Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Προσωπική ταχύτητα - Rebecca Miller
Δημοσίευση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013 10:33
Βιβλίο: Προσωπική ταχύτητα - Rebecca Miller

Η Rebecca Miller, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τα έργα της να έχουν βραβευτεί πολλάκις, τόσο ως λογοτεχνικά κείμενα, όσο και ως κινηματογραφικές μεταφορές βασισμένες πάνω τους.

 

Από την Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Άλλωστε, όντας κόρη του θεατρικού συγγραφέα, Arthur Miller -και σύζυγος του επιτυχημένου και πολυτάλαντου ηθοποιού Daniel Day-Lewis-, δεν θα μπορούσε θεωρητικά να στερείται ταλέντου κι έμπνευσης. Και όπως συνηθίζει, σε αυτό το νέο της μυθιστόρημα , καταπιάνεται για μια ακόμη φορά με την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες και τις επιθυμίες της, με το να επικεντρώνεται ωστόσο στις γυναίκες, τόσο μιας άλλης, όσο και μιας σύγχρονης εποχής, μέσα από το πρίσμα της διαφορετικότητάς τους.

 

Επτά ιστορίες! Επτά, διαφορετικές ιστορίες γυναικών διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικής τάξης, εποχής και τρόπου ζωής που όμως, έχουν ένα κοινό. Σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ξέχασαν ποιες ήταν, ξέχασαν πως είναι να ζουν, όχι για τους άλλους αλλά για τις ίδιες. Παραμέρισαν τα θέλω και τις επιθυμίες τους και τελικά, έχασαν τον εαυτό τους μέσα σε έναν κυκεώνα από τον οποίο, δεν μπορούσαν να βγουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν αλλά γιατί, δεν ήξεραν πως να το κάνουν ή δεν το συνειδητοποιούσαν καν πως έχασαν την ταυτότητά τους. Όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που την πόρτα της ζωής του χτύπησε το άτομο εκείνο που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πως ίσως, είχαν ακόμα τον χρόνο να γίνουν. Γιατί ο καθένας από εμάς, χρειάζεται τον χρόνο του και αυτός, μέσα στο άπειρο, είναι πάντα, πολύ σχετικός.

 

Η γραφή της Miller, δυναμική και ειλικρινής. Σε παρασύρει στην καρδιά της κάθε ιστορίας χωριστά και σε κρατάει εκεί, όχι περισσότερο απ' όσο πραγματικά χρειάζεται. Μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά, σαν μέσα από κλειδαρότρυπα, στην ζωή της κάθε πρωταγωνίστριάς της, τόσο όσο χρειάζεται για να καταλάβουμε τα κίνητρά της, τους λόγους που οι αποφάσεις την οδήγησαν στο παρόν που περιγράφει, όσο και τους λόγους εκείνους που ξύπνησαν και πάλι μέσα τους την επιθυμία να ζήσουν, χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς πρέπει, ακολουθώντας την καρδιά αλλά και το ένστικτό τους. Γυναίκες της καθημερινότητας, γυναίκες της διπλανής πόρτας που η κάθε μία από αυτές, θα μπορούσε να είμαστε εμείς, η φίλη μας, η γειτόνισσά μας, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν το έχουμε ανακαλύψει, τουλάχιστον, όχι ακόμα.

 

Λιτό και χωρίς να προσπαθεί να προκαλέσει φτηνή συγκίνηση, ούτε επιδιώκοντας απαραίτητα την ταύτιση, όσο την κατανόηση, το βιβλίο αυτό της Miller, αποτελεί ουσιαστικά μια εξομολόγηση, μια βουτιά στα άδυτα του γυναικείου ψυχισμού που πολλές φορές, λειτουργεί κι επηρεάζεται από κανόνες, πρέπει και μη. Είναι μια απόδειξη του ότι ο καθένας μας, χρειάζεται το δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι, ποιος μπορεί να γίνει. "Προσωπική Ταχύτητα" ο τίτλος που δεν αποτελεί απλά το όνομα ενός βιβλίου αλλά μια διαπίστωση και καθιστά ξεκάθαρο, πόσο διαφορετικοί είμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας, ακόμα κι αν ανήκουμε στο ίδιο φύλο γιατί ακόμα και τότε, οι διαφορές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν και κατ' επέκτασιν, καθορίζουν και την ίδια μας τη ζωή, το πεπρωμένο και τη μοίρα μας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Rebecca Miller
Μεταφραστής: Μοίρα Μάρα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-16-3572-9

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.