Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Γλυπτά Αιγαίου, έκθεση του Νίκου Αναγνωστόπουλου στη Σύρο

Γλυπτά Αιγαίου, έκθεση του Νίκου Αναγνωστόπουλου στη Σύρο

Στο όμορφο νησί της Σύρου θα φιλοξενηθεί η έκθεση μικρών γλυπτών-κατασκευών με τίτλο « γλυπτά Αιγαίου» του Νίκου Αναγνωστόπουλου στον χώρο της ταβέρνας Αμπέλα στην παραλία Αμπέλα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι τις 18 Αυγούστου 2013.

 

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική , φωτογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, “Pietro Vanucci” στην Περούτζια Ιταλίας. Από το 1988 διδάσκει τα μαθήματα του κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Π.Λ. Πάτρας και από το 1999 τα μαθήματα ειδικότητας του 6ου Τ.Ε.Ε. Από το 2008 μέχρι το 2013 ήταν υπεύθυνος του καλλιτεχνικού εργαστηρίου στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας. Το διάστημα 1995-1997 εκπονεί μεταπτυχιακή εργασία στην ΑΣΚΤ Αθήνας με θέμα «Σύμβολα και Ελληνικό τοπίο» με την επίβλεψη τριμελούς επιτροπής καθηγητών της σχολής και συντονιστή τον ζωγράφο Δημοσθένη Κοκκινίδη.

 

Έχει σχεδιάσει αφίσες και έντυπα για εκθέσεις και συναυλίες του χώρου τέχνης-εστιατόριο «δροσερινό». Το 2002 ιδρύει την ομάδα «ΣΥΝ» με άλλους τέσσερις καλλιτέχνες με την οποία πραγματοποιήθηκαν πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ήταν επιμελητής σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με σημαντικότερες την έκθεση «όψεις του διαφορετικού» - Κέντρο Τεχνών Σταφιδαποθήκες Μπάρι σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, την έκθεση «το βάρος των πραγμάτων» στου Μύλους Αγ. Γεωργίου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάτρα 2006 και την έκθεση «καμένη γη» εικαστική και λογοτεχνική διαμαρτυρία σε συνεργασία με το Δήμο Ρίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στο κέντρο τεχνών του δήμου Ρίου και το χώρο τέχνης-εστιατόριο «δροσερινό». Η πιο πάνω έκθεση πραγματοποιήθηκε για τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο του 2007 και συμμετείχαν 14 εικαστικοί και 14 λογοτέχνες-ποιητές. Στις πιο πάνω εκθέσεις εκδόθηκαν κατάλογοι

 

«Πηγαίνουμε στη θάλασσα για να ακούσουμε τον εαυτό μας»
Ιούλιος 2013 - Μέγας Γυαλός
Νίκος Αναγνωστόπουλος

Τα συγκεκριμένα μικρά γλυπτά κατασκευές που εκτίθενται στην ταβέρνα Αμπέλα έγιναν τον Ιούλιο του 2013 σε ένα μοναχικό σπίτι με περιβόλι στο Μέγα Γυαλό με θέα στη θάλασσα αποτελούνται από θαλασσόξυλα που έχουν μαζευτεί από παραλίες του Αιγαίου, μικρές ζωγραφικές σε χαρτόνι με ακρυλικά και καθρέφτες.

Αυτό που ενδεχομένως να ξενίσει το θεατή είναι οι καθρέφτες. Γιατί οι καθρέφτες; Μνήμες μέσα μου αλλά και στον τόπο με οδηγούν στο υλικό για τη δημιουργία εικόνων που ορίζουν τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία μέσω αντανάκλασης. Για να κατακτήσουμε την αυτονομία μας νομοτελειακά πρέπει πρώτα να κατακτήσουμε την αυτογνωσία μας. Πολύ απλά αυτά που αντανακλώνται μέσα μας συνειδητά, είναι αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε σε όλα τα πεδία της ύπαρξής μας, νοητικό-ψυχικό-πνευματικό. Η ανάκλαση είναι μια βασική συμπαντική λειτουργία με κύριο μέσο το φως φυσικό ή πνευματικό που είναι συνώνυμο της αντίληψης.

