Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Καλλιτέχνες σε διάλογο: Κωνσταντίνος Ξενάκης – Νίνα Παπακωνσταντίνου, εκδήλωση στην Αίγινα

Καλλιτέχνες σε διάλογο: Κωνσταντίνος Ξενάκης – Νίνα Παπακωνσταντίνου, εκδήλωση στην Αίγινα

Στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση - οικία Seegy-Δημητρακοπούλου στην Παχειά Ράχη της Αίγινας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Καλλιτέχνες σε διάλογο».

 

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόκειται για την πλατφόρμα ανοικτών συνομιλιών « Καλλιτέχνες σε διάλογο» που αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών με στόχο να υπογραμμίσει τον διαρκώς υπάρχοντα εσωτερικό διάλογο στο έργο τους.

Στην πρώτη διοργάνωσή της, το διάλογο ανοίγουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Ξενάκης (1931) και Νίνα Παπακωνσταντίνου (1968). Κινητήρια αφορμή για τη συνάντησή τους αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο και οι δύο καλλιτέχνες προχωρούν στη δημιουργία ενός προσωπικού εικαστικού λεξιλογίου μέσα από την εικονογραφία της γραφής και την εσωτερική ανάγνωση του κόσμου της γνώσης και της επικοινωνίας. Στόχοι της συνάντησης είναι να συζητηθούν πηγές έμπνευσης, επιρροές και πιθανές συγγένειες στο έργο των δύο καλλιτεχνών, αλλά και να υπάρξει μια γενικότερη ανταλλαγή δημιουργικών ιδεών, γνώσεων και απόψεων σχετικά με τη διαδικασία της δημιουργίας και την εικαστική έκφραση.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση στην Παχειά Ράχη στην Αίγινα, στις 2 Αυγούστου στις 21:00, και θα τη συντονίσει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις της συνοδευτικής έκδοσης «Καλλιτέχνες σε διάλογο» θα διατεθεί σε σχολεία της Αίγινας για την προμήθεια γραφικής ύλης.

 

Σχετικά με το έργο των καλλιτεχνών:

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης δημιουργεί ένα οπτικό αλφάβητο που χαρτογραφείται από σύμβολα και κώδικες της καθημερινής ζωής , της επιστήμης και της πολιτισμικής παράδοσης. Στα έργα του, ο κόσμος της γνώσης επαναγράφεται, γεμάτος μεταφορές και προεκτάσεις σκέψεων για το φορτίο της μνήμης, την καταγραφή του χρόνου, τη σύγχρονη αφήγηση και επικοινωνία.

Έχοντας ως αφετηρία του έργου της τα λογοτεχνικά αναγνώσματα, η Νίνα Παπακωνσταντίνου μεταμορφώνει το γραπτό λόγο σε εικαστικό σχέδιο. Υιοθετώντας πρακτικές όπως της αντιγραφής, της χάραξης ή της ιχνογράφησης, επαναπροσδιορίζει τα κείμενα σε εικαστική γραφή και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις έννοιες του χρόνου, της μνήμης, της επικοινωνίας, της γλώσσας ως αποτυπώματος και ως χειρονομίας.

 

Διοργάνωση: ΕΥΔΙΑ

(Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Παραγωγής & Διανομής Πολιτιστικού, Καλλιτεχνικού και Εκπαιδευτικού Έργου)

 

Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου

 

Photo Credit: Κωνσταντίνος Ξενάκης, Texte sans raison, ακρυλικό, 2007

 

Σχετικές ειδήσεις
Τιμητική εκδήλωση για την Άλεξ Μυλωνά στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
18.11.2016 14:20
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά μας προσκαλεί στην εκδήλωση προς τιμήν της Άλεξ Μυλωνά την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 18:30, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της φιλολόγου Claudette Labrosse "Εισαγωγή στο έργο της Άλεξ Μυλωνά" και θα προβληθεί οπτικοακουστική αφήγηση της Ελένης Μυλωνά για την μητέρα της.
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
27 Εικαστικοί & 27 Σχεδιαστές Κοσμημάτων στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ
22.07.2016 16:18
Από 30 Ιουλίου 2016 θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ έκθεση με εικαστικά κοσμήματα 27 σχεδιαστών από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε συνομιλία με ζωγραφικά έργα τέχνης μικρής κλίμακας 27 εικαστικών.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.