Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: Προσωπική ταχύτητα - Rebecca Miller
Δημοσίευση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013 10:33
Βιβλίο: Προσωπική ταχύτητα - Rebecca Miller

Η Rebecca Miller, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τα έργα της να έχουν βραβευτεί πολλάκις, τόσο ως λογοτεχνικά κείμενα, όσο και ως κινηματογραφικές μεταφορές βασισμένες πάνω τους.

 

Από την Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Άλλωστε, όντας κόρη του θεατρικού συγγραφέα, Arthur Miller -και σύζυγος του επιτυχημένου και πολυτάλαντου ηθοποιού Daniel Day-Lewis-, δεν θα μπορούσε θεωρητικά να στερείται ταλέντου κι έμπνευσης. Και όπως συνηθίζει, σε αυτό το νέο της μυθιστόρημα , καταπιάνεται για μια ακόμη φορά με την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες και τις επιθυμίες της, με το να επικεντρώνεται ωστόσο στις γυναίκες, τόσο μιας άλλης, όσο και μιας σύγχρονης εποχής, μέσα από το πρίσμα της διαφορετικότητάς τους.

 

Επτά ιστορίες! Επτά, διαφορετικές ιστορίες γυναικών διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικής τάξης, εποχής και τρόπου ζωής που όμως, έχουν ένα κοινό. Σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ξέχασαν ποιες ήταν, ξέχασαν πως είναι να ζουν, όχι για τους άλλους αλλά για τις ίδιες. Παραμέρισαν τα θέλω και τις επιθυμίες τους και τελικά, έχασαν τον εαυτό τους μέσα σε έναν κυκεώνα από τον οποίο, δεν μπορούσαν να βγουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν αλλά γιατί, δεν ήξεραν πως να το κάνουν ή δεν το συνειδητοποιούσαν καν πως έχασαν την ταυτότητά τους. Όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που την πόρτα της ζωής του χτύπησε το άτομο εκείνο που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πως ίσως, είχαν ακόμα τον χρόνο να γίνουν. Γιατί ο καθένας από εμάς, χρειάζεται τον χρόνο του και αυτός, μέσα στο άπειρο, είναι πάντα, πολύ σχετικός.

 

Η γραφή της Miller, δυναμική και ειλικρινής. Σε παρασύρει στην καρδιά της κάθε ιστορίας χωριστά και σε κρατάει εκεί, όχι περισσότερο απ' όσο πραγματικά χρειάζεται. Μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά, σαν μέσα από κλειδαρότρυπα, στην ζωή της κάθε πρωταγωνίστριάς της, τόσο όσο χρειάζεται για να καταλάβουμε τα κίνητρά της, τους λόγους που οι αποφάσεις την οδήγησαν στο παρόν που περιγράφει, όσο και τους λόγους εκείνους που ξύπνησαν και πάλι μέσα τους την επιθυμία να ζήσουν, χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς πρέπει, ακολουθώντας την καρδιά αλλά και το ένστικτό τους. Γυναίκες της καθημερινότητας, γυναίκες της διπλανής πόρτας που η κάθε μία από αυτές, θα μπορούσε να είμαστε εμείς, η φίλη μας, η γειτόνισσά μας, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν το έχουμε ανακαλύψει, τουλάχιστον, όχι ακόμα.

 

Λιτό και χωρίς να προσπαθεί να προκαλέσει φτηνή συγκίνηση, ούτε επιδιώκοντας απαραίτητα την ταύτιση, όσο την κατανόηση, το βιβλίο αυτό της Miller, αποτελεί ουσιαστικά μια εξομολόγηση, μια βουτιά στα άδυτα του γυναικείου ψυχισμού που πολλές φορές, λειτουργεί κι επηρεάζεται από κανόνες, πρέπει και μη. Είναι μια απόδειξη του ότι ο καθένας μας, χρειάζεται το δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι, ποιος μπορεί να γίνει. "Προσωπική Ταχύτητα" ο τίτλος που δεν αποτελεί απλά το όνομα ενός βιβλίου αλλά μια διαπίστωση και καθιστά ξεκάθαρο, πόσο διαφορετικοί είμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας, ακόμα κι αν ανήκουμε στο ίδιο φύλο γιατί ακόμα και τότε, οι διαφορές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν και κατ' επέκτασιν, καθορίζουν και την ίδια μας τη ζωή, το πεπρωμένο και τη μοίρα μας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Rebecca Miller
Μεταφραστής: Μοίρα Μάρα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-16-3572-9

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.