Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον, του Σίμου Κακάλα στην Επίδαυρο

Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον, του Σίμου Κακάλα στην Επίδαυρο

H Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Σίμος Κακάλας παρουσιάζει την παράσταση Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για μια και μοναδική παράσταση, το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013, στις 20.00.


Η καινούργια δουλειά της ομάδας Χώρος, βασίζεται στο ποιητικό κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια, που κυκλοφόρησε τα τέλη του 2006 και σύντομα χαρακτηρίστηκε ως ένα εντελώς ξεχωριστό διαμάντι της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα ποιητικό κείμενο που καταδύεται στη μνήμη του τόπου, ανατρέχει στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας, στην πάλη της καθημερινότητας με τη λογιοσύνη, στην ουσία – τελικά - της Ύπαρξης.

 

Ο Σίμος Κακάλας το αντιμετώπισε ως ένα κείμενο που σε καλεί να ερμηνεύσεις. Τις λέξεις του, τους ρυθμούς, τις σιωπές του. Το κείμενο αυτό, το εμπλούτισε με αποσπάσματα από τον Οιδίποδα Τύραννο (μετάφραση Ν. Παναγιωτόπουλου), θέλοντας να μιλήσει για την προσπάθεια του ανθρώπου να οδηγηθεί στην αυτογνωσία. Όπως λέει ο ίδιος, Η παράσταση προσπαθεί να ερμηνεύσει την πολυσημία, να μιλήσει μέσα απ’ αυτή, να βρει ένα δρόμο εικαστικό, να προτείνει μια εκφορά λόγου.

Πρόκειται για μια δουλειά εν εξελίξει, με χορό, ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής. Μια άσκηση που την ίδια στιγμή είναι παράσταση και η οποία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά τη λήξη της.

 

Πρόκειται τελικά για ένα Σύσσημον, ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μια προσπάθεια να αποκτήσουν φωνή όσοι δε μπορούν να ακουστούν.

Κείμενα

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος (Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια)

 

Σκηνοθεσία/Επεξεργασία κειμένου

Σίμος Κακάλας

Κοστούμια

Κέννυ ΜακΛέλαν

 

Μάσκες

Μάρθα Φωκά

 

Φωτισμοί

Περικλής Μαθιέλλης

 

Ηθοποιοι

Έλενα Μαυρίδου

Δήμητρα Κούζα

Δήμητρα Λαρεντζάκη

Βασίλης Παπαγεωργίου

Βαγγέλης Κρανιώτης

 

Μουσικοί

Κωστής Κυριτσάκης

Γιάννης Παπαδόπουλος

Χρήστος Μπάρμπας

Σχετικές ειδήσεις
Ο Φόβος τρώει τα σωθικά, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης
03.01.2017 11:39
Το Θέατρο Τέχνης συμπράττοντας με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει από τις 26 Ιανουαρίου στη σκηνή του Υπογείου τη θεατρική μεταφορά του θρυλικού έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με την Τάνια Τσανακλίδου στο ρόλο της Έμμι.
«Επτά επί Θήβας»: Αποθέωση και συγκίνηση στην Επίδαυρο
25.07.2016 16:51
Αποθέωση για τους «Επτά επί Θήβας» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις δύο παραστάσεις της καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ που δόθηκαν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου, σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
 Όρνιθες, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30.06.2016 16:50
Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.
Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι από το studio του Θεάτρου Εταιρότητα στο Black Box
09.05.2016 14:46
Το STUDIO του Θεάτρου Εταιρότητα παρουσιάζει μια… «Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι»! Μια προσπάθεια βασισμένη σε αποσπάσματα από το έργο του Πωλ Κλωντέλ «Το Ατλαζένιο Γοβάκι» ή «Το χειρότερο δεν είναι πάντα σίγουρο», με σαφείς επιρροές από τις φιγούρες των ηρώων του ιστορικού κόμικ «Κόρτο Μαλτέζε» του Ούγκο Πράτ και από την κινηματογραφική ταινία «Κάρμεν» του Κάρλος Σάουρα.
Ο Ορέστης σε μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη στην Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
24.03.2016 11:31
Η Εταιρεία Θέατρου Χώρος παρουσιάζει τον Ορέστη, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.