Το Studio Κινητήρας παρουσιάζει το χοροθέατρο με τίτλο Arachnées”, για 3 παραστάσεις στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21.00.

 

Το χοροθέατρο “Arachnées” εμπνέεται από το μύθο της Αράχνης και από την ποιητική της γυναικείας ύφανσης στην αρχαία Ελλάδα και συνδέεται στη συνέχεια με τους συμβολιστές του τέλους του 19ου αιώνα, κυρίως τους Βέλγους Maurice Mæterlinck και Fernand Khnopff, στα έργα των οποίων οι μορφές παρουσιάζονται, όχι με ακρίβεια και ρεαλισμό, αλλά κυρίως υποννοούνται και καλύπτονται από ένα μυστήριο. Σε αυτό συναντάμε μερικά από τα αγαπημένα θέματα του Mæterlinck: τον εγκλεισμό, την αναμονή, την αδυναμία, το μοιραίο του πεπρωμένου. Τα δύο πρόσωπα του έργου φαίνονται άχρονα, απροσδιόριστα, αδέξια, ψευτοζούν μέσα σε ένα παράξενο και ανησυχητικό κλίμα. Η δυσφορία τους, παρόλ’ αυτά, εναλλάσσεται με κάποιες στιγμές αστείες, σχεδόν παράλογες.

 

Το “Arachnées” διατρέχεται από ένα αφηγηματικό νήμα που γράφτηκε αρχικά στο χαρτί. Η χορογραφία εμμένει στη μουσικότητα της κίνησης και εμπνέεται από τον γερμανικό εξπρεσσιονιστικό χορό.

 

Χορογραφία και ερμηνεία: Μαρία Γιάνναρου

Συνεργασία και ερμηνεία: Μαίρη Παρδαλάκη

Κοστούμια: KatiaTheurin

Μουσική: M.Marais, D.Scarlatti, J.FTelemann, T.Merula, C.Francesco, G.FHaendel

 

Βιογραφικά

Η Μαρία Γιάνναρου και η Μαίρη Παρδαλάκη γνωρίστηκαν στο Παρίσι δουλεύοντας για το project “Kyma” της Νίνας Δίπλα, και στη συνέχεια για το “FormEnVie” της Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Δημιούργησαν τη δική τους ομάδα το Νοέμβριο του 2012 και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί το “Arachnées”, χοροθέατρο που είχε δημιουργήσει η Μαρία το 2010 με μία άλλη ερμηνεύτρια. Τον Ιούνιο του 2013 το παρουσίασαν στο Παρίσι.

 

Γεννημένη το 1983, η Μαρία Γιάνναρου περνάει την παιδική της ηλικία στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι όπου σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη. Παράλληλα με τις σπουδές της, αρχίζει μία κατάρτιση, ελεύθερη αλλά εντατική, που περιλαμβάνει σχέδιο, μουσική, αλλά κυρίως χορό, κλασσικό, σύγχρονο ή και παραδοσιακό. Συνεργάζεται με την Mariala Palacio στην παράσταση “Impressions Soudaines”, με τη Μαργαρίτα Αμαραντίδη για το “FormEnVie”, με τη Νίνα Δίπλα στην παράσταση “Κyma” και με τον Ταξιάρχη Βασιλάκο στο “All is one”. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύει τις δικές της παραστάσεις όπου αναμειγνύονται χορός, θέατρο, μουσική, ποίηση, ζωγραφική, μαριονέττες.

 

Η Μαίρη Παρδαλάκη γεννιέται το 1984 στην Αθήνα. Σπουδάζει χορό με τον Daniel Lommel και στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι όπου συνεχίζει τις σπουδές της με τους Wilfride Piollet, Peter Goss και Νίνα Δίπλα. Ταυτόχρονα τελειώνει το πτυχίο της στο τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δουλεύει με τον Willi Dorner για το φεστιβάλ Paris Quartier D’ Eté, στη συνέχεια με τον Elie Hay για το φεστιβάλ Ardanthé στην Vanves. Δουλεύει επίσης στην Αθήνα με την Μαργαρίτα Αμαραντίδη για την παράσταση “FormEnVie”  και με τη Νίνα Δίπλα για το “Kyma”. Δημιουργεί δύο videodances, το “Improvisation” και το “Intérieurs”. Με τις Hélène Gautier και Francesca Saraullo, γεννιέται η πρώτη τους χοροθεατρική παράσταση, “Piccole Marquisakis”, που παρουσιάζεται σε Γενεύη, Μιλάνο και Παρίσι.

 

* η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος residency: καλλιτέχνες με κρίση