Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το απομεσήμερο ένος φαύνου από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Το απομεσήμερο ένος φαύνου από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Το χοροθέατρο Λυδία Λίθος παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση το ποίημα του Claude Debussy, Το απομεσήμερο ένος φαύνου, σε χορογραφία της Φένιας Αποστόλου , στη Βίλλα Ροδόπη στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

 

Το ιμπρεσσιονιστικό μουσικό ποίημα του Claude Debussy, εμπνέει τη Φένια Αποστόλου και δημιουργεί μία χορογραφία όπου ανασύρει από τα βάθη του ασυνειδήτού μας την αρχετυπική μορφή του Φαύνου-Θεού Πάνα και της ονειρικής μορφής της Νύμφης-Ιέρειας.

 

Περνώντας κατευθείαν στη δεύτερη "ανάγνωση"  της μουσικής και της χορογραφίας παρατηρούμε την καθαρή αρσενική δύναμη του Φαύνου, να αναζητά εκείνο το γόνιμο και εύφορο έδαφος που αντιπροσωπεύεται από τη Νύμφη. Αντ' αυτού βρίσκει, στην απεριόριστη δύναμη του υγρού στοιχείου, την απεικόνιση του δικού του ασυνείδητου. Προς στιγμήν η Νύμφη ανοίγει τις πύλες της γνώσης στο νεαρό Φαύνο, όμως αυτός επιδεικνύει την ανωριμότητα της νεανικότητάς του τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη διαφορά στο επίπεδο των δύο συνειδήσεων. Η νύμφη καλύπτει τον ανεκτίμητο πλούτο της πίσω από φύλλα και κλαδιά δέντρων και μέσα από την παραζάλη της καινούργιας πληροφορίας ο Φαύνος προσπαθεί να ξαναβρεί τον αρχέγονο εαυτό, κοιτάζοντας μέσα από τον καθρέφτη της κάμερας.

 

Χορογραφία με αρκετά συμπυκνωμένο νόημα, περιγράφει με ανανεωτικό, ευρηματικό τρόπο τη συνύπαρξη και αντίθεση του συνειδητού και ασυνείδητου, του θηλυκού και αρσενικού.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκδήλωσης Πανσέληνος στον Κήπο του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου .

 

L' Apres midi d' un Faune
Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Μουσική: Claude Debussy
Φαύνος: Ηλίας Μπαγεώργος
Νύμφη: Φένια Αποστόλου
Παραγωγή: Χοροθέατρο "Λυδία Λίθος", 2013

Πρώτη παρουσίαση 21 Αυγούστου 2013

Σχετικές ειδήσεις
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 14:58
Όλη η ιστορία και οι κουλτούρες των λαών της Ρωσίας σε μια παράσταση με εξήντα συντελεστές και οχτακόσια κοστούμια που δημιούργησαν τα εργαστήρια των θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι!
Η Βασίλισσα του Χιονιού από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.10.2016 15:42
Φέτος, το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων θα λάμψει πάνω από το Μέγαρο Μουσικής. Μια νέα διεθνής παραγωγή μπαλέτου κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα! Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του Χιονιού που βασίζεται στο πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Διαδρομές, από το Χοροθέατρο Ακτίνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
06.06.2016 13:16
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, το Χοροθέατρο Ακτίνα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση «Διαδρομές», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Twisted Genders της Φένιας Αποστόλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
27.05.2016 15:37
Η Φένια Αποστόλου, μετά την συμμετοχή της στο 13ο International Dublin Gay Theatre Festival στην Ιρλανδία ως ηθοποιός, παρουσιάζει την νέα της χορογραφική δουλειά «Twisted Genders» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Κεντρική Σκηνή) την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 21:00.
Σπάρτακος από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
07.03.2016 14:30
Ένα από διασημότερα επικά έργα του νεοκλασικού ρωσικού μπαλέτου, τον Σπάρτακο, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, θα απολαύσουν οι φίλοι του χορού την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.