Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Migratory birds: Η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέων των Δολομιτών στη Βορεία Ιταλία

Migratory birds: Η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέων των Δολομιτών στη Βορεία Ιταλία

Η Θεατρική Ομάδα “ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ” του Νίκου Γουδανάκη, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Νέων των Δολομιτών στη Βόρεια Ιταλία με την ελληνική παράσταση «MIGRATORYBIRDS» («Αποδημητικά Πουλιά»).

 

Μια μοντέρνα δραματουργία που πραγματεύεται το φαινόμενο της σύγχρονης μετανάστευσης των Ελλήνων νέων επιστημόνων λόγω της κρίσης, προς τις πιο πλούσιες χώρες. Το έργο είναι του Νίκου Γουδανάκη και βασίστηκε σε ιδέες, αυτοσχεδιασμούς, προτάσεις βίντεο, και μουσικές προτάσεις των φοιτητριών που συμμετέχουν. Χρησιμοποιεί κώδικες σωματικού αυτοσχεδιασμού, χορού, στοιχεία από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, αλλά και ανατρεπτικό χιούμορ, ενώ παρουσιάζει μέσα από προβολές βίντεο την καθημερινότητα των νέων στις πόλεις της Ελλάδας. Είναι μια παράσταση που βασίζεται στη σκληρότητα, την ψυχολογική βία, και τα αδιέξοδα, αλλά σκοπός της είναι να καταλήξει σε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και να περάσει στο Κοινό, ότι μετά από κάθε μεγάλη τρικυμία στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, ξαναγεννήθηκαν γενιές που χτίσανε τον Κόσμο από την αρχή.

 

Σκοπός του φεστιβάλ Νέων των Δολομιτών είναι να μεταφέρει την ιδέα των νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, το θέατρο, τη μουσική , και να χτίσει γέφυρες για νέες και διαφορετικού είδους  συνεργασίες μεταξύ των νέων από διαφορετικές χώρες.  Για τους νέους  της περιοχής του Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια  είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, μέσω συναντήσεων, θεατρικών παραστάσεων, ανταλλαγών, σεμιναρίων και εκδηλώσεων και όλα αυτά με φόντο το τοπίο των μαγευτικών ιταλικών Άλπεων, "σε μια διαφορετική διάσταση της ζωής , μερικές φορές σαν σε παραμύθι", όπως οι ίδιοι διοργανωτές δηλώνουν.

 

Στο φεστιβάλ μετέχουν ομάδες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και φυσικά την Ιταλία με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβιώσουν σε μια πολιτιστική κοινότητα στο ειδυλλιακό Barcis των ιταλικών Άλπεων. To Φεστιβάλ Νέων των Δολομιτών θα διαρκέσει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2013.

 

Η προετοιμασία της ομάδας Αντίστιξη του Νίκου Γουναδάκη πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, συμμετέχουν 7 φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με υποτροφία του φεστιβάλ και την θερμή συμπαράσταση της Προέδρου του Τμήματος, κ. Άλκηστις Κοντογιάννη.

 

Ο Νίκος Γουδανάκης διδάσκει Υποκριτική στην περιοχή αυτή της Ιταλίας, και συνεργάζεται χρόνια με θεατρικές σχολές του Τριβένετο. Επίσης εργάστηκε για χρόνια σε θέατρα της Γερμανίας, ενώ τον τελευταίο καιρό ερευνά θεατρικούς κώδικες του σώματος σε περιοχές της Κίνας, διδάσκοντας ταυτόχρονα ελληνικό δράμα.

 

Παιδαγωγική και καλλιτεχνική βοήθεια παρείχε ο καθηγητής κ. Στυλιανός Ροδαρέλλης, ενώ οι φοιτήτριες που θα ταξιδέψουν για τις ιταλικές Άλπεις είναι, οι Αναστασία Σιαχάμη, Ανίτα Αποστόλου , Δήμητρα Μάστορα, Ηλέκτρα Παππά, Φωτεινή Γκανιάτσα, Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου , Χριστίνα Θεμελή.

Σχετικές ειδήσεις
Off off Athens 8: Η πρώτη εβδομάδα παραστάσεων στο Επί Κολωνώ
24.05.2016 11:58
Το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στο Επί Κολωνώ, από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
Μεγάλη επιτυχία για την Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών με Θέμα τον Εμφύλιο
04.04.2016 15:33
Η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών: «Θέμα Εμφύλιος» που διοργάνωσε η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου από Τετάρτη 30 Μαρτίου ως Κυριακή 3 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις της με μεγάλη επιτυχία. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις διερεύνησαν τις διαδρομές της ατομικής και συλλογικής μνήμης ενός θέματος που ακόμη και σήμερα θεωρείται ταμπού, και η αφήγησή του παραμένει τραυματική.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. 
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού
24.02.2016 10:30
Το Εθνικό Θέατρο και η Πειραματική Σκηνή -1 ευχαριστεί όλες τις ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη φετινή Πλατφόρμα νέων δημιουργών: "Θέμα Εμφύλιος".
Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών
04.02.2016 10:38
Ιδρύθηκε στην Αθήνα η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.), με σκοπό να στηρίξει και να προωθήσει το ελληνικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η νεοσύστατη Ένωση, σχετικά με την ίδρυση, τους στόχους και τις προθέσεις της.