Το χοροθέατρο Λυδία Λίθος παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση το ποίημα του Claude Debussy, Το απομεσήμερο ένος φαύνου, σε χορογραφία της Φένιας Αποστόλου, στη Βίλλα Ροδόπη στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Το ιμπρεσσιονιστικό μουσικό ποίημα του Claude Debussy, εμπνέει τη Φένια Αποστόλου και δημιουργεί μία χορογραφία όπου ανασύρει από τα βάθη του ασυνειδήτού μας την αρχετυπική μορφή του Φαύνου-Θεού Πάνα και της ονειρικής μορφής της Νύμφης-Ιέρειας.

Περνώντας κατευθείαν στη δεύτερη “ανάγνωση”  της μουσικής και της χορογραφίας παρατηρούμε την καθαρή αρσενική δύναμη του Φαύνου, να αναζητά εκείνο το γόνιμο και εύφορο έδαφος που αντιπροσωπεύεται από τη Νύμφη. Αντ’ αυτού βρίσκει, στην απεριόριστη δύναμη του υγρού στοιχείου, την απεικόνιση του δικού του ασυνείδητου. Προς στιγμήν η Νύμφη ανοίγει τις πύλες της γνώσης στο νεαρό Φαύνο, όμως αυτός επιδεικνύει την ανωριμότητα της νεανικότητάς του τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη διαφορά στο επίπεδο των δύο συνειδήσεων. Η νύμφη καλύπτει τον ανεκτίμητο πλούτο της πίσω από φύλλα και κλαδιά δέντρων και μέσα από την παραζάλη της καινούργιας πληροφορίας ο Φαύνος προσπαθεί να ξαναβρεί τον αρχέγονο εαυτό, κοιτάζοντας μέσα από τον καθρέφτη της κάμερας.

Χορογραφία με αρκετά συμπυκνωμένο νόημα, περιγράφει με ανανεωτικό, ευρηματικό τρόπο τη συνύπαρξη και αντίθεση του συνειδητού και ασυνείδητου, του θηλυκού και αρσενικού.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκδήλωσης Πανσέληνος στον Κήπο του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

L’ Apres midi d’ un Faune
Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Μουσική: Claude Debussy
Φαύνος: Ηλίας Μπαγεώργος
Νύμφη: Φένια Αποστόλου
Παραγωγή: Χοροθέατρο “Λυδία Λίθος”, 2013

Πρώτη παρουσίαση 21 Αυγούστου 2013