Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μπεριόσκα από το Κρατικό Χοροθέατρο Μόσχας, για 2 παραστάσεις στην Ελλάδα

Μπεριόσκα από το Κρατικό Χοροθέατρο Μόσχας, για 2 παραστάσεις στην Ελλάδα

Τα Κρατικά Μπαλέτα Μπεριόσκα θα βρεθούν στη χώρα μας για δυο βραδιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής της κάθε πόλης, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013 αντίστοιχα.

 

Έχοντας στις αποσκευές τους 65 χρόνια έμπνευσης, δημιουργίας και αναγνώρισης, θα μας παρουσιάσουν γοητευτικές αλλά και απαιτητικές χορογραφίες, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας. Και ως το σήμα κατατεθέν ενός πολιτιστικού θησαυρού που ταξίδεψε σε πάνω από 80 χώρες σε πέντε ηπείρους, κερδίζοντας χειροκρότημα, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση.

 

Εμπνεύστρια των Μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντέζντινα, η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας εμπλουτίζοντάς τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957 τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των Μπαλέτων Μπεριόσκα πήρε η Μίρα Κολτσόβα –της χορογραφικής σχολής Μπολσόι– εμφυσώντας νέα πνοή στο Σύνολο. Στηριζόμενη στη διαρκή έρευνα και έχοντας πάντα ως βάση την παράδοση, έδωσε ταυτότητα, ρυθμό και πλουραλισμό στα μπαλέτα, προσδίδοντάς τους φήμη και κύρος. Γρήγορα τα Μπεριόσκα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ζωντανεύοντας τον βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής και κάνοντας τους απανταχού λάτρεις του χορού να συμφωνήσουν πως τα Μπαλέτα Μπεριόσκα είναι τα καλύτερα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο, αφού διαθέτουν όλα τα καλλιτεχνικά εχέγγυα για παραστάσεις εξαιρετικής αισθητικής. Μάλιστα είναι από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα τόσο υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, βασισμένα σε παραδοσιακά στοιχεία.

 

Με εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Σκάλα του Μιλάνου, τα Μπαλέτα Μπεριόσκα ξεπερνούν κάθε προσδοκία αποκτώντας χιλιάδες θαυμαστές παντού. Ειδικά ο διάσημος πλέον κυκλικός χορός «Η σημύδα στον αγρό» όπου οι χορεύτριες μοιάζουν να κυλάνε στη σκηνή σαν σε ποτάμι, αποτελεί το πιο ξεχωριστό δείγμα που το φολκλόρ μετουσιώνεται σε υψηλή τέχνη.

 

Η αναγνώριση των Μπαλέτων Μπεριόσκα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, καθώς έλαβαν το Χρυσό Μετάλλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ως επιβράβευση της καλλιτεχνικής τους προσφοράς στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Καρυοθραύστης από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.11.2016 17:21
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, για να παρουσιάσουν, τον Καρυοθραύστη, την πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου!
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 14:58
Όλη η ιστορία και οι κουλτούρες των λαών της Ρωσίας σε μια παράσταση με εξήντα συντελεστές και οχτακόσια κοστούμια που δημιούργησαν τα εργαστήρια των θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι!
Η Λίμνη των Κύκνων από τα Russian Ballet Theater σε περιοδεία στην Ελλάδα
01.06.2016 14:48
Μετά από τις sold out παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων του φημισμένου «Russian Ballet Theater», φιλοξενείται για λίγες παραστάσεις σε επιλεγμένα θέατρα της Αθήνας και του Πειραιά (26 & 27 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, 28 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας, 29 Ιουνίου στο Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας, 30 Ιουνίου στο Αμαλίειο Θέατρο Αμαρουσίου, 3 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης και 27 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα) και σε επιλεγμένες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το βραβευμένο και διάσημο «Russian Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας.
Τα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
31.05.2016 15:39
Τα θρυλικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανέρχονται μετά από 12 χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016, για να παρουσιάσουν 2 μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η Ωραία Κοιμωμένη από το St. Petersburg State Ice Ballet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
14.04.2016 12:56
Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με την Ωραία Κοιμωμένη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, το «Μπαλέτο των Μπαλέτων», σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin.