Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Arachnées, χοροθέατρο για 3 παραστάσεις στον Κινητήρα

Arachnées, χοροθέατρο για 3 παραστάσεις στον Κινητήρα

Το Studio Κινητήρας παρουσιάζει το χοροθέατρο με τίτλο Arachnées”, για 3 παραστάσεις στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21.00.

 

Το χοροθέατρο “Arachnées” εμπνέεται από το μύθο της Αράχνης και από την ποιητική της γυναικείας ύφανσης στην αρχαία Ελλάδα και συνδέεται στη συνέχεια με τους συμβολιστές του τέλους του 19ου αιώνα, κυρίως τους Βέλγους Maurice Mæterlinck και Fernand Khnopff, στα έργα των οποίων οι μορφές παρουσιάζονται, όχι με ακρίβεια και ρεαλισμό, αλλά κυρίως υποννοούνται και καλύπτονται από ένα μυστήριο. Σε αυτό συναντάμε μερικά από τα αγαπημένα θέματα του Mæterlinck: τον εγκλεισμό, την αναμονή, την αδυναμία, το μοιραίο του πεπρωμένου. Τα δύο πρόσωπα του έργου φαίνονται άχρονα, απροσδιόριστα, αδέξια, ψευτοζούν μέσα σε ένα παράξενο και ανησυχητικό κλίμα. Η δυσφορία τους, παρόλ’ αυτά, εναλλάσσεται με κάποιες στιγμές αστείες, σχεδόν παράλογες.

 

Το “Arachnées” διατρέχεται από ένα αφηγηματικό νήμα που γράφτηκε αρχικά στο χαρτί. Η χορογραφία εμμένει στη μουσικότητα της κίνησης και εμπνέεται από τον γερμανικό εξπρεσσιονιστικό χορό.

 

Χορογραφία και ερμηνεία: Μαρία Γιάνναρου

Συνεργασία και ερμηνεία: Μαίρη Παρδαλάκη

Κοστούμια: KatiaTheurin

Μουσική: M.Marais, D.Scarlatti, J.FTelemann, T.Merula, C.Francesco, G.FHaendel

 

Βιογραφικά

Η Μαρία Γιάνναρου και η Μαίρη Παρδαλάκη γνωρίστηκαν στο Παρίσι δουλεύοντας για το project “Kyma” της Νίνας Δίπλα, και στη συνέχεια για το “FormEnVie” της Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Δημιούργησαν τη δική τους ομάδα το Νοέμβριο του 2012 και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί το “Arachnées”, χοροθέατρο που είχε δημιουργήσει η Μαρία το 2010 με μία άλλη ερμηνεύτρια. Τον Ιούνιο του 2013 το παρουσίασαν στο Παρίσι.

 

Γεννημένη το 1983, η Μαρία Γιάνναρου περνάει την παιδική της ηλικία στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι όπου σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη. Παράλληλα με τις σπουδές της, αρχίζει μία κατάρτιση, ελεύθερη αλλά εντατική, που περιλαμβάνει σχέδιο, μουσική, αλλά κυρίως χορό, κλασσικό, σύγχρονο ή και παραδοσιακό. Συνεργάζεται με την Mariala Palacio στην παράσταση “Impressions Soudaines”, με τη Μαργαρίτα Αμαραντίδη για το “FormEnVie”, με τη Νίνα Δίπλα στην παράσταση “Κyma” και με τον Ταξιάρχη Βασιλάκο στο “All is one”. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύει τις δικές της παραστάσεις όπου αναμειγνύονται χορός, θέατρο, μουσική, ποίηση, ζωγραφική, μαριονέττες.

 

Η Μαίρη Παρδαλάκη γεννιέται το 1984 στην Αθήνα. Σπουδάζει χορό με τον Daniel Lommel και στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι όπου συνεχίζει τις σπουδές της με τους Wilfride Piollet, Peter Goss και Νίνα Δίπλα. Ταυτόχρονα τελειώνει το πτυχίο της στο τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δουλεύει με τον Willi Dorner για το φεστιβάλ Paris Quartier D’ Eté, στη συνέχεια με τον Elie Hay για το φεστιβάλ Ardanthé στην Vanves. Δουλεύει επίσης στην Αθήνα με την Μαργαρίτα Αμαραντίδη για την παράσταση “FormEnVie”  και με τη Νίνα Δίπλα για το “Kyma”. Δημιουργεί δύο videodances, το “Improvisation” και το “Intérieurs”. Με τις Hélène Gautier και Francesca Saraullo, γεννιέται η πρώτη τους χοροθεατρική παράσταση, “Piccole Marquisakis”, που παρουσιάζεται σε Γενεύη, Μιλάνο και Παρίσι.

 

* η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος residency: καλλιτέχνες με κρίση

Σχετικές ειδήσεις
Εσύ, Εγώ, Εμείς: Συλλογική performance στον Κινητήρα
13.12.2016 13:32
Η Βρετανίδα χορογράφος και εικαστικός Florence Peake παρουσιάζει στις 6 Ιανουαρίου μια εναλλακτική πρόταση για τη συλλογική performance με τίτλο Εσύ, Εγώ, Εμείς στον Κινητήρα.
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 14:58
Όλη η ιστορία και οι κουλτούρες των λαών της Ρωσίας σε μια παράσταση με εξήντα συντελεστές και οχτακόσια κοστούμια που δημιούργησαν τα εργαστήρια των θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι!
Διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού από τον Κινητήρα
22.09.2016 12:29
Ο Κινητήρας εγκαινιάζει καλλιτεχνικά τη νέα σεζόν, διοργανώνοντας διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού στις 8 και 9 Οκτωβρίου.
Διαδρομές, από το Χοροθέατρο Ακτίνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
06.06.2016 13:16
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, το Χοροθέατρο Ακτίνα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση «Διαδρομές», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ανύποπτος Χρόνος από την ομάδα του Κινητήρα στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival 2016

14.04.2016 10:45
Η ομάδα του Κινητήρα παρουσιάζει στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival 2016 την παράσταση Ανύποπτος Χρόνος.