Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Live/Action and the camera: Έκθεση στην Πάτρα

Live/Action and the camera: Έκθεση στην Πάτρα

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας “Re-Culture 2”, την έκθεση “Live/Actionandthecamera.

 

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του, τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό, από την 1η Σεπτεμβρίου και για δυο μήνες ενώνει για οκτώ εβδομάδες τη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την πόλη της Πάτρας με το διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι. Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ την ημέρα των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί επίσης στον χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος (Σολωμού 85 & Ιεροθέου, Πάτρα), η περφόρμανς «Συνοδοιπόροι» των Αλέξανδρου Πλωμαρίτη & Αλεξίας Φάλλα, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο ΚΜΣΤ στο λιμάνι με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάιο.

 

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης “Live/Action and the camera” - HOPE, Κάρεν Τζίνα Γεωργούδη, Μαίρη Ζυγούρη, Μιχαήλ Καρίκης, Αλέξανδος Πλωμαρίτης & Αλεξία Φάλλα και Λέλα Ράμογλου- αντιδρώντας στην παραδοσιακή απεικόνιση των αντικειμένων και υπογραμμίζοντας τις απαράμιλλες αισθητικές διαστάσεις της τέχνης, μεταχειρίζονται το σώμα τους ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της εικαστικής τους δραστηριότητας. Μέσα από τη δουλειά τους αναδεικνύουν το ανθρώπινο σώμα ως επιφάνεια μιας ενδελεχούς εξερεύνησης και καλλιέργειας αισθητηριακών εμπειριών.

 

«Η έκθεση “Live/Action and the camera” θα εξερευνήσει» όπως αναφέρει η επιμελήτριά της και ιστορικός τέχνης του ΚΜΣΤ Ειρήνη Παπακωνσταντίνου , «τις ετερόκλητες μορφές της τέχνης της performance τόσο ως προς την παρουσίασή της όσο και το μέσο μετάδοσης των εννοιών της. Η δυναμική της performance βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στον τρόπο με τον οποίο υφίσταται ως ένα δυνατό μέσο επικοινωνίας και άμεσης εμπειρίας χάρη στη «ζωντάνια» της. Επιπλέον, η αναπαραγωγή και αναπαράστασή της μέσω του φακού (φωτογραφικού και βίντεο) κατέχει ένα εξίσου συστατικό ρόλο, αφού αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ένα δυναμικό εργαλείο περιγραφής και αφήγησης μιας στιγμής που κάποιος δεν είχε την ευκαιρία να βιώσει. Μια φωτογραφία ή ένα βίντεο δεν υπάρχει ως απλή καταγραφή μιας δράσης που συνέβη στο παρελθόν, αλλά ως μαρτυρία που μπορεί να αποκαλύψει ανυπέρβλητες έννοιες και σημασίες, όπως και να φανερώσει την υπέρτατη αξία του ανθρώπινου σώματος ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο του, κάτι που αποτελεί δηλωτικό χαρακτηριστικό της τέχνης της performance

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
10.02.2017 10:11
Ατομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου με τίτλο «διά βίας μάθηση | éducation forcée», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης από 16-28 Φεβρουαρίου 2017.
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Βlue Line: Ομαδική Έκθεση στην Skoufa Gallery Mykonos
12.07.2016 15:06
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Blue line” στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
70+1 χρόνια ΕΕΤΕ: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Πάτρα
21.03.2016 14:08
Τα εγκαίνια της έκθεσης 70+1 χρόνια ΕΕΤΕ θα γίνουν την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 7:30μμ με την συμμετοχή του κουαρτέτου του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας.