βάθος καρδίας διότι δεν βοήθησε μόνο ερμηνεύοντας τα τραγούδια. Βοήθησε και οικονομικά να ολοκληρωθεί η δουλειά αυτή, οργάνωσε την όλη διαδικασία, έφερε αυτούς τους καταπληκτικούς μουσικούς τους οποίους δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω, ενορχήστρωσε και άλλα πολλά.

 

Cul.N.: Επίσης,  από τρία τραγούδια ερμηνεύουν ο Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη. Πείτε μας λίγα λόγια για τις 2 αυτές συνεργασίες . Τι σημαίνει η προσωπικότητα του Ψαραντώνη για εσάς και τη μουσική σας;
N.M.: Τη Μαρίνα την είχα γνωρίσει απ’ τον Μάλαμα στις συναυλίες του. Στενή του συνεργάτιδα εδώ και χρόνια, πολύ ωραία φωνή , καλό παιδί, κρητικιά, ήταν επόμενο να την επιλέξουμε να ερμηνεύσει κάποια ‘’γυναικεία’’ τραγούδια. Και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο νομίζω. Με εξέπληξε!!!

 

Τον Ψαραντώνη τον επιθυμούσαμε κι εγώ και ο Σωκράτης. Του πήγαιναν πολύ τα τραγούδια που είπε, ο άνθρωπος είναι ΜΟΡΦΗ! Το ήθος και το έργο του τα λέει όλα, δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις. Ήμασταν φίλοι από παλιά, τον αγαπώ και μ’ αγαπά, αυτό είναι όλο.

 

Cul.N.: Πώς κρίνετε τη δημιουργία μικρών ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών (όπως η «Αρτύς») τη στιγμή που οι εταιρείες δίσκων βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε παρακμή;
N.M.: Αυτές οι μικρές ανεξάρτητες εταιρίες κάνουν ηρωική προσπάθεια για να ‘’κρατηθούν’’, διότι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, το εμπόριο δίσκων πάει κατά διαόλου, η πειρατεία οργιάζει και όλοι ζοριζόμαστε οικονομικά.

Η  ΑΡΤΥΣ όσο γνωρίζω βασίζεται σε ανθρώπους που αγαπούν την ποιοτική μουσική, κάποιοι από αυτούς είναι καλλιτέχνες και είναι πολύ μερακλήδες σε αυτό που κάνουν. Μακάρι να ‘’επιζήσουν’’ γιατί τους έχουμε ανάγκη.

 

Cul.N.: Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε την κρητική μουσική; Τι είναι για εσάς;
N.M.: Η κρητική μουσική είναι ένα είδος που μου αρέσει πολύ, είναι η μουσική του τόπου μου. Στεναχωριέμαι βέβαια για τον τρόπο που της φέρονται πολύ Κρητικοί καλλιτέχνες και μουσικοί αλλά το κακό είναι γενικό. Η κρητική μουσική έχει μεγάλο πλούτο και πολλά διαφορετικά στυλ τα οποία δυστυχώς στις μέρες μας είναι δύσκολο να φτάσουν στα αυτιά του πλατύ κοινού. Πρέπει να ψαχτείς για να τα βρεις. Αλλά όπως είπα το κακό είναι γενικό.

 

Cul.N.: Οι μουσικές σας επιρροές ποιες είναι; Ποια ονόματα του χώρου θαυμάζετε; Ποιες συνεργασίες θα επιθυμούσατε για το μέλλον;
N.M.: Έχω πολλά και διάφορα ακούσματα ελληνικά και ξένα, θαυμάζω πολλούς, πολλοί έχουν πεθάνει. Τώρα για συνεργασίες θα δούμε. Γεροί να ’μαστε…

 

Cul.N.: Υπάρχει κάποιο τραγούδι του δίσκου που ξεχωρίζεται και αν ναι, για ποιους λόγους;
N.M.: Όλα μου αρέσουν πολύ, είναι δικά μου και μάλλον γι’ αυτό. Βέβαια κάτι παθαίνω με τη ‘’ΛΙΜΝΗ’’ αλλά το γιατί, δεν το γνωρίζω ακριβώς.

 

Cul.N.: Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια υπάρχουν; Είτε συναυλιακά είτε δισκογραφικά;
N.M.: Στην ουσία προς το παρόν όχι.

 

 

Info: Το album κυκλοφορεί από την Αρτύς, www.artys.gr και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Kovacs: Τέσσερις συναυλίες για ένα ζεστό κοινό!
04.04.2016 16:16
Η Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για τέσσερις ανοιξιάτικες συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, κάτι που περιμένει με ανυπομονησία! Λίγο πριν ξεκινήσει λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη (ο πρώτος της σταθμός) ξεκλέβει λίγο χρόνο και μας μιλά για αυτές τις συναυλίες και τη μουσική της.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.