Οι Έκδόσεις Κοντύλι και η Ελληνική εταιρεία υπαρξιακής ψυχολογίας «γίγνεσθαι» διοργανώνουν την παρουσίαση του 2ου βιβλίου του Ernesto Spinelli με τίτλο: «Το Σφυρί και ο Καθρέφτης: Σπάζοντας τα Ψυχοθεραπευτικά Είδωλα», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19.30.

 

Με αφορμή το βιβλίο ο Κος Spinelli θα δώσει διάλεξη με τίτλο:

«Υπαρξιακή Θεραπεία: Ζώντας με την Αβεβαιότητα»

Η διάλεξη του καθηγητή Ernesto Spinelli θα είναι στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

 

Διήμερο σεμινάριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας με τον καθηγητή Ernesto Spinelli

Σάββατο και Κυριακή 21-22 Σεπτεμβρίου 2013

Ώρα και για τις δύο μέρες: 10.00-17.00

 

Ποιός είμαι όταν είμαι εδώ με εσένα; Ο υπαρξιακός θεραπευτής ως Ηλίθιος, Γελωτοποιός, και Δήμιος” *

“Η υπαρξιακή θεραπεία προτείνει μια ιδιαίτερη ομάδα από φιλοσοφικές ιδέες οι οποίες είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές που ενστερνίζονται οι άλλες δυτικές μορφές ψυχοθεραπείας. Ενδεχομένως η σημαντικότερη των ιδεών αυτών να είναι η αρχή του διασχεσιακού πλαισίου, που είναι τόσο καίριος άξονας της λογικής της υπαρξιακής σκέψης γενικότερα και της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας ειδικότερα, ώστε η παρουσία του να συνηχεί σε κάθε θέση και επιχείρημα αυτής της προσέγγισης. Το σχεσιακό πλαίσιο υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ή να νοηματοδοτήσουμε τα ανθρώπινα όντα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας, αν τα δούμε απομονωμένα, αλλά πάντα και μόνο μέσα και διαμέσου του διασχεσιακού του πλαισίου. Το σχεσιακό πλαίσιο οδηγεί τον υπαρξιακό θεραπευτή σε ερωτήσεις όπως:

 

Πώς είναι για εσένα, τον πελάτη, να «είσαι» καθώς βρίσκεσαι στην παρουσία μου;

Πώς είναι για εμένα, τον θεραπευτή, να «είμαι» καθώς βρίσκομαι στην παρουσία του άλλου;

 

Τέτοιες ερωτήσεις, διαδοχικά, εστιάζουν πάνω σε μία επαναλαμβανόμενη πρόκληση και για τους δύο, πελάτη και θεραπευτή: “ποιός είμαι όταν είμαι εδώ με τον άλλον;” Με το να το κάνουν αυτό, τέτοιου είδους ερωτήσεις προκαλούν μία αμεσότητα και μοναδικότητα σε κάθε θεραπευτική συνάντηση. Σε αυτό το σεμινάριο δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν το διασχεσιακό πλαίσιο και πώς αυτό λειτουργεί στην υπαρξιακή θεραπεία. Το σεμινάριο θα εστιάσει στις αλληλεπιδράσεις των θεραπευτών με τους πελάτες τους και θα δείξει πως σε κάθε στάδιο της θεραπείας μπορούν να αναγνωριστούν διαφορετικά σημεία εστίασης.”

καθηγητής Ernesto Spinelli, ES Associates, Λονδίνο

 

(Ελεύθερη μετάφραση του κειμένου του Ernesto Spinelli σχετικά με το διήμερο σεμινάριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας που θα πραγματοποιηθεί 21 και 22 Σεπτεμβρίου του 2013, στην Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας “γίγνεσθαι”.)

 

*Σημείωση: O Ηλίθιος, ο Γελωτοποιός και ο Δήμιος είναι τρεις ρόλοι που ο υπαρξιακός θεραπευτής χρησιμοποιεί. Στον ρόλο του “Ηλίθιου” ο θεραπευτής διατηρεί μια στάση “δεν γνωρίζω, δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω” επιτρέποντας έτσι τη φαινομενολογική διερεύνηση της κοσμοαντίληψης του θεραπευόμενου. Στη στάση του “Γελωτοποιού, ο θεραπευτής, όπως ακριβώς ο Γελωτοποιός στις βασιλικές αυλές του μεσαίωνα μπορούσε να πειράζει τον μονάρχη χωρίς αυτό να δημιουργεί παρεξήγηση, έτσι και ο θεραπευτής, αφού έχει εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, μπορεί να προχωρήσει σε πιο προκλητικές παρεμβάσεις. Αυτούς τους δύο ρόλους, ο καθηγητής Ernesto Spinelli είχε την ευκαιρία να μας τους παρουσιάσει το 2009, όταν είχε έρθει και πάλι στην Αθήνα για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Τον τρίτο ρόλο του “Δήμιου”” δεν είχαμε την ευκαιρία, λόγω έλλειψης χρόνου να τον δουλέψουμε τότε. Φέτος όμως, μαζί με την παρουσίαση των δύο πρώτων ρόλων, ο καθηγητής Spinelli θα μας παρουσιάσει, για πρώτη φορά, και τους τρεις αυτούς ρόλους που αποτελούν σημαντικό εργαλείο της Υπαρξιακής-Φαινομενολογικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία.