Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη Έρημη Πόλη: Έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Θεσσαλονίκη Έρημη Πόλη: Έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου φιλοξενεί εικαστική έκθεση οικονομικής συγκυρίας των Γιώργου Τσακίρη και Χάρη Κοντοσφύρη μαζί με τους Ελωίζο Θεμιστοκλέους, Θωμά Μακινατζή, Ευτυχία Μπεζάτη και Μάγδα Χριστοπούλου.

 

Gestalter της έκθεσης: Χάρης Κοντοσφύρης

 

Όταν τις νύχτες τριγυρνά κάποιος μόνος στην έρημη Θεσσαλονίκη μέσα στο σκοτάδι ψάχνει μες σε χιλιάδες πρόσωπα ζώων να βρει την ανησυχία που χάθηκε. Από το 2010 η δημιουργική ανησυχία εκλείπει από την ανέχεια των καιρών του δημοσιονομικού ελλείμματος και στις πόλεις επικρατεί η αίσθηση της περίπτυξης ενός μαρασμού. Στα όρια αυτής της επικίνδυνης μοναξιάς με την τόση αλλοφροσύνη έξι καλλιτέχνες σχεδιάζουν την εξουθένωση της πονεμένης φαντασίας των συνεχόμενων απελπισμένων αναβολών, των ελκύσεων εκείνων που μας παίδεψαν και μας παιδεύουν.

 

Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιὸ πολύ,
ὅμως ἡ δική σου τρυφερότητα πόσο καιρό ἀκόμα θὰ βαστάξει;
Ὅ,τι μᾶς γλύκανε, τὸ ξέπλυνε ὁ χρόνος κι ἡ συναλλαγή,
ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς χαμογέλασαν βουλιάξαν σὲ βαθιὰ πηγάδια
καὶ μείναν μόνο κεῖνοι ποὺ μᾶς πλήγωσαν,
ἐκεῖνοι ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ τοὺς ὑποταχτοῦμε.
Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν πιὸ πολύ...

στοχάζεται ο Χριστιανόπουλος ύπουλος μάντης από το 1955 που κατέθεσε αυτά τα λόγια.

 

Ο Χριστιανόπουλος όρθια πάλλουσα κολώνα αυτής της ερημιάς, αυτών των ελλειμματικών καταστροφών, συστέκει στη κούφια κολοκυθένια κολώνα του Γιώργου Τσακίρη και την ευδιάλυτη κολώνα του Χάρη Κοντοσφύρη. Η έκθεση στην Λόλα Νικολάου είναι γεμάτη σπασμένες εικόνες ανταπόκρισης των σύγχρονων βιτρινών μιας Τσιμισκή παρατημένης(Μάγδα Χριστοπούλου), ρήγματα ανθρωπίνων μορφών σε απελπισμένα κρεμάσματα ανεπανόρθωτων αυτόχειρων ζωών (Ελωίζος Θεμιστοκλέους), ξεριζωμένες νύχτες μέσα από τα σώματα που φαίνονται ως ζώα σε μια οικόσιτη εναπομείνουσα ζωώδη τρυφερότητα(Ευτυχία Μπεζάτη), μπαταρισμένες ζωγραφιές αναγγελίας του κινηματογραφικού θεάματος έξω από το θέατρο ποικιλιών του 1903, τον κινηματογράφο Ολύμπια Θεσσαλονίκης(Θωμάς Μακινατζής)

 

Η έκθεση προτείνεται σαν ένας απολογισμός της ανεπανόρθωτης μοναξιάς, της ανεξακρίβωτης φαντασίας, των εγκαταλελειμμένων τεφτεριών του μπακάλη, του καλέσματος της φύσης ως την πιο αληθινή σιγή πριν την εκπυρσοκρότηση μιας ακόμα πιο βροντερής οικονομικής καταστροφής.

Σχετικές ειδήσεις
Dreams and Fragments: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου
28.12.2016 17:04
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Λήδας Αλεξοπούλου, Άκη Καράνου, Εγκράτειας Ρούμπου με τίτλο Dreams and Fragments.
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
Placebo: έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
07.09.2016 16:43
Η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα με τίτλο Placebo.
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.