Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Οδός Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη, στην Τήνο

Οδός Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη, στην Τήνο

Φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες του αγαπημένου σκηνοθέτη, συναντώνται «στον δρόμο του», στο χωριό Σμαρδάκιτο.

 

Συμμετέχουν: Εύα Κοταμανίδου, Μαργαρίτα Μαντά, Ανδρέας Τσεκούρας, η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου (διεύθυνση Αλίς Λαμπάρς).

 

Προβάλλεται ανέκδοτο υλικό (αρχείο Γ. Φαλκώνη). Παραγωγή Φεστιβάλ - ιδέα - σχεδιασμός Θ. Ροδαμίτης

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Τήνου, κύριος Θέμης Ροδαμίτης, αναφέρει σχετικά:

 

«Σε μια συνάντηση που είχα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο πριν από δύο χρόνια του ζήτησα αν θα ήθελε στα πλαίσια του φεστιβάλ να συμμετάσχει διαβάζοντας Ζακ Λακαριέρ, σε ένα τιμητικό αφιέρωμα που σχεδίαζα από καιρό προς τιμήν του κορυφαίου φιλέλληνα. Τον Ζακ Λακαριέρ είχαμε φιλοξενήσει στο φεστιβάλ Εξωμβούργου, δέκα ημέρες πριν φύγει από τη ζωή. Τότε είχαμε αποχαιρετιστεί τραγουδώντας «Στο περιγιάλι το κρυφό», του Γ. Σεφέρη. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δέχτηκε την πρόταση με χαρά με την προϋπόθεση να τελειώσει την ταινία που προετοίμαζε, που ήταν και η τελευταία του. Δεν θα ξεχάσω εκείνο το βράδυ, τη συζήτηση που είχαμε και τα λόγια που μου είπε για τη συνεργασία του με την Ζαν Μορό, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι καθώς και άλλα πολλά ενδιαφέροντα. Φυσικά η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ καθώς θεωρούσα ότι ο Αγγελόπουλος ήταν ο κατεξοχήν κατάλληλος αφηγητής για να αποδώσει κείμενα από το «Ελληνικό καλοκαίρι» του Λακαριέρ.

 

Πριν από λίγους μήνες, έμαθα ότι υπάρχει στο χωριό Σμαρδάκιτο της Τήνου, ένας δρόμος που φέρει το όνομά του. Όταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης αφόρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δυο καλλιτέχνες που ζούσαν στο Σμαρδάκιτο, πρωτοστάτησαν να δοθεί το όνομα του μεγάλου μας σκηνοθέτη σε ένα δρόμο του χωριού.

 

Μπροστά σε αυτόν τον δρόμο και στη γραφική πλατεία, με τις πηγές και τα πολλά δέντρα, θα συναντηθούν συγγενείς, συνεργάτες, θαυμαστές και άνθρωποι του χωριού και του νησιού, να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σαν μια κατάθεση ψυχής ή για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα ενός μικρού κεριού.

 

Στη βραδιά, θα ακουστεί η φωνή του Θόδωρου Αγγελόπουλου να διαβάζει Σεφέρη. Η στενή συνεργάτης – ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα θυμηθεί στιγμές από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας της με τον Αγγελόπουλο. Η βοηθός του σε αρκετές ταινίες, σκηνοθέτις Μαργαρίτα Μαντά, θα αφηγηθεί εμπειρίες από τη συμπόρευσή της μαζί του. Η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου, υπό τη διεύθυνση της Αλίς Λαμπάρς, θα αποδώσει μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου, από τις ταινίες και τις συνεργασίες της με το σκηνοθέτη. Ο Ανδρέας Τσεκούρας που έπαιζε ακορντεόν στο «Θίασο» και σε άλλες ταινίες, θα μας ζωντανέψει μελωδικές στιγμές από τις δουλειές αυτές (μουσικές Κηλαηδόνη, Χάλαρη, Καραΐνδρου). Ηθοποιοί από το νησί θα διαβάσουν σύντομα αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαργαρίτας Μαντά «Το πρώτο πράγμα που έφτιαξε ο θεός είναι το ταξίδι», που αναφέρεται σε παρασκήνια από γυρίσματα των ταινιών. Η βραδιά θα κλείσει με προβολή ανέκδοτου οπτικού υλικού που παρουσιάζεται για πρώτη φορά (αρχείο Γιάννη Φαλκώνη) και δείχνει το Θόδωρο Αγγελόπουλο να περπατά στον τόπο που γυρίστηκε ο «Θίασος» και να μιλά για τις επιθυμίες του και για τα όνειρά του.»

Σχετικές ειδήσεις
60 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων
16.02.2017 11:47
Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια δημιουργώντας ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρινήδων, τιμώντας τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο και προσκαλώντας σκηνοθέτες και ομάδες της νέας γενιάς, από την Ελλάδα και την Αμερική, να δημιουργήσουν το καλοκαίρι του 2017 πέντε νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα.
Το 1ο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου στην Ελλάδα στο Θέατρο Έναστρον
25.11.2016 13:55
Το πρώτο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου στην Ελλάδα και το πρώτο σε τόσο μεγάλη έκταση σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου στο θέατρο Έναστρον, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του δραματολόγου, σκηνοθέτη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Στυλιανού Ροδαρέλη.
57ο ΦΚΘ: Μια νύχτα αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο
31.10.2016 16:01
Με μεγάλη συγκίνηση το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο (1941-2016), στην οποία θα προβληθεί η ταινία του «Αυτή η νύχτα μένει». Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, σας προσκαλούμε να δούμε μαζί ξανά την ταινία του αγαπημένου σκηνοθέτη, όχι σε μια παραδοσιακή κινηματογραφική αίθουσα, αλλά σε ένα νυχτερινό κέντρο, παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε στο φιλμ, στο Barbarella Live.
Το Animasyros ταξιδεύει στην Τήνο!
18.07.2016 15:16
Στην καρδιά του καλοκαιριού το Animasyros, Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε έναν από τους πλέον αγαπημένους μας θερινούς προορισμούς, την Τήνο, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016.
Η κριτική επιτροπή του 69ου Φεστιβάλ των Καννών
26.04.2016 16:25
Το φετινό 69ο Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου 2016, με πρόεδρο της επιτροπής τον Αυστραλό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό, George Miller.