Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση ζωγραφικής, στην γκαλερί Krateras στην Οία Σαντορίνης

Έκθεση ζωγραφικής, στην γκαλερί Krateras στην Οία Σαντορίνης

Η Γκαλερί Kraterasστην Οία της Σαντορίνης, παρουσιάζει μια έκθεση ζωγραφικής με έργα των Χρόνη Μπότσογλου, Βασίλη Παπανικολάου και Απόστολου Χαντζαρά, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 και θα διαρκέσει έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Μετά την επιτυχία της εικαστικής συνομιλίας τριών ζωγράφων, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Σταθόπουλου, Απόστολου Χαντζαρά, το καλοκαίρι του 2012, η Γκαλερί Krateras οργανώνει την επόμενη εικαστική συνάντηση για το 2013, στην Οία Θήρας.

 

Η έκθεση ακολουθεί την περυσινή πρακτική να προβάλλει έλληνες ζωγράφους από το 1960 έως σήμερα. Σε κάθε έκθεση ένας εικαστικός επιλέγει να παρουσιάζει το έργο του με άλλους δύο καλλιτέχνες .

 

Αυτή τη φορά ο Χρόνης Μπότσογλου επιλέγει να εκθέσει με τους ζωγράφους και πρώην μαθητές του Απόστολο Χαντζαρά και Βασίλη Παπανικολάου. Μια τριλογία από τρεις καλλιτέχνες, με διαφορετικές εικαστικές αντιλήψεις, με διαφορετικές τεχνικές, με διαφορετικές ηλικίες αλλά που συνυπήρξαν στο παρελθόν και συνυντιούνται ξανά και συνομιλούν στο γεμάτο ιστορία και μνήμες νησί της λάβας.

 Χαντζαράς

Η επιμελήτρια σημειώνει:

«Ο Χρόνης Μπότσογλου, παρουσιάζει τοπία, έργα της τελευταίας του θεματικής προτίμησης, εμποτισμένα με τη γνώριμη αυτοβιογραφική γραφή του. Οι τόποι των προσωπικών του ενθυμημάτων, τα «αγαπημένα» του, ιδωμένα με τις δικές του προσλαμβάνουσες μετατρέπονται σε γλαφυρές εικόνες που μεταφέρουν «εσώψυχα», γιατί όπως συνηθίζει στη ζωγραφική του διηγείται και μαρτυρεί. Ιχνηλατεί τα τοπία του, με περισσή ένταση στο χρώμα καταγράφοντας διακριτικά ιστορίες τοπίων με μαρτυρίες ανθρώπων και τεκμήρια ψυχής, όπως τα αφουγκράζεται από τα βιώματα και τις μνήμες του. Ξεκινώντας από μια τυχαία οπτική απόδοση οδηγείται -δουλεύοντας επίμονα και σπουδάζοντας σχολαστικά κάθε πινελιά- στην εσωτερικότητα των δικών του τόπων. Αυτών των εύθραυστων απεικονίσεων που προέρχονται από την ανάγκη μιας προσωπικής εξωτερίκευσης, γιατί πιστεύει πως στην τέχνη του εικαστικού υπάρχει τόσο η ανάγκη της αισθητικής απόδοσης, όσο και της εννοιολογικής έκφρασης.

 

Ο Βασίλης Παπανικολάου, παρουσιάζει τοπία που πάλλονται μεταξύ του ονειρικού και του αντικειμενικού. Η πλαστικότητα των έργων του οφείλεται συχνά και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που δημιουργεί με περιττή ευαισθησία. Αληθινά τοπία μετατρέπονται με τη χρωματική παλέτα του σε τοπία γαλήνης και ισορροπίας, σαν να θέλει να αποδώσει paysagesideal. Άλλωστε, παρά τις μερικές αφαιρετικές τάσεις και τις ιδιότυπες χαρακτηριστικές χωροθετήσεις, στις τοπιογραφικές συνθέσεις του, είναι εμφανής και η αναζήτηση μιας υψηλής εξιδανικευμένης αισθητικής. Η συστηματική αφηγηματική διάθεση, τον οδηγεί σε μια ιδεατή απόδοση του μεγαλείου της φύσης, αλλά με σαφείς υπαινιγμούς και στην ανθρώπινη κλίμακα.

 Παπανικολάου

Ο Απόστολος Χαντζαράς παρουσιάζει τοπία της καθημερινότητας «τοπία δράσης», που αποδίδονται με ρεαλιστικές αλλά και υπερ-ρεαλιστικές απεικονίσεις. Άλλοτε τα πρόσωπα μετατρέπονται σε μυθικά, άλλοτε τα τοπία είναι φανταστικά και άλλοτε όλα γίνονται εξαιρετικά οικεία. Αυτή η μετάβαση μεταξύ πραγματικού και εξωπραγματικού γίνεται στο έργο του με τέτοια ευγλωττία, που μαγνητίζει τον θεατή. Παράλληλα, εντυπωσιάζει με την αυθεντική ελληνικότητα που εκπέμπει το γνώριμο προσωπικό του ύφος. Η πανδαισία των χρωμάτων, η αέναη κίνηση των προσώπων, οι εικόνες- κλειδιά των τοπίων, η χρήση εικονογραφικών δανείων του παρελθόντος, ο συνδυασμός των πολλαπλών διηγήσεων στον ίδιο καμβά, συντελούν σε μια άκρα ενδιαφέρουσα και δελεαστική εικαστική γραφή.

 

Η Γκαλερί Κρατήρας παρουσιάζει ένα μικρό πολιτιστικό οδοιπορικό μέσα από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής τέχνης, μέσα στην προσπάθειά της να προβάλλει την ποιότητα της σύγχρονης δημιουργίας στην Ελλάδα.

 

Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη

Συντονισμός: Λητώ Πιτυρή

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου στη γκαλερί Σκουφά
05.01.2017 16:35
Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00, έκθεση με τα καινούργια έργα ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.
Τέχνη - Τύχη - Τόλμη: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
27.09.2016 11:35
Ο Δ. Κοκκινίδης, ο Κ. Μορταράκος, η Σ. Πολίτη και ο Δ. Χιωτόπουλος συναντώνται σε μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο Τέχνη - Τύχη - Τόλμη στην Γκαλερί Έρση, η οποία θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο
04.07.2016 13:00
Μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και έναν εντυπωσιακό γλυπτό κόκκινο ταύρο, σε φυσικό μέγεθος, παρουσιάζει ο Κωστής Γεωργίου στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο στις 9 Ιουλίου.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.