Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό κόσμο του Κ.Π. Καβάφη με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του.

Μετά την επιτυχία της στην Ιanos Αίθουσα Τέχνης στην Αθήνα, η έκθεση “Αόρατος Θίασος”, αφιερωμένη στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή, φιλοξενείται στην οικία Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα, ενταγμένη στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τα έργα, ενσωματωμένα με σκηνογραφικό τρόπο σε όλους τους χώρους του θαυμάσιου αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου (Ανδρώνας, χαρέμι, μουσαφίρ οντάς, λουτρά, κελάρια κλπ), ανασυνθέτουν μια καβαφική ατμόσφαιρα, απόλυτα ποιητική.

Η έκθεση ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, για να παρουσιαστεί στην Όπερα του Καΐρου, στο πλαίσιο των φετινών 13ων Καβαφείων, τον προσεχή Δεκέμβριο σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την Όπερα του Καΐρου.

Ο τίτλος του αφιερώματος στον Καβάφη «Αόρατος Θίασος», προερχόμενος από τον στίχο του εμβληματικού όσο και εξαιρετικά επίκαιρου ποιήματος «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», μιλά για τις αόρατες σταθερές, για τους ανθρώπους και τις αξίες που μπορούμε και επιλέγουμε να συγκρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ώρα που αναγκαστικά «αποχαιρετούμε» την ιδανική Αλεξάνδρεια. Μιλά για τα «πιστεύω» που εξακολουθούν να λειτουργούν ως τρόπος ζωής και κινητήρια δύναμη.

Με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση του ποιητή, επιθυμία μας είναι ο «Αόρατος Θίασος» να αποτελέσει έναν τόπο εικαστικής περιπλάνησης στην ποίηση του Καβάφη. Είτε «αναγιγνώσκοντας» και διεισδύοντας στο ποιήμα με το οποίο επέλεξαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες να συνομιλήσουν, είτε αποτυπώνοντας κάποιο από τα λιγότερο συγκεκριμένα αλλά εξίσου σημαντικά ίχνη και σημεία στίξης του κόσμου του ποιητή.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Στέλιος Αλεξάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Σοφία Δατσέρη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κόντης, Μαρίνα Κροντηρά, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης, Ελεονώρα Σταθοπούλου, Λίλα Σωτηρίου, Ειρήνη Τατάκη, Άννα Φιλίνη, Πάβλος Χαμπίδης.