Τελειώνοντας παραθέτω ένα μικρό κείμενο του A.S. Raleigh που εκτιμώ ιδιαίτερα και μία φράση του Γιόζεφ Μπόις, που πραγματοποίησε στη ζωή του σαν καλλιτέχνης αυτό που έλεγε κοινωνική γλυπτική και με έχει σημαδέψει.

…Όλη η αλήθεια που μπορεί να μάθει ο άνθρωπος, είναι απλά εκείνη που αντανακλάται σε αυτόν μέσα από το σύμπαν. Κανένας άνθρωπος δεν είναι γεννήτορας ενός πράγματος. Είναι απλά ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο αντανακλάται ο Κόσμος, ενώ οι σοφότεροι άνθρωποι είναι απλά οι πλέον αποτελεσματικοί καθρέφτες. Όσο περισσότερο εναρμονίζεται το άτομο με το Σύμπαν, όσο γίνεται λαμπρότερο σαν καθρέφτης, τόσο το Σύμπαν μπορεί να αντανακλάται σε αυτό περισσότερο αποτελεσματικά. Έτσι ο Κόσμος αντικατοπτρίζεται σε εμάς και εμείς μπορούμε να τον κατανοήσουμε…

A.S. Raleigh

«Εμείς φυτεύουμε τα δέντρα και τα δέντρα φυτεύουν εμάς»
Γιόζεφ Μπόις
3 Μαΐου 1984
Μπολόνια – Ιταλία

 

Στο χώρο της Αμπέλας την ίδια μέρα 8/8 στις 21:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του κοντραμπασίστα Σπήλιου Καστάνη σε ένα σόλο με τίτλο “Doublebase and toys”. Ο Σπήλιος Καστάνης γεννήθηκε το 1964 σε ένα χωριό στην Αρκαδία. Είναι αυτοδίδακτος στο κοντραμπάσο. Από το ξεκίνημά του ενδιαφερόταν για το blues και την jazz μουσική , καθώς και για την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Μετά την επαφή και την μαθητεία του με τον κοντραμπασίστα Peter Kowald ασχολήθηκε με την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Είναι μέλος του τρίο Günter “baby” Sommer και Φλώρος Φλωρίδης που περιοδεύουν σε συναυλίες στην Ευρώπη. Έχει παίξει με Σαββίνα Γιαννάτου , Ευγένιο Βούλγαρη , Anna Homler, Σωτήρη Ντούβα, Γιάννη Πουππούλη, Σάκη Τσινούκα και άλλους. Διοργάνωσε από το 2004 έως το 2012 τα καλοκαίρια το φεστιβάλ Jazz και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στη λίμνη του Λάδωνα.

Σχετικές ειδήσεις
Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου: έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
24.11.2016 10:38
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από 8 Δεκεμβρίου μέχρι 19 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου».
Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου: έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη στην Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο
10.06.2016 14:18
Την θαλασσινή αύρα μεταφέρει αυτούσια στη νέα σειρά έργων του που δημιούργησε ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης για την έκθεση του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 18 Ιουνίου, με τον εύγλωττο τίτλο Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».
Ανάσα Αιγαίου: Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου στο Παρίσι
06.05.2016 14:54
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 εγκαινιάζεται στην MELKART GALLERY στο Παρίσι, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου σε επιμέλεια Ντόρας Ηλιοπούλου Ρογκάν με τίτλο ΑΝΑΣΑ ΑΙΓΑΙΟΥ / SOUFFLE D’ EGÉE.
Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων: έκθεση της Μαίρης Σχοινά στο Λουτρό των Αέρηδων
21.03.2016 10:28
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (Athens Print Fest) με τη φιλοξενία της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά που φέρει τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα.