Το Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη παρουσιάζει τη Ζωή Παπαδοπούλου για μία συναυλία στις 13 Αυγούστου.

Η Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια με φωνή ιδανική για σχεδόν όλων των ειδών τα τραγούδια, που τραγουδά πάντα με οδηγό τη ψυχή της και έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες και την ερμηνεία της μέσα από τις συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια με τους Μητροπάνο, Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Κότσιρα, Μαριώ, Μακεδόνα, κ.α.

Έχοντας ετοιμάσει ένα μελωδικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί, ερμηνεύει τραγούδια της ψυχής, τραγούδια αγαπημένα, αξέχαστα, τρυφερά, συγκινητικά, ερωτικά, χαρούμενα, μελαγχολικά, σε μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο, στο οποίο την συνοδεύει ο μόνιμος συνεργάτης της Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Ζωή Παπαδοπούλου, φωνή

Η Ζωή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με μουσική κατ’ οίκον διανομή, μετά φίλων, συγγενών και τρελού ακορντεόν. Παιδί ακόμη τραγουδούσε την «Κουτσή κιθάρα» του Λοΐζου στην χορωδία της Σταυρούπολης. Κι έπειτα, ήρθε το πρώτο της συγκρότημα στην Α’ Γυμνασίου, και οι εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, όπου την ξεχωρίζει ο Μανώλης Ρασούλης και την ακούει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο οποίος της κάνει πρόταση να εμφανιστεί μαζί του στην Αθήνα. Το 2002 η Ζωή Παπαδοπούλου έρχεται στην Αθήνα. Από εκεί και έπειτα όλα εξελίσσονται σαν σε ταινία … οι συνεργασίες της με τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Κότσιρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Πασχάλη Τερζή, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Αντώνη Ρέμο.

Τρία χρόνια μετά, κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της Ζωής (σε παραγωγή της Χ. Αλεξίου) με τίτλο «Κρύσταλλα κόκκινα φιλιά», που γίνεται ευρύτερα γνωστός με τις φωνές και των δυο να τραγουδάνε «Αχ και να σε είχα εδώ». Το 2008 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της με τίτλο «Τατουάζ» και η χαρακτηριστική φωνή της Ζωής ταξιδεύει στα ερτζιανά, ερμηνεύοντας τους στίχους της Χαρούλας Αλεξίου στο ομώνυμο τραγούδι. Είναι η στιγμή που η Ζωή πυκνώνει τις εμφανίσεις της σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές, γράφοντας τη δική της πορεία στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Τη βραδιά αυτή στο Μέγαρο Γκύζη η Ζωή Παπαδοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον συνθέτη και πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη, ερμηνεύει αξέχαστα τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, που ερμήνευσαν αγαπημένες φωνές όπως η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη κ.ά., αλλά και τραγούδια από τους δύο προσωπικούς της δίσκους και από το νέο της υπό έκδοση CD με τίτλο «Ξαναγεννήσου». Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωνή της Ζωής Παπαδοπούλου συνυπάρχουν το σήμερα και το χθες και αυτή η συνύπαρξη γεννά μια ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα.

Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο

Γεννήθηκε στη  Κύπρο το 1976. Είναι διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών με καθηγητή τον Πέτρο Χριστοδουλίδη. Διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται ως πιανίστας και ενορχηστρωτής με πολλούς συνθέτες (Λεοντής, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος) και τραγουδιστές του ελλαδικού μουσικού χώρου. Το 2000 κέρδισε το Α’ βραβείο στους αγώνες σύνθεσης της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Το 2009 κυκλοφόρησε τη πρώτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Φαγιούμ» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου. Έχει γράψει μουσική για αρκετά θεατρικά έργα στη Κύπρο (ΘΟΚ) και στην Ελλάδα,  για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ γενικότερα συνθέτει και ενορχηστρώνει μουσική για πιάνο, για συμφωνική ορχήστρα και για μικρά μουσικά σύνολα.