Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Ελένη Κοκκίδου: Πιστεύω στη δυνατότητα του ανθρώπου να επανεκκινείται σοφότερος και δυνατότερος

Ελένη Κοκκίδου: Πιστεύω στη δυνατότητα του ανθρώπου να επανεκκινείται σοφότερος και δυνατότερος

Το 1997 ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε μια παράσταση – σταθμό στα θεατρικά δρώμενα. Μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ και αγαπήθηκε ακόμα πιο πολύ από κοινό και κριτικούς. Πρόκειται φυσικά για το έργο της Έλλης Παπαδημητρίου , «Κοινός Λόγος» που αυτό το καλοκαίρι ο γνωστός σκηνοθέτης αποφάσισε να ανεβάσει ξανά. Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση, που και σε αυτή την εκδοχή της γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, η εξαιρετική ηθοποιός – αλλά και τραγουδίστρια – Ελένη Κοκκίδου απάντησε στις ερωτήσεις μας για τον ρόλο της αλλά και τη γενικότερη δυναμική του έργου.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Αυτό το καλοκαίρι συμμετέχετε στην παράσταση του έργου της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Λόγος» που παρουσιάζει για 2η φορά μετά το 1997 ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πείτε μας λίγα λόγια για την πρόταση και τι σκεφτήκατε όταν σας έγινε. Είχατε δει την 1η παρουσίαση της παράστασης;
Ελένη Κοκκίδου: Είχα δει την παλιά παράσταση και θα την θυμάμαι πάντα. Πρωτοπόρα για την εποχή της. Ήταν φυσικό να πω αμέσως το ναι.

 

Cul.N.: Η παράσταση και στην 1η της παρουσίαση της και τώρα έχει τύχει θετικής αποδοχής κοινού και κριτικής. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δυνατά στοιχεία του έργου και ποια της παράστασης;
Ε.Κ.: Κατ’ αρχήν η αυθεντικότητα των αφηγήσεων. Η λαλιά απλών ανθρώπων που επεβίωσαν σε προσφυγιές και κατατρεγμούς, με θυσίες και αξιοπρέπεια. Έπειτα, η απλότητα και η ζωντάνια των κειμένων. Από την άλλη, η παράσταση έχει την δυναμική πέντε γυναικών με δύναμη και προσωπικότητα, που αφηγούνται με λιτά μέσα και προσωπική αλήθεια, τις απίστευτες αυτές ιστορίες.

 

Cul.N.: Θυμάστε κάποιο σχόλιο θεατή, μετά την παράσταση, που σας έκανε εντύπωση;
Ε.Κ.: Με μεγάλη συγκίνηση έρχονται να μας μιλήσουν, επαναλαμβάνοντας τη φράση  «σας ευχαριστούμε», «σας ευχαριστούμε που δεν ξεχνάτε εσείς και που θυμίζετε σε ’μας και στα παιδιά μας την ιστορία μας».

 

Cul.N.: Η παράσταση καλύπτει την περίοδο από τη μαζική εξόντωση των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή ως την Κατοχή και τον Εμφύλιο, βασιζόμενη σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών. Τι διαφορετικό προσθέτει κατά τη γνώμη σας ο γυναικείος λόγος, η γυναικεία ματιά συγκριτικά με το εάν είχαμε αντρικές μαρτυρίες;
Ε.Κ.:  Η γυναίκα είναι αυτή που τράβηξε το νήμα της ζωής όλα αυτά τα χρόνια, είναι αυτή που διέσωσε την οικογένεια σε συνθήκες προσφυγιάς, αυτή που έμεινε στα μετόπισθεν περιμένοντας τον γυρισμό των παιδιών της από εξορίες και φυλακές, είναι αυτή που υπομένει, αυτή που δίνει ζωή και βιώνει σπαραχτικά τον θάνατο.

 

Cul.N.:  Βλέποντας πως διαμορφώνονται τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα, ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία του λαού που τον έκαναν να επιβιώσει και ποια εκείνα που οφείλονται για τις καταστροφές του;
Ε.Κ.:  Οι Έλληνες έχουν περάσει από τόσους διωγμούς, τόσους πολέμους και τόση φτώχεια, που έχουν στο DNA τους την ικανότητα για επιβίωση και έμαθαν να προσαρμόζονται στις αντίξοες συνθήκες. Τους καταστρέφει όμως η ανασφάλεια και η μισαλλοδοξία.

 

Cul.N.: Εσείς, είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για το άμεσο μέλλον;
Ε.Κ.:  Ως καλλιτέχνης οφείλω να είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω στη δυνατότητα του ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται, να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και να επανεκκινείται σοφότερος και δυνατότερος.

 

Cul.N.: Μετά τον «Κοινό Λόγο» έχετε κάποια σχέδια (είτε θεατρικά είτε μουσικά) που είναι ανακοινώσιμα;
Ε.Κ.:  Θα ξεκινήσω με τον μονόλογό μου, την «Γυναίκα της Πάτρας», στην Λάρισα και θα συνεχίσω με δυο θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα. Όσον αφορά την μουσική , ετοιμάζω μία performance με κείμενα και τραγούδια.

 

Δείτε τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας.

Σχετικές ειδήσεις
Περικλής Μουστάκης: Η Παλαιά Διαθήκη ενέχει σπερματικά την όλη κατάσταση του ανθρώπου
23.09.2016 15:40
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», μια ιδιαίτερη παράσταση που στήθηκε με αφορμή ένα όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Περικλή Μουστάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας μιλά για την διαδικασία σύνθεσης της παράστασης και τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της και τους σχολιασμούς που αφορούν την εποχή μας.
Αγλαΐα Παππά: Κάθε παράσταση οφείλει να προκαλεί ένα μικρό ταρακούνημα
20.05.2016 16:14
Όταν μιλάς για την Αγλαΐα Παππά δεν χρειάζονται καθόλου συστάσεις, όσον αφορά την θεατρική διαδρομή, την ερμηνευτική δεινότητα και το σπάνιο ήθος της. Με αφορμή την ιδιαίτερη παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» της Λουΐζας Κωστούλα, που βασίζεται στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, είχα την χαρά και την τιμή να ακούσω από την άλλη άκρη του ακουστικού μου την καθαρή, θερμή και βαθιά φωνή της Αγλαΐας Παππά, να μιλάει για οικουμενικά ζητήματα, ωραίες ¨συναντήσεις¨, μεγάλα έργα, σπουδαίους συγγραφείς και πολλά άλλα...
Αντώνης Αντωνόπουλος: Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που βουλιάζει και ανησυχούμε αν η ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική
18.05.2016 11:45
H παράσταση του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», του Σάμουελ Μπέκετ, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής της, επιστρέφει στο Bios για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου 2016! Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) και την ερμηνεία, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την παράσταση, που "είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς", το παρελθόν, την έννοια της "μνήμης" και τις αντανακλάσεις του μπεκετικού έργου στο σήμερα.
Νίκος Χατζόπουλος: Αγάπη με στόχο την κοινή συνύπαρξη
27.01.2016 10:10
Ορμώμενη από τη Μισαλλοδοξία (Intolerance), τη μνημειώδη, σπονδυλωτή, βωβή ταινία του D.W. Griffith, η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη συνθέτει, με σημερινούς θεατρικούς όρους, ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος, πολιτικο- κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας, το οποίο παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αφορμή την παράσταση στη Στέγη, ο Νίκος Χατζόπουλος, χαμηλών τόνων καλλιτέχνης που μιλάει όμως «ηχηρά» μέσα από την δουλειά του, μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για την παράσταση, την ανθρώπινη μισαλλοδοξία που «δυναμιτίζει τη συνύπαρξη» και το αντίθετό της που θα μπορούσε να είναι η αγάπη.
Μαρία Μαγκανάρη: Πιστεύω και επενδύω στις αληθινές συναντήσεις
27.10.2015 16:18
Η «Φθινοπωρινή σονάτα», η αριστουργηματική ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μεταφέρεται από τις 29 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, “ανοίγοντας” με τον πιο ιδανικό τρόπο την αυλαία του ιστορικού αυτού χώρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2015- 2016. Η Μαρία Μαγκανάρη, που υπογράφει τη μετάφραση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης, μας μίλησε για την ιδέα πίσω από την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, τις διαφορές ανάμεσα στην κινηματογραφική και την θεατρική εκδοχή, αλλά και για το θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή που είναι «μόνιμη καλλιτεχνική αναφορά» για εκείνη.